Ako posilniť imunitu v čase, keď je to najviac potrebné?

Poznáte ten pocit, kedy sa okolo vás všade šíri kašeľ, všetci kýchajú a vy sa snažíte zostať zdraví? Imunita je náš osobný bodyguard, ktorý nás chráni pred vírusmi, baktériami a všetkými možnými nástrahami. Aby sme však mohli využiť jej plný potenciál, musíme ju správne podporiť. Ako na to? Poďme sa pozrieť na spôsoby, ako svoju imunitu posilniť, aby bola pripravená bojovať, kedykoľvek je to potrebné.

imunita_zázvor_citrusy

Zdravá strava ako základ silnej imunity

Strava je základným kameňom silného imunitného systému. To, čo jeme, ovplyvňuje, ako dobre naše telo funguje a ako sa dokáže brániť proti infekciám. Zdravá strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty je kľúčom k podpore imunity.

  • Ovocie a zelenina: Plné vitamínov C, A a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a posilňujú imunitný systém.
  • Orechy a semienka: Obsahujú zdravé tuky a zinok, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému.
  • Fermentované potraviny: Jogurty, kefír a kyslá kapusta pomáhajú udržiavať zdravý mikrobióm, čo je dôležité pre správne fungovanie imunity.

Vyhnite sa spracovaným potravinám a cukrom, ktoré môžu oslabovať imunitu tým, že narúšajú rovnováhu črevnej mikroflóry.

Kľúčové vitamíny, minerály a živiny pre imunitu

Správne živiny sú základným palivom pre váš imunitný systém. Poďme sa pozrieť na niektoré z najdôležitejších.

Vitamín D3 a K2

Vitamín D3 (cholekalciferol) patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a je kľúčový pre imunitu, zdravie kostí a správne fungovanie organizmu. Odporúča sa užívať spolu s jedlom obsahujúcim tuk, aby sa lepšie vstrebal. Prirodzene ho získavame zo slnka, ale kvôli obmedzenému času strávenému vonku, najmä v zimných mesiacoch, je často potrebné ho suplementovať v dávkach 2000-5000 IU denne. Kombinácia s vitamínom K2 pomáha efektívne vstrebávať vápnik do kostí a zamedzuje jeho ukladaniu do ciev. K2 je teda ideálny doplnok na prevenciu osteoporózy a podporu zdravého kardiovaskulárneho systému.

Zinok

Zinok je nevyhnutný minerál na posilnenie imunity, pretože hrá kľúčovú úlohu v tvorbe bielych krviniek. Okrem toho podporuje zdravie pokožky, vlasov a prispieva k normálnej funkcii hormónov, vrátane testosterónu. Zinok tiež pôsobí ako antioxidant a pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje medzi 10-30 mg, v závislosti od aktivity jedinca. Pri dlhodobom užívaní vyšších dávok je vhodné zinok kombinovať s meďou, aby sa predišlo nedostatku tohto dôležitého prvku.

omega3_kapsle

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny, hlavne EPA a DHA, sú esenciálne tuky s protizápalovými vlastnosťami, ktoré podporujú správnu funkciu mozgu, srdca a imunitného systému. Nedostatok omega-3 môže viesť k únave, zníženej imunite a zhoršenej funkcii mozgu. Preto je dôležité ich zaradiť do stravy pomocou rýb ako losos, sardinky alebo doplnkov stravy s odporúčaným dávkovaním 1-3 g denne.

Bylinky a prírodné doplnky na posilnenie imunity

Prírodné doplnky stravy sú skvelým spôsobom, ako posilniť imunitu a pritom využiť silu prírody. Niektoré bylinky a extrakty sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na imunitný systém. Poďme sa na ne pozrieť. Ku každej z nich vám navyše pridáme náš TOP TIP, ako ju doplniť!

Ashwagandha (Indický ženšen)

Ashwagandha je adaptogénna bylina, ktorá pomáha telu lepšie zvládať stres, čo má pozitívny vplyv na imunitný systém. Táto bylina podporuje psychickú odolnosť, znižuje hladinu kortizolu a zvyšuje produkciu energie. Zároveň zlepšuje spánok, čo je kľúčové na regeneráciu a posilnenie imunity. Ashwagandha je vhodná pre tých, ktorí chcú zvýšiť svoju odolnosť voči stresu a podporiť celkovú vitalitu.

Extrakt zeleného čaju

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, najmä katechíny, ktoré posilňujú imunitu, zlepšujú metabolizmus. Pomáha v boji proti voľným radikálom a je skvelým doplnkom pre tých, ktorí chcú posilniť imunitu a zlepšiť metabolické zdravie.

wooden-spoon-with-green-substance-it-wooden-spoon-with-leaves

Pestrec (Milk Thistle)

Pestrec mariánsky je bylina známa svojimi detoxikačnými a regeneračnými účinkami, predovšetkým na pečeň. Obsahuje silymarín, silný antioxidant, ktorý pomáha čistiť organizmus a chráni pečeň pred toxínmi. Pravidelné užívanie pestreca podporuje správnu imunitnú odpoveď organizmu. Je ideálny pre tých, ktorí chcú podporiť detoxikáciu tela a celkový imunitný systém.

Probiotiká

Zdravie črevného mikrobiomu zohráva kľúčovú úlohu v celkovej imunite. Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami v tráviacom trakte, čo podporuje silný imunitný systém. Jedzte fermentované potraviny, ako sú jogurty, kefír alebo kyslá kapusta, alebo siahnite po probiotických doplnkoch.

Tieto aj ďalšie vitamíny a minerály, ktoré podporujú imunitný systém:

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/imunita/

Zhrnutie a odporúčanie na záver

Posilnenie imunity je kombináciou zdravej stravy, kľúčových vitamínov a minerálov, prírodných doplnkov a starostlivosti o črevnú mikroflóru. Kľúčom je pravidelnosť a vyváženosť – imunitný systém nie je niečo, čo sa dá posilniť jednorazovo. Venujte starostlivosť svojmu telu každý deň, a to nielen v čase, keď je riziko chorôb najvyššie. Investícia do zdravej stravy, správnych doplnkov a aktívneho životného štýlu vám môže vrátiť odolnosť a zdravie, ktoré je v dnešnej dobe na nezaplatenie.

Zdroje:

  1. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(21)00051-6/fulltext
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/
  3. portlandpress.com/biochemsoctrans/article-abstract/45/5/1105/66243/Omega-3-fatty-acids-and-inflammatory-processes
  4. https://wholisticmatters.com/ashwagandha-an-ancient-herb-for-modern-times/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/pestrec---zachrana-nielen-pre-vasu-pecen/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-su-benefity-doplnovania-zinku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-vitamin-d-naozaj-taky-dolezity/