Ako fungujú pre-workouty?

Pokiaľ ste niekedy pred tréningom siahli po nakopávači, viete, o čom je reč. Ten pocit, keď do seba kopnete svoj pre-workout, a zrazu sa cítite ako Hulk, ktorý môže zdvihnúť celý svet, je na nezaplatenie. Ale čo vlastne pre-workouty sú, ako fungujú a prečo by ste ich mali (alebo nemali) používať? Poďme sa pozrieť na to, ako pre-workouty zvyšujú výkon, aké zložky sú tie pravé a kedy je najlepšie ich použiť.

svalnatý-muž-chrbát-dym

Čo sú pre-workouty?

Pre-workouty, čiže nakopávače, sú doplnky stravy navrhnuté tak, aby vám dodali energiu, silu a výdrž pred tréningom. Tieto produkty sú nabité látkami, ktoré zlepšujú výkonnosť, a sú určené pre každého, kto chce zo svojho tréningu vyťažiť maximum. Sú obľúbené medzi športovcami, kulturistami, ale aj bežnými návštevníkmi posilňovní, ktorí sa chcú rýchlo dostať do tréningu a cítiť sa nabudení.

Ako pre-workouty fungujú?

Pre-workouty fungujú na princípe stimulácie centrálneho nervového systému, rozšírenia ciev a zvýšenia prietoku krvi do svalov. Vďaka tomu sa do svalov dostáva viac kyslíka a živín, čo zvyšuje silu a vytrvalosť. Kofeín vám pomôže cítiť sa nabudení, taurín zlepšuje sústredenie, a kreatín zvyšuje produkciu ATP, čo je základná energetická molekula v tele. Jednoducho povedané, pre-workouty pripravia vaše telo aj myseľ na to, aby podali maximálny výkon.

Kľúčové zložky a ich účinky

Pre-workouty obsahujú rôzne zložky, ktoré spolupracujú na zlepšení vašej výkonnosti. Tu sú tie najdôležitejšie a ich účinky:

  • Kofeín: Kráľ všetkých pre-workoutov. Kofeín zvyšuje bdelosť, koncentráciu a stimuluje centrálny nervový systém, čím zvyšuje energiu a znižuje pocit únavy. Jeho účinky môžu trvať až niekoľko hodín, takže budete nielen silnejší, ale aj sústredenejší.
  • Taurín: Táto aminokyselina pomáha znižovať svalovú únavu a zlepšuje hydratáciu. Taurín taktiež podporuje lepšie sústredenie, čo vám pomôže zamerať sa na váš tréning.
  • Beta-alanín: Poznáte ten pocit mravčenia, ktorý sa dostaví po vypití nakopávača? To je beta-alanín. Znižuje únavu svalov a zlepšuje výkon pri vysoko intenzívnom cvičení tým, že zvyšuje hladinu karnozínu vo svaloch.
  • Kreatín: Jeden z najefektívnejších doplnkov na zvýšenie sily a rast svalovej hmoty. Kreatín zvyšuje produkciu ATP, čo je hlavná energetická jednotka pre svaly.
  • Citrulín malát: Táto zložka zvyšuje prietok krvi do svalov, čo vedie k lepšiemu napumpovaniu a efektívnejšiemu dodávaniu živín.

muž-fitness-drink

Kedy a ako užívať pre-workouty pre maximálny efekt

Pre-workouty by sa mali užívať približne 20-30 minút pred tréningom. Tým zaistíte, že sa zložky dostanú do krvného obehu a začnú pôsobiť presne vo chvíli, keď sa začnete hýbať. Dôležité je začínať s nižšou dávkou, obzvlášť ak ste nováčikovia alebo ste citliví na stimulanty. Každý produkt je iný, takže nezabudnite čítať etikety a riadiť sa odporúčaním výrobcu. Pokiaľ chcete zvýšiť silu, energiu a sústredenie, skúste nakopávač zaradiť do svojej predtréningovej rutiny a sledujte, ako vám to sadne.

Prírodné varianty pre-workoutov

Nie každý chce do tela pchať umelé stimulanty, a preto existujú aj prírodné alternatívy. Patria sem:

  • Čierna káva: Kofeín z prírodného zdroja, ktorý vám poskytne energiu a sústredenie, ale bez ďalších prídavných zložiek.
  • Zelený čaj: Obsahuje kofeín a antioxidanty, ktoré podporujú metabolizmus a zvyšujú výkon bez vedľajších účinkov niektorých syntetických stimulantov.
  • Banány: Skvelý prírodný zdroj rýchlej energie, ktorý vás zásobí draslíkom pre lepšiu svalovú funkciu.
  • Repná šťava: Zvyšuje prietok krvi a dodáva svalom viac kyslíka, čo podporuje vytrvalosť a výkon.

Vplyv na vytrvalostné športy vs. silový tréning

Pre-workouty nie sú len pre tých, čo chcú zdvíhať ťažké váhy. Ich účinky ocenia aj vytrvalostní športovci. Pre silový tréning je dôležitý kofeín, kreatín a beta-alanín, ktoré zvyšujú silu a výdrž. Na druhej strane, citrulín malát a kofeín sú skvelými pomocníkmi pre bežcov a cyklistov, pretože zlepšujú okysličovanie svalov a zvyšujú celkovú výkonnosť.

Sú pre-workouty bezpečné?

Ak máte problémy so srdcom alebo vysoký krvný tlak, mali by ste užívanie pre-workoutov konzultovať s lekárom. Niektoré zložky, predovšetkým kofeín, môžu zvýšiť tepovú frekvenciu a krvný tlak, čo nemusí byť vhodné pre každého. Bezpečnosť je kľúčová, takže ak máte akékoľvek pochybnosti, vyskúšajte prírodné alternatívy alebo sa zamerajte na pre-workouty bez stimulantov.

Sú pre-workouty pre vás to pravé?

Pre-workouty môžu byť skvelým pomocníkom pre zvýšenie výkonu, sily a vytrvalosti, ak viete, ako ich správne užívať. Či už sa venujete silovému tréningu, behaniu alebo inému športu, vhodne zvolený nakopávač vám môže pomôcť dostať sa na ďalšiu úroveň. Nezabudnite však vždy začínať s opatrnosťou, počúvať svoje telo a voliť kvalitné produkty, ktoré vám budú vyhovovať. A ak chcete ísť prirodzenou cestou, káva a banány sú vždy po ruke!

Vyberte si ideálny pre-workout priamo u nás

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/pre-workouty/

Zdroje:

  1. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0090-y
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-021-01521-x
  3. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bcaa--co-to-je-a-preco-by-ste-ich-mali-zaradit-do-svojho-jedalnicka/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/recept-na-chudnutie--kaloricky-deficit/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-kreatin-skutocne-efektivny--vyhody-a-rizika/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/