Ako zlepšiť svoj metabolizmus

Každý z nás niekedy počul vetu: „Mám pomalý metabolizmus, preto nemôžem schudnúť.“ Ale čo to vlastne znamená? Metabolizmus nie je záhadný mechanizmus, ktorý nás drží v pasci priberania na váhe. Je to súbor procesov, ktoré možno podporiť a zlepšiť, pokiaľ vieme, ako na to. Tento článok vám ukáže, ako funguje metabolizmus a ako ho môžete ovplyvniť, aby vám pomohol dosiahnuť vaše ciele.

fit-žena-chudnutie-meter-metabolizmus

Čo je metabolizmus a ako nás ovplyvňuje?

Metabolizmus je súbor chemických procesov, ktoré prebiehajú v tele za účelom premeny jedla na energiu. Táto energia je nevyhnutná pre všetky fyziologické funkcie – od dýchania a pohybu až po rast buniek a regeneráciu tkanív. Jednoducho povedané, metabolizmus je zodpovedný za to, ako efektívne vaše telo spaľuje kalórie a využíva ich na podporu vašich životných funkcií.

Metabolizmus ovplyvňuje niekoľko kľúčových aspektov nášho tela. Prvým z nich je rýchlosť, akú spaľujeme kalórie, čo priamo ovplyvňuje našu schopnosť udržať alebo regulovať telesnú hmotnosť. Ďalej má vplyv na našu energetickú úroveň a vitalitu, teda to, ako sa cítime počas dňa, ako sme aktívni a ako dobre naše telo zvláda fyzické aj mentálne úlohy.

Silnejší a rýchlejší metabolizmus znamená, že telo efektívnejšie spaľuje kalórie, a to aj v pokoji.

Faktory, ktoré majú vplyv na rýchlosť metabolizmu

Metabolizmus nie je u každého rovnaký a môže byť ovplyvnený mnohými faktormi:

  • Genetika: Vaša DNA zohráva úlohu v tom, ako rýchlo alebo pomaly spaľuje vaše telo energiu.
  • Vek: S pribúdajúcim vekom sa metabolizmus spomaľuje, čo je čiastočne spôsobené stratou svalovej hmoty.
  • Svalová hmota: Čím viac máte svalov, tým rýchlejšie spaľuje vaše telo kalórie, pretože svaly sú energeticky náročnejšie ako tukové tkanivo.
  • Úroveň fyzickej aktivity: Čím viac sa pohybujete, tým viac energie telo spotrebuje.

Strava a metabolizmus

Jedlo nie je len palivo, ale aj spúšťač metabolizmu. Niektoré potraviny a živiny môžu metabolizmus podporiť a zlepšiť jeho účinnosť.

žena-v-kuchyni-zdravé-varenie

Bielkoviny

Bielkoviny zvyšujú termický efekt potravy (TEF), čo znamená, že vaše telo spaľuje viac kalórií pri ich trávení. Zaraďte viac mäsa, rýb, vajec alebo rastlinných zdrojov bielkovín, ako je tofu a strukoviny. Ak sa o bielkovinách chcete dozvedieť viac, pozrite sa na článok Prečo prijímať dostatok bielkovín av akých potravinách ich nájdeme?

Korenie

Korenie, ako sú chilli papričky, obsahujú látku zvanú kapsaicín, ktorá môže nielen zvýšiť spaľovanie kalórií, ale aj stimulovať termogenézu, čo je proces, pri ktorom telo vytvára teplo spaľovaním tukov.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje silné antioxidanty známe ako katechíny, ktoré spolu s kofeínom podporujú spaľovanie tukov a zlepšujú energetický metabolizmus. Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže tiež pomôcť zvýšiť oxidáciu tukov počas cvičenia, čo vedie k lepším výsledkom pri chudnutí.

Vláknina

Zelenina, ovocie a celozrnné produkty nielen zasýtia, ale taktiež zvyšujú pocit plnosti a podporujú trávenie.

Úloha cvičenia pri zlepšovaní metabolizmu

Fyzická aktivita je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zlepšiť metabolizmus a spaľovanie kalórií. Pravidelný pohyb nielenže spaľuje kalórie, ale taktiež pomáha budovať svalovú hmotu, čo je kľúčový faktor pre zrýchlenie metabolizmu.

Silový tréning

Cvičenie s váhami je skvelým spôsobom, ako zvýšiť svalovú hmotu, ktorá zvyšuje váš bazálny metabolizmus (BMR). Čím viac svalov máte, tým viac kalórií vaše telo spáli aj v pokoji.

Kardio

Aeróbne cvičenie, ako je behanie, plávanie alebo jazda na bicykli, zvyšuje okamžitú spotrebu kalórií a pomáha udržiavať vysokú úroveň metabolizmu aj po tréningu.

Prečo je voda kľúčová

Voda je kľúčovým hráčom, pokiaľ ide o zlepšenie metabolizmu. Dehydratácia môže spomaliť metabolické procesy, čo znamená, že vaše telo nebude tak efektívne v spaľovaní kalórií. Dostatočný príjem vody zaisťuje, že telo má správne podmienky pre všetky chemické reakcie, vrátane tých, ktoré spaľujú tuky.

Vypitie vody pred jedlom môže tiež podporiť pocit sýtosti a tým prispieť k lepšej regulácii príjmu potravy.

voda-pitný-režim-citrón-grep

Akými doplnkami stravy podporiť a zrýchliť metabolizmus?

Na zlepšenie metabolizmu môžete využiť aj množstvo doplnkov stravy, ktoré pomáhajú telu efektívnejšie spaľovať tuky a podporovať energetický metabolizmus.

  • Kofeín: Stimuluje centrálny nervový systém a zvyšuje termogenézu.
  • Zelený čaj: Obsahuje látky, ktoré podporujú spaľovanie tukov.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Pomáhajú zlepšiť metabolizmus tukov a zlepšujú citlivosť na inzulín.
  • Spaľovače tukov: pomáhajú telu premieňať tuky na energiu.

Aké spaľovače ponúkame u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/spalovace-tukov/

Ako stres ukladá tuk

Stres môže negatívne ovplyvniť váš metabolizmus. Pri chronickom strese sa zvyšuje hladina hormónu kortizolu, ktorý má tendenciu zvyšovať chuť do jedla, najmä na nezdravé potraviny. Kortizol tiež podporuje ukladanie tuku, najmä v oblasti brucha, čo môže viesť k zvýšeniu viscerálneho tuku, ktorý je nebezpečný pre zdravie.

Pokiaľ sa chcete vyhnúť týmto negatívnym dopadom, je dôležité začleniť do svojho života relaxačné techniky, ako je meditácia, jóga alebo hlboké dýchanie.

Zhrnutie

Zlepšenie metabolizmu je kľúčom k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií a dosiahnutiu vašich fitness cieľov. Strava bohatá na bielkoviny a zdravé tuky, pravidelný pohyb, dostatočný pitný režim a zvládanie stresu sú základnými krokmi, ako podporiť váš metabolizmus. Či už chcete schudnúť alebo si udržať stabilnú váhu, posilnenie metabolizmu vám pomôže byť energetickejšie a zdravšie. S týmito tipmi a odporúčaniami môžete začať hneď dnes!

Zdroje:

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/exercise-metabolism-and-weight
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/tabata--intenzivny-trening--ktory-zmeni-vasu-kondiciu-iba-za-4-minuty/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-prijimat-dostatok-bielkovin-av-akych-potravinach-ich-najdeme/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/vitaminy-a-mineraly--kde-ich-najst-a-preco-ich-nase-telo-tolko-potrebuje/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/recept-na-chudnutie--kaloricky-deficit/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kedy-je-keto-dieta-dobry-napad/