Antioxidanty, voľné radikály a oxidačný stres: Čo sa deje v našom tele?

Možno ste už počuli o voľných radikáloch, antioxidantoch a oxidačnom strese. Možno ste počuli, že antioxidanty sú pre vás dobré, ale nie ste si úplne istí, čo to vlastne znamená. Poďme sa na to pozrieť pekne poporiadku, aby ste nabudúce vedeli nielen čo, ale aj prečo!

potraviny-bohaté-na-antioxidanty

Čo sú voľné radikály

Začnime pri voľných radikáloch. Tieto molekuly obsahujú jeden alebo viac nepárových elektrónov, čo z nich robí extrémne nestabilné a reaktívne jedince. Hlavným problémom je, že voľné radikály nechcú zostať samé – hľadajú iné molekuly, s ktorými by mohli reagovať, a pritom spôsobujú v tele chaos. Voľné radikály môžu vznikať v tele prirodzene, napríklad počas normálneho metabolizmu, ale môžu byť tiež spôsobené vonkajšími faktormi, ako sú znečistenie, cigaretový dym, UV žiarenie alebo nezdravá strava. Tieto molekuly môžu napádať a poškodzovať iné bunky a molekuly v tele, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

Prečo telu škodia voľné radikály

Voľné radikály sú ako tá najhoršia návšteva na vašej párty – ak ich neskrotíte, môžu napáchať značné škody. Keď voľné radikály interagujú s inými molekulami v tele, môžu spôsobiť oxidačný stres, čo je stav, kedy je rovnováha medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou tela ich neutralizovať narušená.

Čo je oxidačný stres

Oxidačný stres je stav, kedy v tele dochádza k nerovnováhe medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou tela ich neutralizovať. Oxidačný stres môže viesť k poškodeniu buniek, bielkovín a DNA, čo môže prispieť k rozvoju mnohých chronických ochorení. Navyše urýchľuje proces starnutia - a to nikto nechce, že?

Ako sa pred ním chrániť

Chrániť sa pred oxidačným stresom znamená nielen zaistiť dostatočný príjem antioxidantov, ale tiež prijať opatrenia, ktoré znížia produkciu voľných radikálov:

  • Strava: Jesť vyváženú stravu bohatú na antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky.
  • Pohyb: Pravidelná fyzická aktivita, ktorá podporuje metabolizmus a znižuje stres.
  • Zdravé návyky: Vyhnite sa fajčeniu, nadmernému alkoholu a minimalizujte stres pomocou relaxačných techník, ako je meditácia alebo jóga.
  • Ochrana pred slnkom: Používajte ochranné krémy, aby ste minimalizovali poškodenie kože UV žiarením.

Čo sú antioxidanty

Teraz prichádzajú na scénu naši hrdinovia antioxidanty. Antioxidanty sú látky, ktoré neutralizujú voľné radikály a tým zabraňujú ich škodlivým účinkom. Fungujú tak, že darujú voľným radikálom elektrón, čím ich stabilizujú a premieňajú na neškodné molekuly. Týmto spôsobom antioxidanty pomáhajú chrániť naše bunky pred poškodením a udržujú rovnováhu v tele. Existuje mnoho rôznych druhov antioxidantov, ale medzi tie najznámejšie patria vitamíny C a E, glutatión, flavonoidy, karotenoidy a mnoho ďalších.

Kde sa nachádzajú antioxidanty?

Antioxidanty nájdete v celom rade potravín, najmä v ovocí a zelenine. Tu je niekoľko príkladov:

  • Vitamín C: Vitamín C je silný antioxidant. Nájdete ho v citrusových plodoch (pomaranče, citróny), jahodách, kivi, paprike a brokolici. Tieto potraviny sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny, ktoré podporujú vaše celkové zdravie.
  • Vitamín E: Jeho hlavnou úlohou je ochrana bunkových membrán pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamín E sa nachádza v potravinách bohatých na zdravé tuky, ako sú orechy, semienka, špenát a avokádo.
  • Glutatión: Glutatión je považovaný za jeden z najdôležitejších antioxidantov v tele. Telo si ho dokáže vyrábať samo, ale jeho hladinu môžete podporiť konzumáciou potravín bohatých na síru, ako je čerstvá zelenina (napríklad brokolica a ružičkový kel), ovocie, ryby a kuracie mäso. Glutatión tiež zohráva dôležitú úlohu v regenerácii ďalších antioxidantov, ako sú vitamíny C a E.
  • Flavonoidy: Flavonoidy sú skupinou prírodných zlúčenín, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Nachádzajú sa v celom rade potravín, ale najviac ich nájdete v tmavej čokoláde, zelenom čaji, červenom víne a bobuľovom ovocí, ako sú čučoriedky, jahody a maliny.
  • Karotenoidy: Karotenoidy sú pigmenty, ktoré dávajú mnohým druhom ovocia a zeleniny ich charakteristickú žltú, oranžovú alebo červenú farbu. Jedným z najznámejších karotenoidov je beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Karotenoidy nájdete v potravinách ako mrkva, sladké zemiaky, špenát a paradajky.

pomeranč-na-desce-listy

Ako doplniť antioxidanty inak?

Pokiaľ máte pocit, že vo vašej strave nie je dostatok týchto potravín, môžete zvážiť aj doplnky stravy. Doplnky stravy obsahujúce antioxidanty, ako sú vitamín C, vitamín E alebo glutatión, môžu byť užitočné pre tých, ktorí majú zvýšenú potrebu týchto látok, napríklad kvôli stresu, zvýšenej fyzickej záťaži alebo vystaveniu znečisteniu. Nezabudnite, že príliš veľa antioxidantov môže mať aj negatívne účinky, a preto je dôležité nájsť správnu rovnováhu. Najlepšie je konzultovať užívanie doplnkov stravy s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Aké doplnky stravy na doplnenie antioxidantov nájdete u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/antioxidanty/

Takže ako to vlastne je

Antioxidanty sú kľúčoví bojovníci v našom tele, ktorí nás chránia pred škodlivými voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Tieto škodlivé molekuly môžu viesť k vážnym zdravotným problémom, pokiaľ nie sú správne regulované. Prijímanie antioxidantov prostredníctvom stravy alebo doplnkov stravy, spolu so zdravým životným štýlom, môže pomôcť udržať telo v rovnováhe a chrániť nás pred škodami spôsobenými oxidačným stresom.

Tajomstvo krásy?

Veľa slávnych osobností aktívne podporuje antioxidanty pre zdravie a krásu. Tu sú niektoré z nich, ktoré otvorene zdieľajú svoje skúsenosti a tipy.

  • Jennifer Aniston – herečka známa svojou žiarivou pleťou, často propaguje význam antioxidantov vo svojej strave. Aniston sa netají tým, že dbá na zdravú stravu bohatú na antioxidanty, aby udržala svoju pokožku mladistvú a energiu na vysokej úrovni. Medzi jej obľúbené zdroje antioxidantov patria bobuľové ovocie, zelené šťavy a zelený čaj. (https://www.shape.com/celebrities/interviews/jennifer-aniston-wellness-routine)
  • Kourtney Kardashian – známa podnikateľka a televízna osobnosť, pravidelne zdieľa svoje skúsenosti s antioxidantmi prostredníctvom svojej wellness platformy Poosh. Kourtney často propaguje potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú bobuľové ovocie a zelený čaj, a zdôrazňuje ich význam pre zdravie pleti a celkovú pohodu. Na Poosh tiež odporúča antioxidanty ako kľúčovú súčasť zdravej výživy a krásy.(https://poosh.com/)

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17150040/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16978905/
  3. https://www.researchgate.net/publication/236909835_Free_Radicals_Antioxidants_in_Disease_and_Healt

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravia/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/co-su-elektrolyty-a-preco-su-dolezite/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/blog-bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG##https://www.natima.sk/blog/pestrec---zachrana-nielen-pre-vasu-pecen/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-nazyva-huba-nesmrtelnosti/