Chaga - Huba známa tiež ako Dar od Boha

Chaga, známa aj ako sibírska čaga alebo hrdzavec šikmý, je huba, ktorá si získala povesť „Daru od Boha“. Táto tmavá, drsná huba, rastúca na brezach v chladných oblastiach, je bohatá na bioaktívne látky, ktoré podporujú zdravie a vitalitu. V tradičnej medicíne je používaná už po stáročia, ale čo ju robí tak jedinečnou a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho života? Poďme si o Chaze povedať viac!

chaga-čaj

Čo je Chaga

Chaga (Inonotus obliquus) čiže hrdzavec šikmý, je parazitická huba, ktorá rastie predovšetkým na brezach v severných oblastiach, ako je Sibír, Škandinávia a Kanada. Na prvý pohľad môže Chaga vyzerať ako kus spáleného dreva, ale vo vnútri skrýva bohatstvo bioaktívnych zlúčenín. Chaga je známa pre svoje mimoriadne antioxidačné vlastnosti a je považovaná za jednu z najsilnejších liečivých húb na svete.

Tradičné využitie

Chaga má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne, najmä v Rusku, Číne a severských krajinách. Na Sibíri ju domorodci nazývajú „Dar od Boha“ alebo „Krv brezy“ a používali ju ako prírodný liek na rôzne zdravotné problémy, vrátane žalúdočných ťažkostí, zápalov a na podporu dlhovekosti. Tradične sa Chaga konzumovala ako čaj alebo odvar a bola považovaná za elixír zdravia a sily.

Ako Chaga pomáha telu zvládať stres

Jedným z fascinujúcich účinkov Chagy je jej schopnosť pôsobiť ako adaptogén. Adaptogény sú látky, ktoré pomáhajú telu lepšie zvládať stres a obnoviť rovnováhu. Chaga podporuje hormonálnu rovnováhu a znižuje hladinu stresových hormónov, ako je kortizol. Vďaka tomu môže Chaga pomôcť zmierniť úzkosť, zlepšiť náladu a zvýšiť odolnosť tela voči stresovým situáciám. Skrátka, pokiaľ sa cítite pod tlakom, Chaga môže byť vašim prírodným spojencom.

Zdravotné benefity Chagy

1. Posilnenie imunitného systému

Chaga je bohatá na betaglukány, ktoré sú známe pre svoje imunomodulačné účinky. Betaglukány pomáhajú aktivovať imunitné bunky, ako sú makrofágy a NK bunky (natural killer), ktoré bojujú proti infekciám a chránia telo pred patogénmi.

2. Silné antioxidačné účinky

Chaga je doslova nabitá antioxidantmi, ako sú polyfenoly, flavonoidy a melanín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vďaka tomu pomáha spomaľovať proces starnutia, zlepšuje zdravie pokožky a znižuje riziko vzniku chronických ochorení spojených s oxidačným stresom. Antioxidačná kapacita Chagy je niekoľkonásobne vyššia ako u bežných superpotravín, ako sú čučoriedky alebo zelený čaj.

chaga-houba-prášek

3. Podpora trávenia a zdravia čriev

Chaga má pozitívny vplyv na tráviaci systém, podporuje zdravie čriev a pomáha pri trávení. Vďaka prebiotickým vlastnostiam podporuje rast prospešných baktérií v črevách, čo zlepšuje vstrebávanie živín a celkovú imunitu. Navyše môže pomôcť zmierniť zažívacie problémy, ako sú nadúvanie a pálenie záhy.

4. Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Chaga pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a podporuje zdravie srdca. Vďaka svojim protizápalovým účinkom môže tiež prispieť k zníženiu rizika vzniku srdcových chorôb a vysokého krvného tlaku.

Chaga môže pomôcť aj pri cukrovke znížením hladiny cukru v krvi. Obsahuje špeciálne cukry zvané polysacharidy, ktoré dokážu v tele spomaliť odbúravanie sacharidov. To zabraňuje tomu, aby hladina cukru v krvi po jedle príliš stúpla.

Bezpečnosť používania

Chaga je všeobecne považovaná za bezpečnú pre väčšinu ľudí, ale ako pri každom doplnku je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie. Osoby užívajúce lieky na riedenie krvi alebo s autoimunitnými ochoreniami by mali užívanie Chagy konzultovať s lekárom.

Recepty a nápady na zaradenie Chagy do stravy

Chagu môžete zaradiť do svojej stravy niekoľkými spôsobmi, od jednoduchého čaju až po kreatívne kulinárske experimenty:

  • Chaga čaj: Tradičný spôsob užívania, kedy sa sušená Chaga varí vo vode a pije ako odvar. Má jemnú, zemitú chuť, ktorá sa skvele hodí s medom a citrónom.
  • Prášok do smoothies: Pridajte prášok z Chagy do svojich obľúbených smoothies pre extra dávku antioxidantov.
  • Tinktúra: Kvapky Chagy v tinktúre sú jednoduchým spôsobom, ako získať všetky benefity tejto huby počas rušného dňa.

Alebo je možné jednoducho vyhľadať Chagu vo forme kapsúl:

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-chaga-extract--500-mg--40--polysaccharides--90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-chaga-mushroom--rysavec-sikmy--400-mg--60-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/mycomedica-chaga-extract--500-mg--90-rastlinnych-kapsul/

Prečo vyskúšať „Dar od Boha“

Chaga nie je len obyčajnou hubou, je to skutočný dar od prírody, ktorý môže priniesť široké spektrum zdravotných benefitov. Od posilnenia imunity cez ochranu pečene až po podporu celkovej vitality, Chaga ponúka mnoho dôvodov, prečo ju zaradiť do svojej každodennej rutiny. Jej adaptogénne vlastnosti a silné antioxidačné účinky z nej robia ideálneho spojenca v boji proti stresu, starnutiu a civilizačným chorobám.

Zdroje:

  1. https://www.scirp.org/reference/referencespapers
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-prezyva-huba-nesmrtelnosti/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-tajomstvo-skryva-huba-cordyceps/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ako-hormonalna-nerovnovaha-ovplyvnuje-vase-telo-aj-mysel/