Aké tajomstvo skrýva huba Cordyceps?

Cordyceps – slovo, ktoré možno znie ako z nejakej sci-fi hry, ale v skutočnosti označuje špongiu, ktorá bola po stáročia cenená pre svoje jedinečné vlastnosti. Či už sa o nej hovorí ako o prírodnej energii, elixíre zdravia alebo posilňovači športového výkonu, jedno je isté: Cordyceps má poriadne nabité schopnosti. Poďme sa ponoriť do fascinujúceho sveta tejto huby a odhaliť, prečo si získala srdcia nielen tradičných liečiteľov, ale aj moderných vedcov.

cordyceps_čaj

Tradičné použitie Cordycepsu: História plná mýtov a legiend

Cordyceps, konkrétne druhy ako Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris, majú svoje korene hlboko v tradičnej čínskej a tibetskej medicíne. Ich liečivé účinky objavili pred tisíc rokmi pastieri, ktorí si všimli, že ich zvieratá po konzumácii tejto huby boli oveľa vitálnejšie a silnejšie. A tak sa začalo skúšať aj na ľuďoch.

V tradičnej medicíne sa Cordyceps užíval na liečbu mnohých neduhov, vrátane únavy, sexuálnej dysfunkcie, dýchacích problémov a dokonca aj na zlepšenie vytrvalosti. Pre tibetských mníchov a čínskych cisárov bol Cordyceps taký cenný, že ho považovali za dar od bohov. Skúste si to predstaviť – huba, ktorá má takmer mýtické vlastnosti a lieči všetko od straty energie po problémy s pľúcami.

Keď sa huba stane predátorom

Cordyceps nemá práve obyčajný životný cyklus. Namiesto toho, aby len pokojne rástla na pôde ako bežné huby, má táto parazitická huba trochu strašidelný spôsob reprodukcie. Cordyceps napáda hmyz, najčastejšie húsenice, preniká do ich tela a postupne ich zabíja, pričom využíva ich telo ako živnú pôdu. Z mŕtvej húsenice potom vyrastá plodnica Cordycepsu - nádherný, ale trochu morbídny pohľad.

Pre tradičnú medicínu však tento drsný životný cyklus nie je prekážkou. Naopak, mnoho ľudí verí, že práve vďaka nemu huba získava svoje neuveriteľné liečivé vlastnosti.

Cordyceps sinensis vs. militaris

Nie všetky Cordycepsy sú si rovné. Najznámejšími druhmi sú Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris. Cordyceps sinensis je ten „pravý“ tibetský Cordyceps, ktorý rastie vo vysokohorských oblastiach Ázie a jeho zber je mimoriadne náročný a drahý. Na druhú stranu, Cordyceps militaris je oveľa dostupnejšie a často sa pestuje umelo.

cordyceps_sinensis

Čo robí Cordyceps takým výnimočným?

Cordyceps je plný bioaktívnych látok, ktoré ho robia skutočnou superpotravinou. Medzi tie najdôležitejšie patria:

  • Cordycepín: Silný nukleozid, ktorý má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
  • Adenozín: Prírodná zlúčenina, ktorá pomáha regulovať spánok, srdcový rytmus a energetickú rovnováhu v tele.
  • Polysacharidy: Majú imunomodulačné účinky a pomáhajú posilňovať obranyschopnosť tela.

Benefity Cordycepsu

Cordyceps nie je len zaujímavou špongiou pre vedcov, ale predovšetkým mocným prírodným doplnkom, ktorý ponúka široké spektrum zdravotných výhod. Nižšie sa pozrieme na jednotlivé benefity, ktoré z neho robia obľúbený prostriedok ako v tradičnej, tak modernej medicíne.

1. Zvyšuje energiu a vytrvalosť

Jedným z najvyhľadávanejších účinkov tejto huby je jej schopnosť zvyšovať fyzickú energiu a vytrvalosť. Huba pôsobí na bunkovej úrovni tým, že zvyšuje produkciu ATP (adenosintrifosfátu), čo je hlavná energetická molekula v tele. Viac ATP znamená viac energie pre svaly, lepší výkon pri cvičení a rýchlejšiu regeneráciu po fyzickej námahe. Tento efekt je veľmi užitočný nielen pre športovcov, ktorí chcú zvýšiť svoj výkon, ale aj pre bežných ľudí, ktorí potrebujú viac energie počas dňa.

vytrvalosť_na_horách

2. Podporuje zdravie dýchacieho systému

Cordyceps podporuje zdravie dýchacieho systému. Pomáha zlepšovať funkciu pľúc a môže byť prospešný pre ľudí s astmou, chronickou bronchitídou alebo inými dýchacími ťažkosťami. Vďaka zlepšeniu kyslíkového využitia v tele môže Cordyceps zvýšiť fyzickú výkonnosť, čo je obzvlášť výhodné pre športovcov alebo jedincov s obmedzenou kapacitou pľúc.

3. Posilňuje imunitný systém

Cordyceps je tiež známy svojimi imunomodulačnými účinkami. Vďaka polysacharidom a ďalším bioaktívnym látkam dokáže posilňovať imunitný systém, čím pomáha telu efektívnejšie bojovať proti infekciám a chorobám. Cordyceps stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové pre obranu tela proti patogénom. Vďaka tomu sa Cordyceps stáva obľúbeným doplnkom pre ľudí hľadajúcich prirodzený spôsob, ako podporiť svoju imunitu a celkové zdravie.

4. Reguluje hladinu krvného cukru

Ďalším významným benefitom Cordycepsu je jeho schopnosť regulovať hladinu krvného cukru, čo je prospešné najmä pre ľudí s diabetom alebo prediabetom. Štúdie ukazujú, že Cordyceps zlepšuje citlivosť na inzulín a podporuje správnu funkciu pankreasu. Navyše Cordyceps môže tiež pomôcť pri správnom metabolizme tukov a cukrov, čo prispieva k udržaniu stabilnej energetickej hladiny počas dňa a podporuje celkové metabolické zdravie.

5. Podporuje zdravie srdca

Cordyceps tiež podporuje zdravie srdca. Má pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém vďaka tomu, že pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Vďaka obsahu adenozínu Cordyceps podporuje rozširovanie ciev, čo môže zlepšiť prietok krvi a znížiť riziko vzniku krvných zrazenín.

zdravie_srdce

6. Zlepšuje sexuálne funkcie

Jedným z tradične známych účinkov Cordycepsu je zlepšenie sexuálneho zdravia a podpora libida. Táto huba je tradične považovaná za prírodné afrodiziakum a môže pomôcť zlepšiť sexuálne funkcie a zvýšiť libido. Tradičná čínska medicína ho po stáročia využívala na liečbu sexuálnych dysfunkcií u mužov i žien. Okrem zvýšenia sexuálnej túžby môže Cordyceps tiež podporovať reprodukčné zdravie tým, že zlepšuje kvalitu spermií a celkovú plodnosť.

7. Antioxidačné a protizápalové účinky

Cordyceps je bohatý na antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi. Tento benefit má dvojaký účinok – nielenže pomáha spomaľovať proces starnutia, ale tiež chráni pred chronickými chorobami. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam Cordyceps tiež pomáha zmierňovať bolesti a zápaly spojené s artritídou, svalovými poraneniami a ďalšími zápalovými stavmi, čo z neho robí užitočný doplnok na podporu celkového zdravia.

Aké sú u nás top doplnky huby Cordyceps?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-cordyceps-extract--500-mg--40--polysaccharides-90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-cordyceps--600-mg--120-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/mycomedica-cordyceps-cs-4-extract--500-mg--90-rastlinnych-kapsul/

Moderné vedecké štúdie a výskumy

Súčasný výskum potvrdzuje mnoho z tradičných tvrdení o Cordycepse. Štúdie napríklad ukázali, že Cordyceps zvyšuje hladinu energie u starších osôb a zlepšuje fyzický výkon športovcov. Iná štúdia zistila, že cordycepín má silné protizápalové účinky, ktoré môžu byť prospešné pri liečbe zápalových ochorení. Klinické štúdie sa tiež zameriavajú na potenciál Cordycepsu pri liečbe chronických ochorení, ako je cukrovka, kardiovaskulárne choroby alebo rakovina. Hoci sú výsledky sľubné, treba viac výskumu, aby sa plne pochopili všetky jeho účinky.

Prečo Cordyceps fascinuje svet?

Cordyceps nie je len ďalšia huba. Je to fascinujúci organizmus s neuveriteľnými vlastnosťami, ktorý si zaslúži svoje miesto medzi najvýznamnejšími prírodnými liekmi. Od tradičnej čínskej medicíny až po moderné vedecké laboratóriá Cordyceps dokazuje, že príroda má stále čo ponúknuť, pokiaľ ide o zdravie, energiu a vitalitu.

Zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1468164110000290
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24121015/
  3. https://www.researchgate.net/publication/247854986_Medicinal_Value_of_the_Caterpillar_Fungi_Species_of_the_Genus_Cordyceps_Fr_Link_Ascomycetes_A_Review

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/tetania--od-pricin-na-liecbu-a-ako-sa-vyrovnat-s-priznakmi/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/akne-pod-kontrolou--ake-doplnky-stravy-skutocne-funguju/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/pre-maximalne-sustredenie-a-ucenie-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/pestrec---zachrana-nielen-pre-vasu-pecen/