10 Tipov, ako zlepšiť kvalitu spánku

Poznáte ten pocit, keď sa ráno prebudíte čulí ako rybička, plní energie a pripravení dobyť svet? Nie? No, nie ste sami. Kvalitný spánok sa stáva stále väčším luxusom v našej hektickej dobe plnej stresu a modrých obrazoviek. Ale nebojte, máme pre vás pár skvelých tipov, ako zlepšiť kvalitu spánku a premeniť vaše noci z nekonečných vojen s vankúšom na pokojný, hlboký spánok plný sladkých snov.

Kvalitný_spánok

1. Stanovte si pravidelný spánkový režim

Vaše telo miluje rutinu. Snažte sa chodiť spať a vstávať v rovnakom čase každý deň, dokonca aj cez víkendy. Tým pomôžete svojmu vnútornému hodinovému stroju nastaviť si správny rytmus. Tento jednoduchý krok môže výrazne zlepšiť váš zdravý spánok a znížiť spánkový deficit.

2. Vytvorte si ideálne prostredie pre spánok

Vaša spálňa by mala byť vašim svätostánkom pokoja. Investujte do kvalitného matraca a vankúšov, udržujte miestnosť tmavú a tichú a nastavte príjemnú teplotu. Pre lepší spánok skúste tiež použiť zatemňovacie závesy a odstráňte všetky rušivé elektronické prístroje.

3. Pozor na jedlo a pitie pred spaním

Ťažké jedlo, kofeín a alkohol môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Ak sa vám často stáva, že nemôžete zaspať, skúste obmedziť ich konzumáciu pred spaním. Namiesto toho si doprajte ľahkú večeru a skúste relaxačný čaj z bylín, ako je harmanček alebo ashwagandha pred spaním.

4. Cvičenie a fyzická aktivita

Pravidelné cvičenie je skvelým spôsobom, ako podporiť spánok. Fyzická aktivita vám pomôže ľahšie zaspať a zlepšiť kvalitu spánku, najmä ak ju zaradíte do svojho denného režimu. Ale pozor, intenzívne cvičenie tesne pred spaním môže mať opačný efekt, takže si ho radšej naplánujte na ráno alebo popoludní.

Cvičenie_vo_fitku

5. Magnesium pre spánok

Horčík je zázračný minerál, ktorý podporuje pokojný spánok. Pomáha uvoľňovať svaly a znižovať stres. Hľadáte najlepšie horčík na spanie? Vyskúšajte formu horčíka bisglycinátu, ktorý je známy svojou vysokou vstrebateľnosťou a pozitívnymi účinkami na spánok. Magnesium pre spánok je tak malý zázrak v kapsule!

6. Minimalizujte modré svetlo

Svetlo z obrazoviek vašich telefónov, tabletov a počítačov môže narušiť váš spánkový cyklus. Snažte sa obmedziť ich používanie aspoň hodinu pred spaním. Pokiaľ to nie je možné, skúste použiť špeciálne filtre alebo okuliare blokujúce modré svetlo.

7. Meditácia a relaxačné techniky

Stres a úzkosť sú častými nepriateľmi kvalitného spánku. Meditácia, hlboké dýchanie alebo jóga môžu byť skvelými spôsobmi, ako upokojiť svoju myseľ a pripraviť sa na spánok. Stačí pár minút denne a čoskoro si všimnete rozdiel.

Meditácia

8. Ashwagandha pred spaním

Ashwagandha je prírodná bylina, ktorá pomáha znižovať stres a úzkosť. Užívanie ashwagandhy pred spaním môže prispieť k lepšiemu spánku a podporiť jeho kvalitu. Je to skvelý pomocník pre tých, ktorí hľadajú prírodnú cestu k lepšiemu spánku. Pozrite sa na našu ponuku ashwagandhy a objavte, ako táto zázračná bylina môže premeniť vaše noci!

9. Sledujte svoje spánkové návyky

Vedenie spánkového denníka vám môže pomôcť identifikovať problémy, ktoré ovplyvňujú váš spánok. Zaznamenávajte si, kedy chodíte spať, ako dlho spíte a ako sa cítite po prebudení. Tieto informácie vám môžu pomôcť nájsť vzorce a vykonať potrebné zmeny pre lepší spánok.

10. Vyskúšajte aromaterapiu

Niektoré vône, ako je levanduľa, sú známe svojimi upokojujúcimi účinkami. Použitie esenciálnych olejov v difuzéri alebo ako sprej na vankúš môže vytvoriť príjemné prostredie pre spánok a pomôcť vám dosiahnuť hlboký spánok.

Spánok ako kľúčový faktor pre športovú výkonnosť

Zhrnutie spánkového desatora

Spánok nie je len čas, kedy vypneme mozog a telo. Je to zásadný proces, ktorý ovplyvňuje našu fyzickú aj duševnú pohodu. Ak sa stretávate s problémami so spánkom, vyskúšajte niektoré z našich tipov a nájdite ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Možno budete prekvapení, ako malé zmeny môžu viesť k veľkým zlepšeniam.

Pamätajte, že kvalitný spánok je kľúčom k zdravému životnému štýlu. Či už sa rozhodnete pre magnézium na spánok, ashwagandhu pred spaním alebo len upravíte svoj spánkový režim, hlavné je nájsť to, čo vám najlepšie vyhovuje. Takže pokojnú noc a sladké sny!

Zdroje

  1. https://sleepeducation.org/healthy-sleep/healthy-sleep-habits/
  2. https://www.thensf.org/how-to-make-a-sleep-friendly-bedroom/ 
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/does-exercising-at-night-affect-sleep 
  4. https://www.sleepfoundation.org/magnesium

Ktoré doplnky pre lepší spánok u nás nájdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/spanok/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/blog-bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mnozstvo-elementarneho-horcika/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/huba-lion-s-mane--prirodny-neurologicky-zazrak/