Aké tajomstvá skrýva huba Cordyceps?

Cordyceps je vitálna huba, ktorá sa v čínskej medicíne používa už po stáročia pre svoje nepopierateľné účinky na vitalitu, energiu a zdravie vo všeobecnosti. Pojem Cordyceps pochádza z kombinácie latinských slov cord a ceps, čo znamená "palica" a "hlava". Súvislosť možno nájsť v tom, že ide o druh huby parazitujúci na hmyze. Táto huba napáda svojho hostiteľa (najčastejšie larvu moľa Hepialus armoricanus, ale občas sa vyskytuje aj na iných druhoch moľ), nahrádza jeho tkanivo a vyklíči do dlhých, štíhlych stoniek, ktoré už nerastú mimo tela hostiteľa. V prírode tento proces trvá približne 6 rokov.

Táto huba sa vyskytuje v nadmorskej výške až 3 500 m a jej ddomovom je Čína a Tibet. Cordyceps je však v prírode už pomerne vzácny, a preto sa na jeho použitie vyrába komerčne.

Himaláje panorama NATIMA

Cordyceps militaris vs. Cordyceps sinensis

Rod Cordyceps zahŕňa pomerne širokú škálu druhov od C. militaris, C. sinensis, C. liangshamensis, C. gunnii atď. V našich podmienkach sa najčastejšie stretávame s druhmi Cordyceps militaris a Cordyceps sinensis, medzi ktorými sú určité rozdiely. Cordyceps militaris je bežnejší druh medicinálnej huby, ktorý je bežný a veľmi ľahko sa pestuje aj v umelých laboratórnych podmienkach, zatiaľ čo Cordyceps sinensis je oveľa vzácnejší a vyskytuje sa v prírode. C. sinensis má v porovnaní s C. militaris trochu iné chemické zloženie. C. militaris obsahuje menej adenozínu ako C. sinensis, na druhej strane má vyšší obsah kordycepínu. Ide o veľmi podobné zložky, a preto sa ich účinky líšia len minimálne.

Cordyceps

Cordyceps – široké spektrum účinných látok na jednom mieste

Cordyceps je plný výživných a cenných zložiek. Medzi hlavné patrí kordycepín (3′-deoxyadenozín) a jeho deriváty. Okrem protirakovinových vlastností má cordycepín aj insekticídne a antibakteriálne účinky.1 O cordycepíne sa však hovorí aj v súvislosti s liečbou nových ochorení, ako sú SARS, AIDS a prasacia chrípka.2 Ďalšou dôležitou látkou je nukleozid adenozín (hlavná látka variantu Cordyceps sinensis), ktorého hlavné účinky sa pripisujú zvyšovaniu energie, zlepšovaniu využitia kyslíka, a tým podpore správneho prekrvenia srdca, mozgu a reprodukčných orgánov. Má tiež protirakovinové, protivírusové a protiplesňové účinky a pozitívny vplyv na imunitu.

Ďalej možno spomenúť ergosterol, ktorý vykazuje protinádorovú a imunomodulačnú aktivitu, polysacharidy, glykoproteín a peptidy obsahujúce kyselinu α-aminoizobutánovú. Tie majú protinádorové, antimetastatické, imunomodulačné, antioxidačné, protizápalové, insekticídne, antimikrobiálne, hypolipidemické, hypoglykemické, protistarnúce, neuroprotektívne a renoprotektívne účinky. Polysacharidy obsiahnuté v Cordycepse majú protizápalové, antioxidačné, protinádorové, antimetastatické, imunomodulačné, hypoglykemické, steroidogénne a hypolipidemické účinky.3

Aké konkrétne výhody Cordyceps prináša telu?
I. Zvýšenie energie a fyzickej výkonnosti

Predpokladá sa, že Cordyceps zvyšuje produkciu molekuly adenozíntrifosfátu (ATP) v tele, ktorá je nevyhnutná na zásobovanie svalov energiou. To môže zlepšiť využívanie kyslíka v tele, najmä počas cvičenia.4 Zvýšenie výkonnosti bolo pozorované u dospelých, ale nie u trénovaných športovcov.

II. Anti-aging účinok

Vitalita a účinky proti stárnutí

Kto by nechcel vyzerať a cítiť sa mladšie? Cordyceps ľudia často užívajú na zníženie únavy a na získanie sily a sexuálneho apetítu. Vedci sa domnievajú, že vďaka obsahu antioxidantov má Cordyceps potenciál pôsobiť proti starnutiu.5 Antioxidanty majú mnoho pozitívnych účinkov a môžu zlepšiť pamäť a sexuálne funkcie. Sú to molekuly, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek tým, že neutralizujú voľné radikály, ktoré sa inak podieľajú na vzniku chorôb a starnutí. Štúdie vykonané na myšiach alebo plodových myšiach potvrdili, že užívanie Cordycepsu dokázalo výrazne predĺžiť život týchto zvierat (v porovnaní s tými, ktoré Cordyceps neužívali).

III. Protinádorové a protirakovinové účinky

V posledných rokoch rastie záujem vedcov o účinky Cordycepsu na spomalenie rastu nádorov. Štúdie na skúmavkách ukázali, že Cordyceps dokáže potlačiť rast mnohých typov ľudských rakovinových buniek vrátane rakoviny pľúc, hrubého čreva, kože a pečene.6 7 Niektoré výsledky tiež naznačujú, že Cordyceps môže pomôcť znížiť výskyt komplikácií vyskytujúcich sa počas liečby niektorých druhov rakoviny.

IV. Diabetes 2. typu pod kontrolou

Cordyceps obsahuje špeciálny typ cukru, ktorý môže pomôcť pri liečbe cukrovky. Cukrovka je ochorenie, pri ktorom telo buď neprodukuje, alebo nereaguje na hormón inzulín, ktorý normálne prenáša glukózu do buniek na energiu. Ak telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo naň nereaguje dobre, glukóza sa nemôže dostať do buniek a zostáva v krvi. Príliš veľa glukózy v krvi môže časom spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Účinok Cordycepsu sa prejavuje v tom, že dokáže napodobniť účinok inzulínu, čím udržiava hladinu cukru v krvi v norme. Predpokladá sa tiež, že Cordyceps pomáha chrániť pred ochorením obličiek, ktoré predstavuje častú komplikáciu cukrovky.

V. Zdravé srdce

Čínska tradičná medicína 1200Účinky Cordycepsu sa prejavujú aj jeho pozitívnym vplyvom na srdce. V Číne je Cordyceps schválený na liečbu arytmie, teda stavu, keď je srdcový tep príliš pomalý, príliš rýchly alebo nepravidelný. Pozitívny vplyv na arytmiu sa pripisuje obsahu adenozínu v Cordycepse. Adenozín je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina s ochrannými účinkami na srdce.8

Cordyceps môže tiež pozitívne ovplyvniť hladinu cholesterolu. U myší sa preukázalo, že Cordyceps znižuje hladinu triglyceridov v krvi, tukov, ktorých vysoká hladina je spojená s vyšším rizikom srdcových ochorení.9

VI. Zvýšenie plodnosti

Neplodnosť v súčasnosti postihuje mnoho párov. Rastúci záujem o bylinné produkty na zvýšenie plodnosti v porovnaní so syntetickými liekmi. Predpokladá sa, že už spomínaný kordycepín dokáže okrem už spomínaného zvýšiť množstvo a kvalitu spermií. Podporou produkcie testosterónu môže Cordyceps militaris pomôcť pri mnohých problémoch vyplývajúcich z nedostatku testosterónu, čím pozitívne ovplyvňuje reprodukčné zdravie.10

VII. Protizápalové účinky

Cordyceps môže pomôcť v boji proti zápalu. V nadmernom množstve môžu negatívne ovplyvniť aj vývoj srdcových ochorení alebo nádorov. Zistilo sa, že keď sú ľudské bunky vystavené pôsobeniu Cordycepsu, potláčajú sa špeciálne bielkoviny, ktoré zvyšujú zápal v tele.11 Diskutuje sa aj o účinkoch Cordycepsu pri liečbe astmy, ktoré tiež súvisia s vystavením organizmu zápalu. Takisto je pravdepodobné, že Cordyceps má lokálne účinky pri zápaloch kože.

VIII. Antifungálne, antimikrobiálne a antivírusové účinky

Pozorovali sa aj terapeutické účinky proti infekcii vírusom chrípky. Proteázové extrakty z Cordycepsu môžu inhibovať rast niektorých húb a Cordyceps má tiež silný antifungálny účinok proti Fusarium oxysporum, Bipolaris maydis, Mycosphaerella arachidicola, Rhizoctonia solani a Candida albicans.12

ZÁVER

Cordyceps je cenná huba, ktorá sa v čínskej medicíne používa už stáročia pre svoje pozitívne účinky na vitalitu, energiu a celkové zdravie. Huba je bohatá na rôzne účinné látky vrátane kordycepínu, adenozínu, ergosterolu, polysacharidov, glykoproteínu a peptidov, ktoré ponúkajú širokú škálu zdravotných výhod. Hoci potenciál tejto liečivej huby je vysoký, na potvrdenie všetkých týchto účinkov bude potrebný ďalší výskum.



DOSTUPNÉ DOPLNKY CORDYCEPSU V NAŠOM E-SHOPE:

Natios cordyceps extract

NATIOS Cordyceps Extract, 500 mg, 40% polysaccharides, 90 vegánskych kapsúl

 

Mycomedica Cordyceps

MycoMedica Cordyceps CS-4 Extract, 500 mg, 90 rastlinných kapsúl

 

Natios Cordyceps prášek

NATIOS BIO Houba Cordyceps sinensis Mletá (húsenica čínska), 100 g

 


Natios cordyceps extract
NATIOS Cordyceps Extract, 500 mg, 40% polysaccharides, 90 vegánskych kapsúl
Mycomedica Cordyceps
MycoMedica Cordyceps CS-4 Extract, 500 mg, 90 rastlinných kapsúl

Natios Cordyceps prášek
NATIOS BIO Houba Cordyceps sinensis Mletá (húsenica čínska), 100 g

 

Použitá literatúra:
[1] NG, T. B.; WANG, H. X. Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2005. 57(12): 1509-1519.

[2] MEHRA, A.; ZAIDI, K. U.; MANI, A.; THAWANI, V. The health benefits of Cordyceps militaris - a review. KAVAKA. 2017, 48(1):27-32.

[3] NG, T. B.; WANG, H. X. Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2005. 57(12): 1509-1519.

[4] CHEN, S.; LI, Z.; KROCHMAL, R. Effect of Cs-4® (Cordyceps sinensis) on Exercise Performance in Healthy Older Subjects: A Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2010, 16(5): 585-590.

[5] VASILJEVIC, J. D.; ZIVKOVIC, L. P.; CABARKAPA, A. M. et al. Cordyceps sinensis: Genotoxic Potential in Human Peripheral Blood Cells and Antigenotoxic Properties Against Hydrogen Peroxide by Comet Assay. Altern Ther Health Med. 2016. (2):24-31.

[6] BIZARRO, A.; FERREIRA, I.; SOKOVIĆ, M. et al.Cordyceps militaris (L.) Link Fruiting Body Reduces the Growth of a Non-Small Cell Lung Cancer Cell Line by Increasing Cellular Levels of p53 and p21. Molecules. 2015; 20(8):13927-40.

[7] LEE, H. H.; LEE, S.; LEE, K. Anti-cancer effect of Cordyceps militaris in human colorectal carcinoma RKO cells via cell cycle arrest and mitochondrial apoptosis. Daru. 2015. 4;23(1):35.

[8] YAN, X. F.; ZHANG, Z. M.; YAO, H. Y. Cardiovascular protection and antioxidant activity of the extracts from the mycelia of Cordyceps sinensis act partially via adenosine receptors. Phytother Res. 2013, 27(11):1597-604.

[9] GAO, J.; LIAN, Z. Q.; ZHU, P.; ZHU, H. B. Lipid-lowering effect of cordycepin (3'-deoxyadenosine) from Cordyceps militaris on hyperlipidemic hamsters and rats. Yao Xue Xue Bao. 2011, 46(6):669-76.

[10] MEHRA, A.; ZAIDI, K. U.; MANI, A.; THAWANI, V. The health benefits of Cordyceps militaris - a review. KAVAKA. 2017, 48(1):27-32.

[11] KIM, K. M.; KWON, Y. G.; CHUNG, H. T. et al. Methanol extract of Cordyceps pruinosa inhibits in vitro and in vivo inflammatory mediators by suppressing NF-kappaB activation. Toxicol Appl Pharmacol. 2003.190(1):1-8.

[12] MEHRA, A.; ZAIDI, K. U.; MANI, A.; THAWANI, V. The health benefits of Cordyceps militaris - a review. KAVAKA. 2017, 48(1):27-32.

 

Autor: Veronika Šopíková