Aké sú benefity doplňovania zinku?

Zinok je esenciálna živina, ktorá sa nachádza v rôznych rastlinných a živočíšnych potravinách a často sa dodáva vo forme výživových doplnkov. Keďže ľudské telo zinok prirodzene neprodukuje a nedokáže ho uskladniť, je potrebné ho pravidelne získavať a dopĺňať týmito spôsobmi.

Imunitní systém

Zinok je stopový prvok, ktorý v ľudskom tele zohráva mnoho nenahraditeľne dôležitých rolí. Zohráva kľúčovú úlohu v zdraví pokožky, imunitných funkciách a raste buniek a môže chrániť pred zápalmi. Zinok je nevyhnutný pre viaceré procesy v ľudskom tele [1]:

  • Imunitná funkcia
  • Expresia génov
  • Enzymatické reakcie
  • Proteosyntéza
  • Syntéza DNA
  • Hojenie rán
  • Rast a vývoj

ÚLOHA V ĽUDSKOM TELE

Zinok je životne dôležitý minerál, ktorý ľudské telo využíva nespočetnými spôsobmi. Zinok je v skutočnosti po železe druhým najrozšírenejším stopovým minerálom v ľudskom tele. Je prítomný v každej bunke nášho tela. [2]

Zinok je nevyhnutný pre činnosť viac ako 300 enzýmov, ktoré podporujú metabolizmus, trávenie, nervovú činnosť a mnohé ďalšie procesy. [3]

Okrem toho je rozhodujúci pre vývoj a funkciu imunitných buniek. Tento minerál je tiež nevyhnutný pre zdravie pokožky, syntézu DNA a tvorbu bielkovín. Je tiež veľmi dôležitý pre rast a vývoj organizmu, pretože zohráva úlohu pri raste a delení buniek. [4]

Ďalej je zinok dôležitý pre naše chuťové a čuchové zmysly. Pretože jeden z enzýmov rozhodujúcich za správnu detekciu chuti a vône je závislý od tejto živiny. Nedostatok zinku tak môže znížiť Vašu schopnosť cítiť chuť a čuch. [5]

VÝHODY ZINKU NA ZDRAVIE
I. Posilňuje imunitný systém

Zinok je nevyhnutný pre funkciu imunitných buniek a ich signalizáciu, takže jeho nedostatok môže viesť k oslabeniu imunity. [5]

II. Znižuje zápal

Zinok pôsobí ako antioxidant, čo znamená, že znižuje oxidačný stres, ktorým telo denne prechádza, a chráni bunky ľudského tela pred voľnými radikálmi. Napríklad prehľad siedmich štúdií ukázal, že 80-92 mg zinku denne môže skrátiť dĺžku prechladnutia až o 33 %. [6, 7]

III. Urýchľuje hojenie rán

Zinok sa bežne používa v nemocniciach na liečbu popálenín, niektorých vredov a iných poranení kože. Tento minerál zohráva dôležitú úlohu aj pri syntéze kolagénu, čím podporuje zdravie pokožky, nechtov, vlasov, kostí, väzov a šliach.

PRÍZNAKY NEDOSTATKU ZINKU

Medzi príznaky závažného nedostatku zinku patria poruchy rastu a vývoja, oneskorená pohlavná zrelosť, kožné vyrážky a akné, oslabená imunita, nedostatok energie, neprimeraný prírastok hmotnosti, zlá kvalita vlasov a nechtov, chronická hnačka, zhoršené hojenie rán a poruchy správania. [8]

zinek nedostatek

Medzi osoby ohrozené nedostatkom zinku patria:

  • Ľudia s gastro ochoreniami, ako je Crohnova choroba.
  • Vegetariáni a vegáni
  • Tehotné a dojčiace ženy
  • Ľudia trpiaci podvýživou
  • Ľudia s chronickým ochorením obličiek
  • Ľudia čo holdujú alkoholu a cigaretám
SYNERGIE

O živinách sa často hovorí v súvislosti s ich individuálnymi prínosmi. Pravdou však je, že základné vitamíny a minerály v skutočnosti fungujú ako súčasť vzájomne prepojenej siete. Najmä zinok sa v doplnkoch stravy často kombinuje s meďou a selénom

Zinok a selén majú veľmi podobné účinky a pri ich spoločnom doplnení sa ich účinok zvyšuje. Vzťah medzi zinkom a meďou je trochu odlišný. Zinok a meď spolupracujú v mnohých procesoch, ale sú aj antagonistami. To znamená, že ak je úroveň jedného z nich príliš vysoká, môže to znížiť úroveň druhého. Preto je vhodné dbať na zachovanie pomeru zinku a medi a jedným z najlepších spôsobov, ako to dosiahnuť, je užívať doplnok stravy, ktorý kombinuje tieto minerály v správnom pomere.

KONTRAINDIKÁCIE

V niektorých prípadoch môže suplementácia zinkom spôsobiť vedľajšie účinky vrátane nevoľnosti alebo bolesti hlavy. Tieto vedľajšie účinky sa vyskytujú najmä u žien a do určitej miery im možno predísť užitím zinku do niekoľkých desiatok minút po jedle.

Zinok by sa vo všeobecnosti nemal užívať s niektorými liekmi alebo len po konzultácii s lekárom. Medzi kontraindikácie patria:

  • Antibiotiká - užívanie zinku môže narušiť schopnosť antibiotík bojovať proti baktériám. Užívanie antibiotík dve hodiny pred alebo štyri až šesť hodín po užití zinku môže tento účinok minimalizovať.
  • Penicilamín - užívanie zinku s liekom na reumatoidnú artritídu penicilamínom môže znížiť schopnosť lieku zmierniť príznaky artritídy. Užívanie zinku aspoň dve hodiny pred alebo po užití lieku môže tento účinok minimalizovať.
  • Tiazidové diuretiká - tieto lieky na krvný tlak zvyšujú množstvo zinku strateného močom.
ZDROJE ZINKU

Výborným zdrojom zinku sú ustrice, mušle, lastúry, hovädzie, bravčové a jahňacie mäso. Veľké množstvo sa nachádza aj v hydinovom mäse, ako je kuracie a morčacie, alebo v rybách, ako sú sardinky a losos.

Pre vegetariánov a vegánov sú hlavným zdrojom zinku strukoviny, ako napríklad cícer, šošovica, čierna fazuľa alebo rôzne druhy orechov a semien.

V dnešnej dobe je často ťažké dodržiavať dostatočne pestrú a na živiny bohatú stravu. Preto je dôležité dopĺňať vitamíny a minerály pomocou výživových doplnkov.

Formy zinku v doplnkoch stravy

Zinok sa v doplnkoch stravy vyskytuje najmä v dvoch formách: pikolinát a bisglycinát. Tieto dve formy patria medzi dve TOP formy zinku z hľadiska ich účinnosti a vstrebávania. Pikolinát zinočnatý sa v doplnkoch stravy používa už dlhšie, a preto bol predmetom viacerých klinických štúdií, ale v súčasnosti sa začína používať bisglycinátová forma zinku, ktorá sa momentálne zdá byť najlepšou formou zinku.

Bisglycinát zinočnatý je chelátová forma zinku, ktorá sa vyrába procesom nazývaným chelácia. Chelácia je výsledkom chemického spojenia minerálov s dvoma aminokyselinami veľmi špecifickým spôsobom. Táto špeciálna organická forma minerálov sa v prírode nachádza napríklad v listoch rastlín, takže ide o prirodzený proces, ktorý predovšetkým uľahčuje transport minerálov cez črevnú stenu.

Vstrebávanie aminokyselín je pre telo úplne prirodzené, a preto je vstrebávanie chelátov úplne bezproblémové. Okrem toho chelátové minerály počas trávenia nedráždia žalúdočnú a črevnú sliznicu.

Kvalitné doplnky stravy s obsahom zinku môžete nájsť aj na našom e-shope:

 

Natios Zinc Chelated Complex, 25 mg, 100 vegánskych kapsúl

 

Swanson Zinc Gluconate, Glukonát, 30 mg, 250 tabliet

 

Swanson Zinc Picolinate, Pikolinát, 22 mg, 60 kapsúl

 

Jarrow Zinc Balance, Zinok + Meď, 100 kapsúl

 

NaturLabs Zinok a Selén chelátové + Meď, 60 vegánskych kapsúl

 

NOW FOODS Zinc Gluconate, Glukonát, 50 mg, 250 tabliet

 

 


Natios Zinc Chelated Complex, Zinok, selén a meď, 25 mg, 100 vegánskych kapsúl
Swanson Zinc Gluconate, Zinek, 30 mg, 250 tabliet


Swanson Zinc Picolinate, Zinek Pikolinát, 22 mg, 60 kapsúl
Jarrow Zinc Balance, Zinok + Meď, 100 kapsúl


NaturLabs Zinok a Selén chelátové + Meď, 60 vegánskych kapsúl
NOW FOODS Zinc Gluconate, Glukonát, 50 mg, 250 tabliet

 

Použitá literatúra:
[1] „Office of Dietary Supplements - Zinc". https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

[2] D. Rabinovich a Y. Smadi, „Zinc", in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2022. [Online]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/

[3] C. T. Chasapis, P.-S. A. Ntoupa, C. A. Spiliopoulou, a M. E. Stefanidou, „Recent aspects of the effects of zinc on human health", Arch. Toxicol., roč. 94, č. 5, s. 1443–1460, kvě. 2020, doi: 10.1007/s00204-020-02702-9.

[4] E. Liu et al., „Effect of Zinc Supplementation on Growth Outcomes in Children under 5 Years of Age", Nutrients, roč. 10, č. 3, s. 377, bře. 2018, doi: 10.3390/nu10030377.

[5] L. Maxfield, S. Shukla, a J. S. Crane, „Zinc Deficiency", in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2022. [Online]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/

[6] H. Hemilä, „Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage", JRSM Open, roč. 8, č. 5, s. 2054270417694291, kvě. 2017, doi: 10.1177/2054270417694291.

[7] S. M. Mousavi et al., „Clinical effectiveness of zinc supplementation on the biomarkers of oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials", Pharmacol. Res., roč. 161, s. 105166, lis. 2020, doi: 10.1016/j.phrs.2020.105166.

[8] N. Nistor, L. Ciontu, O.-E. Frasinariu, V. V. Lupu, A. Ignat, a V. Streanga, „Acrodermatitis Enteropathica", Medicine (Baltimore), roč. 95, č. 20, s. e3553, kvě. 2016, doi: 10.1097/MD.0000000000003553.

 

Autor: David Hůrka