Bojujete so stresom? Skúste Ashawagandhu!

Predstavte si, že existuje bylina, ktorá vám môže pomôcť znižovať stres, zlepšiť kvalitu spánku, podporiť vaše fyzické výkony a dokonca posilniť imunitu. Nie, nie je to kúzelná pilulka, ale starodávna bylina, ktorá sa používa v tradičnej indickej medicíne tisíce rokov. Dámy a páni, zoznámte sa s ashwagandhou, často nazývanou ako indický ženšen. Pripravte sa na dobrodružstvo vo svete adaptogénov a objavte, prečo by ashwagandha mala byť súčasťou vášho zdravého životného štýlu.

ašvaganda-rastlina

Čo je Ashwagandha?

Ashwagandha, známa aj ako „ašvaganda“ je jednou z najdôležitejších bylín v ajurvéde, tradičnom indickom systéme medicíny. Jej botanický názov je Withania somnifera a často sa jej hovorí „indický ženšen“ pre jej energizujúce a posilňujúce účinky. Ashwagandha je klasifikovaná ako adaptogén, čo znamená, že pomáha telu lepšie sa prispôsobiť stresovým situáciám a podporuje celkové zdravie.

Táto bylinka je známa predovšetkým vďaka svojim koreňom, ktoré obsahujú látky zvané withanolidy. Tieto zlúčeniny majú množstvo biologických účinkov, vrátane protizápalových, antioxidačných a antistresových vlastností. Ashwagandha sa obvykle užíva vo forme prášku, kapsúl alebo extraktu.

Zdravotné prínosy Ashwagandhy

Ashwagandha je malý zázrak prírody, ktorý môže mať niekoľko pozitívnych účinkov na vaše zdravie. Tu je niekoľko hlavných prínosov, ktoré by vás mohli zaujať:

1. Redukcia stresu a úzkosti

Stres je bežnou súčasťou života, ale jeho dlhodobé pôsobenie môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Ashwagandha je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú telu lepšie zvládať stres. Štúdie ukazujú, že pravidelné užívanie ashwagandhy môže znížiť hladinu kortizolu, stresového hormónu, čo prispieva k lepšiemu zvládaniu stresových situácií a pocitu pokoja.

žiadny_stress

2. Zlepšenie kvality spánku

Problémy so spánkom môžu negatívne ovplyvniť zdravie a kvalitu života. Ashwagandha má upokojujúce účinky, ktoré pomáhajú zlepšiť kvalitu spánku a skrátiť dobu zaspávania. Je ideálnym prírodným prostriedkom pre tých, ktorí bojujú s nespavosťou alebo častým prebúdzaním počas noci.

3. Podpora imunitného systému

Imunitný systém je kľúčový pre obranu tela proti chorobám. Ashwagandha obsahuje withanolidy, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Tieto zložky pomáhajú posilňovať imunitný systém, zvyšovať odolnosť voči infekciám a urýchľovať zotavenie.

4. Zvýšenie fyzického výkonu a svalovej sily

Ashwagandha je skvelým doplnkom stravy pre športovcov a fitness nadšencov. Podporuje zvýšenie vytrvalosti, svalovej sily a urýchľuje regeneráciu po fyzickej záťaži. Vďaka svojim vlastnostiam môže ashwagandha prispieť k lepším športovým výkonom a rýchlejšiemu zotaveniu po tréningu.

5. Podpora duševného zdravia a pamäte

Ashwagandha je tradične používaná na podporu kognitívnych funkcií, ako je pamäť a koncentrácia. Štúdie naznačujú, že môže mať ochranné účinky na mozog, čo môže prispieť k prevencii neurodegeneratívnych ochorení. Jej adaptogénne vlastnosti zároveň pomáhajú zlepšiť celkové duševné zdravie a odolnosť voči stresu.

Ako Ashwagandhu užívať?

Ak ste sa rozhodli zaradiť ashwagandhu do svojho života, možno sa pýtate, ako začať. Tu je niekoľko tipov, ako správne užívať ashwagandhu:

  • Ashwagandha prášok: Tento prášok je najbežnejšou formou ashwagandhy. Môžete ho zmiešať s teplým mliekom, pridať do smoothie alebo rozmiešať vo vode. Zvyčajné dávkovanie sa pohybuje od 300 do 500 mg dvakrát denne.
  • Kapsule alebo tablety: Pokiaľ nemáte radi chuť prášku, kapsule sú skvelou alternatívou. Opäť platí, že obvyklé dávkovanie je 300-500 mg denne.
  • Extrakt: Koncentrovaný extrakt môže byť účinnejší, ale aj silnejší, takže s ním začínajte opatrne a konzultujte dávkovanie s odborníkom. Vyskúšajte Natios Ashwagandha Extract, ktorý ponúka vysoko účinný extrakt v pohodlnej forme vegánskych kapsúl.

Pri užívaní ashwagandhy je dôležité sledovať svoje telo a postupne pridávať dávky, aby ste zistili, čo vám najlepšie vyhovuje.

ašvaganda prášok

Vedľajšie účinky

Aj keď je ashwagandha všeobecne považovaná za bezpečnú, existujú určité situácie, kedy by jej používanie mohlo byť problematické:

  • Tráviace ťažkosti: Niektorí ľudia môžu zažiť nevoľnosť, hnačku alebo žalúdočné kŕče, najmä pri vyšších dávkach.
  • Zníženie krvného tlaku: Ashwagandha môže znižovať krvný tlak, čo môže byť problematické pre osoby s nízkym tlakom alebo užívajúce lieky na tlak.
  • Interakcie s liekmi: Môže ovplyvniť účinnosť liekov na štítnu žľazu, cukrovku alebo sedatív. Konzultácia s lekárom je v týchto prípadoch nevyhnutná.
  • Tehotenstvo a dojčenie: Ashwagandha sa neodporúča počas tehotenstva kvôli možnému riziku stimulácie maternice. Aj pri dojčení je vhodné byť opatrná.
  • Autoimunitné ochorenie: Osoby s autoimunitnými chorobami by mali byť opatrné, pretože ashwagandha môže stimulovať imunitný systém.

Vždy je lepšie konzultovať užívanie ashwagandhy s odborníkom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky.

Celebrity, ktoré milujú Ashwagandhu

Záverečné odporúčanie

Ashwagandha je bezpochyby jednou z najvýznamnejších bylín v ajurvédskej medicíne, a to vďaka svojim širokým zdravotným prínosom. Či už hľadáte prírodný spôsob, ako zvládať stres a úzkosť, zlepšiť kvalitu spánku alebo podporiť fyzický výkon, Ashwagandha by mohla byť tou správnou voľbou pre vás. Ako ukazujú mnohé skúsenosti s ashwagandhou, jej pravidelné užívanie môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie a pohodu. Nezabudnite však, že je vždy dobré začať s nižšími dávkami a sledovať, ako vaše telo reaguje. A ak máte akékoľvek pochybnosti, poraďte sa s odborníkom, aby vám pomohol nájsť najlepšie ashwagandhu pre vaše potreby.

Aké formy Ashwagandhy u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-ashwagandha-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-ashwagandha-prasok--100-g/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/ashwagandha--asvaganda-bylinne-kvapky--tinktura--50-ml/

Zdroje

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha
  2. https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha
  3. https://examine.com/supplements/ashwagandha/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/chaga-huba-znama-aj-ako-dar-od-boha/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-nazyva-huba-nesmrtelnosti/