Aké sú benefity doplňovania zinku?

Zinok je často zabúdaný minerál, ktorý si zaslúži oveľa viac pozornosti, než koľko sa mu bežne dostáva. Možno vás zinok napadne len vo chvíli, keď hľadáte doplnok stravy na posilnenie imunity v zimných mesiacoch, ale jeho rola je oveľa rozsiahlejšia. Zinok je nevyhnutný pre správne fungovanie nášho tela a jeho nedostatok môže mať zásadný vplyv na zdravie. Poďme sa pozrieť, prečo je zinok taký dôležitý a ako ho dostať do nášho každodenného jedálnička.

potraviny_zinok

Prečo je zinok dôležitý?

Zinok je esenciálny minerál, čo znamená, že si ho naše telo nedokáže samo vyrobiť a musí ho získavať z potravy. Zinok je dôležitý pre viac ako 300 enzymatických reakcií v tele, ktoré zahŕňajú rast a delenie buniek, syntézu DNA a RNA, imunitné funkcie a hojenie rán. Tento minerál sa podieľa na regulácii hormónov, podporuje zdravie pokožky, zraku a mnoho ďalšieho. Bez dostatočného množstva zinku by náš organizmus nefungoval správne, čo môže mať vážne následky.

Hlavné benefity zinku

1. Podpora imunitného systému

Zinok je známy ako silný imunitný booster. Stimuluje produkciu bielych krviniek a zvyšuje obranyschopnosť tela proti vírusom a baktériám. Suplementácia zinkom bola preukázaná ako účinná pri znižovaní dĺžky a závažnosti prechladnutia. Bez dostatočnej hladiny zinku je imunitný systém oslabený a telo je náchylnejšie na choroby.

2. Zinok a zdravie pokožky

Zinok má kľúčový význam pre zdravie pokožky, pretože sa podieľa na regenerácii kože. Často je používaný v prípravkoch proti akné vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam a schopnosti regulovať mazové žľazy. Zinok tiež podporuje obnovu kožných buniek, čím prispieva k zdravej a čistej pleti.

zdravá_pokožka

3. Hormonálna rovnováha

Zinok je zásadný pre správnu funkciu hormonálneho systému, vrátane produkcie testosterónu a ďalších pohlavných hormónov. Tento minerál zohráva dôležitú úlohu v zdraví reprodukčného systému u mužov i žien a jeho nedostatok môže viesť k problémom s plodnosťou, nepravidelnému menštruačnému cyklu alebo zníženej hladine testosterónu.

4. Syntéza DNA

Zinok je jedným z hlavných hráčov pri syntéze DNA, čo je nevyhnutné pre rast a opravu buniek. Bez zinku by bunky nedokázali správne fungovať, čo by viedlo k narušeniu mnohých telesných funkcií, vrátane hojenia rán a rastu svalovej hmoty.

5. Podpora metabolizmu

Zinok sa podieľa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Tento minerál pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje správnu funkciu štítnej žľazy, čo je dôležité na udržanie energetickej hladiny a správneho spaľovania kalórií.

6. Normálny stav kostí

Spolu so zinkom zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví kostí ďalšie minerály ako vápnik a horčík. Zinok podporuje mineralizáciu kostí a prispieva k ich pevnosti a odolnosti. Je dôležitý nielen pre rast kostí u detí, ale aj pre prevenciu osteoporózy v neskoršom veku.

7. Normálny stav zraku

Zinok sa hromadí vo vysokých koncentráciách v oku, kde podporuje zdravie sietnice a chráni zrak pred poškodením voľnými radikálmi. Dostatočná hladina zinku je spojená so zníženým rizikom vzniku očných problémov, ako je vekom podmienená makulárna degenerácia.

zdravý_zrak

Ako spoznať nedostatok zinku?

Nedostatok zinku sa môže prejavovať rôznymi príznakmi, ktoré sú často nenápadné a ľahko prehliadnuteľné. Medzi bežné symptómy patria:

  • Oslabená imunita a častejšie prechladnutie
  • Zlé hojenie rán
  • Zhoršená kvalita kože a vlasov (suchá pokožka, akné, vypadávanie vlasov)
  • Únava a nedostatok energie
  • Zhoršený chuťový a čuchový vnem

Nedostatok zinku je pomerne častý, najmä u ľudí s obmedzeným príjmom zvieracích bielkovín, tehotných a dojčiacich žien, starších osôb a u tých, ktorí majú rôzne zažívacie problémy ovplyvňujúce absorpciu živín.

Zdroje zinku

Najlepšími zdrojmi zinku sú živočíšne potraviny, ale aj rastlinné zdroje môžu prispieť k jeho príjmu:

  • Mäso a vnútornosti: Hovädzie, bravčové, kuracie a pečeň.
  • Plody mora: Ustrice, kraby, krevety.
  • Mliečne výrobky: Syry, mlieko a jogurty.
  • Orechy a semienka: Tekvicové semienka, kešu orechy.
  • Strukoviny: Cícer, šošovica, fazuľa.

Doplnky stravy

Pokiaľ nie ste schopní získať dostatok zinku z potravy, môžu vám pomôcť doplnky stravy. Medzi najčastejšie formy patrí zinok chelát, zinok glukonát alebo zinok pikolinát, ktoré sa dobre vstrebávajú a majú vysokú biologickú dostupnosť. Suplementácia zinku je často odporúčaná počas obdobia zvýšenej fyzickej záťaže, oslabenej imunity alebo pri prejavoch jeho nedostatku.

Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie, pretože nadmerný príjem zinku môže viesť k nežiaducim účinkom, ako je nevoľnosť, znížená absorpcia medi a narušenie imunitnej funkcie.

Aké zinky máme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/zinok/

Zhrnutie o zinku

Zinok je pre telo nepostrádateľný minerál, ktorý podporuje široké spektrum telesných funkcií, od imunity cez hormonálnu rovnováhu až po zdravie pokožky a kostí. Jeho nedostatok môže viesť k mnohým zdravotným problémom, preto je dôležité dbať na dostatočný príjem zinku zo stravy alebo doplnkov. Nezabudnite zinok zaradiť do svojej dennej rutiny, či už formou vyváženého jedálnička alebo cielenej suplementácie, aby ste mohli naplno využiť všetky jeho prínosy pre zdravie.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23493534/
  2. https://www.researchgate.net/publication/26289013_Haase_H_Rink_L_The_immune_system_and_the_impact_of_zinc_during_aging_Immun_Ageing_6_9
  3. https://jn.nutrition.org/article/S0022-3166(22)09190-8/pdf

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bcaa--co-to-je-a-preco-by-ste-ich-mali-zaradit-do-svojho-jedalnicka/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/kolagen-na-mieru--ako-vybrat-ten-najucinnejsi-pre-vase-zdravie/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-skupiny-b/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mnozstvo-elementarneho-horcika/