Akné pod kontrolou: Aké doplnky stravy skutočne fungujú?

Akné. Jedno slovo, ktoré v mnohých z nás vyvoláva spomienky na pubertu, zrkadlo plné vyrážok a nekonečné pokusy nájsť ten správny produkt, ktorý nás toho trápenia zbaví. Ale čo keď sa pupienky na tvári objavia v dospelosti? Čo ak vám pretrvávajúce hormonálne akné dáva najavo, že toto nie je iba otázka pubertálneho veku? Je čas vziať veci do vlastných rúk a pozrieť sa na akné zvnútra. Možno že kľúčom k čistej pleti nie sú len kozmetické produkty, ale aj správne doplnky stravy.

akné_pod_lupou

Možné príčiny akné

Než sa vrhneme na konkrétne doplnky stravy, poďme si povedať, prečo akné vôbec vzniká. Často sa stáva, že príčiny akné sa točia okolo hormonálnej nerovnováhy. Hormonálne akné môže byť spojené s menštruačným cyklom, tehotenstvom, menopauzou alebo dokonca s niektorými liekmi. Hormonálne výkyvy vedú k nadmernej produkcii kožného mazu, čo potom upcháva póry a spôsobuje akné na tvári aj iných častiach tela.

Ďalšími faktormi, ktoré môžu prispieť k podkožnému akné, sú stres, zlá strava, nedostatok spánku a tiež genetika. Kombinácia týchto faktorov môže spôsobiť, že sa na vašej tvári objavia nevítaní „hostia“ vo forme vyrážok.

Začnite liečbou zvnútra

Keď sa objaví akné, väčšina z nás automaticky siaha po krémoch, géloch a mastiach s nádejou, že tieto produkty rýchlo vyriešia problém. Avšak je dôležité si uvedomiť, že starostlivosť o pleť nezačína iba na povrchu, ale hlboko vo vnútri tela. Naša pokožka je odrazom toho, čo sa deje vo vnútri, a preto je kľúčové zamerať sa na celkové zdravie, ktoré zohráva zásadnú úlohu v prevencii a liečbe akné.

Strava bohatá na živiny, vitamíny a minerály môže mať zásadný vplyv na zdravie našej pleti.Napríklad vyvážený príjem zdravých tukov, antioxidantov a probiotík môže pomôcť zmierniť zápaly, regulovať produkciu kožného mazu a posilniť obranyschopnosť pokožky. To všetko prispieva k udržaniu čistej a žiarivej pleti.

Rovnako dôležité ako správna strava sú aj vhodné doplnky stravy, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore hormonálnej rovnováhy a prevencii akné. Hormóny majú významný vplyv na zdravie našej pleti, a keď dôjde k ich nerovnováhe, môže to viesť k nadmernej produkcii kožného mazu a následnému upchávaniu pórov, čo spôsobuje vznik akné.

muž_s_akné_aplikujúci_krém_na_tvár

Doplnky stravy, ktoré skutočne fungujú:

  • Maca: Koreňová zelenina pochádzajúca z peruánskych Ánd, je často považovaná za superpotravinu. Maca pomáha regulovať hormóny a podporuje endokrinný systém, čo môže byť veľmi účinné v boji proti hormonálnemu akné. Ak máte problém s pupienkami na tvári, ktoré sa objavujú predovšetkým v súvislosti s menštruačným cyklom, maca môže byť vašou tajnou zbraňou. Pridanie maca do svojho jedálnička, napríklad vo forme prášku do smoothie, môže pomôcť udržať hormonálne hladiny v rovnováhe.
  • DrmekDrmek, je ďalším silným pomocníkom proti hormonálnemu akné. Tento bylinkový doplnok je známy tým, že pomáha regulovať hladiny prolaktínu, čo môže znižovať hormonálnu nerovnováhu a tým aj akné. Štúdie ukazujú, že drmek môže byť užitočný najmä pre ženy trpiace akné v dôsledku predmenštruačného syndrómu (PMS) alebo iných hormonálnych výkyvov.
  • Dong Quai (Andělika čínska): Tradičná čínska bylina, ktorá je často označovaná ako "ženský ženšen". Táto bylina je známa svojimi schopnosťami vyvažovať hormóny a podporovať zdravie žien. Dong Quai môže pomôcť zmierniť hormonálne akné tým, že podporuje vyrovnanejšiu produkciu estrogénu a ďalších hormónov. Je tiež známy pre svoje protizápalové účinky, čo môže prispieť k upokojeniu pokožky a zníženiu začervenania spojeného s akné.
  • Tresčia pečeňMožno si hovoríte: „Tresčia pečeň? To ako vážne?“ Áno, vážne! Olej z tresčej pečene je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú silné protizápalové účinky. Tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať zápal v tele, čo je kľúčové pri liečbe akné. Navyše olej z tresčej pečene obsahuje aj vitamíny A a D, ktoré podporujú zdravie pokožky. Štúdie ukazujú, že dostatok vitamínu A môže pomôcť znížiť produkciu kožného mazu a tým predísť upchávaniu pórov.
  • Probiotiká: Naše střeva a kůže jsou propojené více, než by se na první pohled zdálo. Zdraví střevního mikrobiomu hraje klíčovou roli v tom, jak naše kůže vypadá. Probiotika, která podporují rovnováhu střevních bakterií, mohou pomoci zmírnit akné tím, že zlepšují imunitní systém a snižují záněty. Probiotika můžete získat z fermentovaných potravin, jako je kefír, kimchi, nebo ve formě doplňků stravy. Zahrnutí probiotik do svého denního režimu může být jedním z klíčových kroků v léčbě akné.

Akné v záři reflektorů

nespokojená_žena_hledící_do_zdrcadla_s_pupínky

Ponaučenie na záver

Akné môže byť frustrujúce, ale pamätajte, že cesta k čistej pleti začína vo vnútri. Namiesto nekonečného skúšania rôznych krémov skúste zahrnúť do svojho života niektoré z vyššie uvedených doplnkov stravy. Maca, drmek, dong quai, tresčia pečeň a probiotiká sú silnými spojencami v boji proti hormonálnemu akné. Každý z týchto doplnkov ponúka iné výhody, ktoré môžu pomôcť v boji proti pupienkom na tvári a podporiť celkové zdravie pokožky.

Nezabudnite však, že každý človek je jedinečný a to, čo funguje pre jedného, ​​nemusí nutne fungovať pre druhého. Ak máte závažné problémy s akné, vždy je najlepšie sa poradiť s odborníkom, ktorý vám môže odporučiť vhodnú liečbu. Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek prístup, kľúčom je trpezlivosť a konzistencia. Prajem vám úspešnú cestu za krásnou a zdravou pleťou!

Zdroje

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-treatments-that-work
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

Aké doplnky na pomoc v boji proti akné u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-maca-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsul/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-chasteberry-fruit--drmek--vitex-jahnaci-400-mg--120-kapsul/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/rosita-extra-virgin-cod-liver-oil-liquid--extra-panensky-olej-z-trescej-pecene--150-ml/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/smidge-sensitive-probiotic-powder--probiotika-v-prasku--8-kmenov--20-g/ 

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-je-uzivanie-macy-take-prospesne/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-su-benefity-doplnovania-zinku/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-kolagen-skutocne-ucinny/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/spf--bezpecne-a-zdrave-opalovanie/