Ako hormonálna nerovnováha ovplyvňuje vaše telo aj myseľ

Keď počujeme slovo „hormóny“, väčšinou si predstavíme pubertu a výkyvy nálad. Ale hormonálna nerovnováha je oveľa viac ako len to. Je to stav, ktorý môže ovplyvniť každý aspekt nášho života – od spánku, cez náladu až po našu celkovú vitalitu. Poďme sa teda pozrieť na to, čo je hormonálna nerovnováha, aké sú jej príznaky a čo s ňou môžeme robiť.

estrogén_priberanie_na_váhe

Čo je hormonálna nerovnováha?

Naše telo je zložitý systém, kde hormóny zohrávajú kľúčovú úlohu. Sú to chemické poslov, ktoré riadia rôzne procesy v tele – od rastu, metabolizmu až po spánok. Hormonálna nerovnováha nastáva, keď je produkcia alebo regulácia týchto hormónov narušená. Či už ide o zníženú alebo zvýšenú hladinu hormónov, následky môžu byť veľmi rozmanité.

Príznaky hormonálnej nerovnováhy

Hormonálna nerovnováha môže ovplyvniť rôzne oblasti vášho tela a mysle. Tu je niekoľko príznakov, na ktoré by ste mali dávať pozor:

  • Únava: Jedným z najčastejších príznakov je chronická únava. Môžete sa cítiť vyčerpaní, aj keď spíte osem hodín denne.
  • Problémy so spánkom: Ak máte problémy zaspať, alebo naopak spíte príliš veľa, môže to byť signál, že vaše hormóny nie sú v rovnováhe. Nedostatok REM spánku a nepravidelné spánkové cykly môžu byť kľúčovými ukazovateľmi.
  • Zmeny nálad: Náladovosť, podráždenosť, úzkosť alebo depresia môžu byť dôsledkom hormonálnej nerovnováhy.
  • Priberanie na váhe: Hormóny, ako je inzulín, môžu ovplyvniť vašu schopnosť spracovávať cukry, čo môže viesť k nárastu hmotnosti.
  • Problémy s pamäťou: Zábudlivosť a problémy s koncentráciou môžu byť tiež dôsledkom hormonálnej disbalancie.
  • Akné: Hormonálne zmeny, napríklad počas menštruačného cyklu alebo menopauzy, môžu spôsobiť výskyt akné. Zvýšená produkcia mazu a zápaly kože sú bežnými prejavmi hormonálnej nerovnováhy.

únava_zívanie

Najčastejšie príčiny hormonálnej nerovnováhy

Hormonálna nerovnováha môže mať mnoho príčin. Niektoré z nich sú vonkajšie, iné môžu byť dôsledkom zmien vo vnútri tela:

  • Stres: Keď ste pod neustálym stresom, vaše telo produkuje viac kortizolu, čo môže narušiť ostatné hormonálne funkcie.
  • Zlá strava: Nedostatok vitamínov a minerálov môže ovplyvniť produkciu hormónov. Spracované potraviny a cukry môžu narušiť rovnováhu inzulínu.
  • Nedostatok spánku: Spánok je kľúčový pre reguláciu hormónov. Počas hlbokého spánku a REM fázy dochádza k obnove tela a mysle. Nedostatok kvalitného spánku môže viesť k hormonálnej nerovnováhe.
  • Nedostatok pohybu:Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať hormóny v rovnováhe. Sedavý spôsob života môže spôsobiť problémy.
  • Toxíny: Expozícia toxickým látkam v prostredí, ako sú pesticídy alebo plastové chemikálie, môže narušiť hormonálnu rovnováhu.

Možnosti liečby a prevencie

Dobrá správa je, že hormonálna nerovnováha je často liečiteľná. Tu je niekoľko možností, ako ju zvládnuť:

  • Strava: Zamerajte sa na vyváženú stravu bohatú na zeleninu, ovocie, zdravé tuky a bielkoviny. Vyhnite sa spracovaným potravinám a nadmernému množstvu cukru.
  • Spánok: Dbajte na to, aby ste mali dostatok kvalitného spánku. Vytvorte si pravidelný spánkový režim a zamedzte vystaveniu modrému svetlu pred spaním. REM fáza spánku je kľúčová pre obnovu hormonálnej rovnováhy.
  • Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb, ako je joga, beh alebo posilňovanie, môže pomôcť udržať hormóny v rovnováhe.
  • Stres management: Naučte sa zvládať stres pomocou relaxačných techník, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo mindfulness.
  • Doplnky stravy: Niektoré doplnky stravy môžu pomôcť harmonizovať hormonálne hladiny. Napríklad maca je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré môžu podporiť vyváženie hormónov. Ashwagandha môže pomôcť regulovať hladinu kortizolu, hormónu spojeného so stresom. Omega-3 mastné kyseliny môžu podporovať hormonálne zdravie, zatiaľ čo vitamín D je kľúčový pre správnu funkciu endokrinného systému. Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov sa však vždy poraďte s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste zaistili, že sú pre vás vhodné.
  • Lekárska pomoc: V niektorých prípadoch môže byť potrebné navštíviť lekára. Ten môže odporučiť hormonálnu terapiu alebo iné lieky, ktoré pomôžu obnoviť rovnováhu.

Tieto kroky vám môžu pomôcť udržať hormóny v rovnováhe a zaistiť, že vaše telo a myseľ budú fungovať tak, ako majú.

vyvážená_strava

Čo si z toho vziať?

Hormonálna nerovnováha nie je niečo, čo by sa malo brať na ľahkú váhu. Môže ovplyvniť vaše zdravie, spánok, náladu a celkovú kvalitu života. Kľúčom k jej zvládnutiu je pochopenie príznakov a príčin, rovnako ako podniknutie krokov k obnove rovnováhy. Či už ide o zlepšenie stravy, zvýšenie fyzickej aktivity alebo lepší spánkový režim, malé zmeny môžu mať veľký vplyv. Takže, ak sa cítite unavení, podráždení alebo máte problémy so spánkom, zvážte, či vaše hormóny nie sú volaním o pomoc.

Pamätajte, že zdravý spánok je základom pre zdravé telo i myseľ, a že kvalitné REM fázy spánku môže byť kľúčom k tomu, prečo spíme lepšie a prečo sa cítime vyrovnanejšie. Nepodceňujte silu hormónov a urobte pre seba to najlepšie!

Aké doplnky stravy na vyváženie hormónov u nás nájdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/hormonalna-rovnovaha/ 

Zdroje

  1. https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/feel-good-hormones-how-they-affect-your-mind-mood-and-body
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance
  3. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/hormone-therapy-four-things-a-mayo-clinic-womens-health-specialist-wants-you-to-know/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/faza-spanku--co-sa-deje--ked-spime/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/