Chaga - Huba známa aj ako Dar od boha

V dnešnej dobe, kedy rastie záujem o alternatívne a prírodné metódy liečby, sa do popredia dostáva aj unikátna huba zvaná Chaga. Táto huba, uznávaná sibírskymi kultúrami ako „Dar od boha“, po stáročia fascinovala tradičnú medicínu a v posledných rokoch si získala aj pozornosť modernej vedy.

V tomto článku sa vydáme za poznaním Chagy a preskúmame jej históriu, vlastnosti a potenciálne benefity pre ľudské zdravie. Odhalíme, ako táto huba po stáročia slúžila ako liek v tradičnej medicíne a ako sa v dnešnej dobe stáva stále populárnejším doplnkom stravy. Dozviete sa, v akých formách sa Chaga užíva a či by mohla byť darom, ktorý stojí za to začleniť do vašej rutiny.

Chaga, známa tiež ako hrdzavec šikmý (Inonotus obliquus), je parazitická huba, ktorá rastie na brehoch v chladnejších oblastiach severnej pologule. Jej vzhľad je jedinečný a ľahko rozpoznateľný, čím sa odlišuje od bežných húb. Telo Chagy nerastie v typickom hubovom tvare, ale skôr sa vyvíja ako bezforemná mäsa, ktorá sa prichytáva ku kmeňu brezy. Mladé Chagy sú žltohnedé s hladkým povrchom. S vekom tmavnú a získavajú charakteristickú čiernu farbu s popraskaným a hrboľatým povrchom.

História huby Chaga

Liečebné používanie zázračnej huby Chaga siaha tak ďaleko do histórie, že jeho presné objavenie je nám záhadou. Najskoršie dôkazy pochádzajú od Otziho ľadového muža, 5300 rokov starej múmie nájdenej s Chagou v jeho vačku. To naznačuje, že ľudia používajú Čagu po tisícročia!

Rusi a Škandinávci majú tiež dlhú tradíciu v užívaní Chagy pre jej zdravotné prínosy. Samotné slovo „čaga“ pochádza zo starého ruského slova pre „hubu“ a domorodci v okolí pohoria Ural sú považovaní za jedny z prvých, ktorí využívajú potenciálne zdravotné prínosy Chagy.

Liečivé benefity chagy

I. Boj proti rakovine

Vysoká koncentrácia antioxidantov v hube Chaga prispieva k jej potenciálnym protirakovinovým vlastnostiam. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k rôznym zdravotným problémom, vrátane rakoviny [1].

Štúdie skúmajú potenciál húb Chaga a ich pôsobenia na prerušenie rastu rakovinových buniek. Jedna štúdia napríklad zaznamenala významné zníženie veľkosti nádoru o celých 60 % po používaní doplnku Chaga. Ďalšia štúdia ukázala pozoruhodné výsledky v zabránení rastu rakovinových buniek, pri rakovine pečene. Iné výskumy naznačujú podobné účinky na rakovinu pľúc, prsníka, prostaty a hrubého čreva. Chaga je teda veľmi sľubná pri boji proti rakovine, ale zatiaľ je nedostatok štúdií na to, aby sme ju považovali za samostatnú liečbu [2].

Chaga - Houba známá také jako Dar od boha

II. Posilnenie imunitného systému

Zápal je dvojsečná zbraň. Je to zásadný obranný mechanizmus, ale keď trvá príliš dlho, je spojený s chronickými stavmi, ako je srdcové ochorenie a reumatoidná artritída [3].

Výskumy a štúdie v laboratóriách, vykazujú sľubné vlastnosti na posilnenie imunitného systému, a to reguláciou chronického zápalu a potlačením škodlivých baktérií a vírusov. Jedna z týchto štúdií zistila, že extrakt z čagy môže zmierniť zápal a poškodenie čriev blokovaním uvoľňovania látok podporujúcich zápal [4].

Výťažok z čagy môže posilniť imunitnú funkciu podporou produkcie cytokínov, špecializovaných proteínov, ktoré regulujú imunitný systém. To vedie k zvýšenej aktivite bielych krviniek, ktoré sú kľúčové pre boj s patogénmi, ako sú baktérie a vírusy [5, 6]. Vďaka tomu by táto unikátna huba mohla potenciálne napomáhať v boji proti širokému spektru infekcií, od bežného prechladnutia až po závažnejšie ochorenie.

III. Zníženie cholesterolu

Bohatý obsah antioxidantov v hubách chaga môže prispievať k zníženiu hladiny cholesterolu a tým pádom aj k nižšiemu riziku srdcových ochorení. Jedna štúdia preukázala, že huby chaga znižujú LDL cholesterol ("zlý" cholesterol), triglyceridy a celkový cholesterol, a zároveň zvyšujú hladinu antioxidantov [7]. Je tiež preukázané, že huby chaga podporujú hladinu HDL cholesterolu ("dobrého" cholesterolu) [8].

IV. Pomocník pri liečbe cukrovky

Huby chaga môžu pomôcť pri cukrovke znížením hladiny cukru v krvi. Obsahujú špeciálne cukry zvané polysacharidy, ktoré dokážu v tele spomaliť odbúravanie sacharidov. To zabraňuje tomu, aby hladina cukru v krvi po jedle príliš stúpla. Štúdie tiež naznačujú, že tieto polysacharidy môžu pomôcť znížiť triglyceridy, mastné kyseliny a cholesterol v krvi, čo môže ďalej prospieť zdraviu srdca [9].

Ako užívať chagu?

Chaga sa dá užívať v rôznych formách, z ktorých každá má svoje vlastné výhody a nevýhody. Prášok chaga sa ľahko používa a dávkuje, má vysokú koncentráciu živín a je možné ho pridávať do smoothie, jogurtov a ďalších potravín. Môže mať však mierne horkú chuť. Kapsule sú pohodlné na užívanie, presné dávkovanie a oproti prášku sú bez horkej chuti. Ďalším tradičným spôsobom užívania chagy sú čaje. Tento spôsob je príjemný a relaxačný, dá sa upraviť podľa chuti. Môže mať mierne horkú chuť a nižšiu koncentráciu živín ako prášok alebo kapsule. Ďalej potom tinktúra, ktorá je vysoko koncentrovanou formou chagy, je rýchlo vstrebateľná do organizmu a pohodlná na užívanie.

Chaga - Houba známá také jako Dar od boha

Záver

Zaraďte do svojho každodenného života zázraky chagy a zažite holistický prístup k wellness. Tento výnimočný doplnok stravy nielen posilňuje váš imunitný systém, ale taktiež poskytuje úľavu tým, ktorí sa stretávajú so stresom, či už psychického, fyzického alebo environmentálneho pôvodu. Počas cesty životom začína náš imunitný systém, základ nášho zdravia, slabnúť, čo je viditeľnejšie po 35. roku a výraznejšie po 50. roku. Tento pokles často otvára dvere mnohým zdravotným problémom. Huba chaga, plná pokladov živín a bioaktívnych látok, môže pomôcť tomuto poklesu súvisiacemu s vekom čeliť a podporovať zdravšie a odolnejšie telo.

Zoznam použitej literatúry:

[1] F. Zhao et al., “Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities,” J Nat Med, vol. 70, no. 4, pp. 721–730, Oct. 2016, doi: 10.1007/s11418-016-1002-4.

[2] S. Arata et al., “Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice,” Heliyon, vol. 2, no. 5, p. e00111, May 2016, doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111.

[3] G. M. Slavich, “Understanding inflammation, its regulation, and relevance for health: A top scientific and public priority,” Brain Behav Immun, vol. 45, pp. 13–14, Mar. 2015, doi: 10.1016/j.bbi.2014.10.012.

[4] Mishra SK, Kang JH, Kim DK, Oh SH, Kim MK. Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice. J Ethnopharmacol. 2012 Sep 28;143(2):524-32. doi: 10.1016/j.jep.2012.07.008. Epub 2012 Jul 20. PMID: 22819687.

[5] Y.-R. Kim, “Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus,” Mycobiology, vol. 33, no. 3, pp. 158–162, Sep. 2005, doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158.

[6] Ko SK, Jin M, Pyo MY. Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1077-82. doi: 10.1016/j.jep.2011.07.024. Epub 2011 Jul 28. PMID: 21820502.

[7] “Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo | IEEE Conference Publication | IEEE Xplore.” Accessed: May 03, 2024. [Online]. Available: https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591

[8] Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF, Xu ZH. Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice. J Ethnopharmacol. 2008 Jun 19;118(1):7-13. doi: 10.1016/j.jep.2008.02.030. Epub 2008 Mar 4. PMID: 18434051.

[9] P. Thomas, W. Elkhateeb, and G. Daba, “Chaga (Inonotus obliquus): a medical marvel but a conservation dilemma?,” Sydowia -Horn-, vol. 72, pp. 123–130, May 2020, doi: 10.12905/0380.sydowia72-2020-0123.