Čo je PMS a ako si s ním poradiť?

Boli ste niekedy v situácii, keď ste si uvedomili, že niekoľko dní pred menštruáciou sa vaša nálada mení rýchlejšie ako počasie v apríli? Alebo ste zrazu mali neodolateľnú chuť na čokoládu a pritom ste sa cítili pod psa? Ak áno, nie ste sama. Predmenštruačný syndróm, známy tiež ako PMS, je niečo, s čím sa stretáva mnoho žien. Je to záhadný a často nepochopený stav, ktorý môže ovplyvniť vaše telo i vašu myseľ. V tomto článku sa pozrieme na to, čo to vlastne PMS je, aké má príznaky a ako si s ním môžete efektívne poradiť.

zlá_nálada_a_bolest_brucha_žena

Čo je PMS?

Predmenštruačný syndróm alebo PMS, je súbor fyzických a emocionálnych príznakov, ktoré sa objavujú počas luteálnej fázy menštruačného cyklu – teda medzi ovuláciou a začiatkom menštruácie. Možno ste si všimli, že v týchto dňoch sa cítite inak ako obvykle. To nie je náhoda. Hormonálne zmeny, ku ktorým v tejto dobe dochádza, môžu ovplyvniť váš fyzický aj psychický stav. A zatiaľ čo niektoré ženy zažívajú iba mierne nepríjemnosti, pre iné môže byť PMS skutočnou výzvou.

Príznaky a príčiny PMS

Príznaky PMS môžu byť rovnako rozmanité ako ženy samy. Niektoré z vás môžu zažiť iba ľahkú zmenu nálady, zatiaľ čo iné sa stretávajú so širokou škálou fyzických a emocionálnych ťažkostí. Tu je prehľad najčastejších príznakov, ktoré môžete pociťovať:

Fyzické príznaky:

  • Bolesť podbrušku: Tieto nepríjemné pocity môžu byť pre vás veľmi obťažujúce a často vás môžu vyradiť z bežného fungovania.
  • Citlivé prsia: Možno ste zaznamenali, že vaše prsia sú pred menštruáciou citlivejšie a môžu byť dokonca bolestivé na dotyk.
  • Nadúvanie: Pocit nafúknutia je bežný počas PMS, a to hlavne vďaka zadržiavaniu vody vo vašom tele.
  • Akné: Zmeny v hormonálnych hladinách môžu viesť k výskytu akné, aj keď sa s ním normálne nemusíte stretávať.
  • PMS hnačka: Možno ste si všimli, že vaše trávenie sa pred menštruáciou mení, čo môže viesť k hnačke alebo naopak zápche.

náladová_žena

Emocionálne príznaky:

  • Úzkosť a podráždenosť: V období pred menštruáciou sa môžete cítiť viac nervózny alebo podráždená ako obvykle.
  • Náladovosť: Rýchle striedanie nálad, kedy sa cítite najskôr na vrchole sveta a vzápätí by ste najradšej plakali, môže byť bežným javom.
  • Znížená energia: Únava a vyčerpanie vás môžu sprevádzať niekoľko dní pred menštruáciou.

Príčiny PMS sú primárne hormonálne. Vaše telo prechádza počas menštruačného cyklu významnými zmenami v hladinách estrogénu a progesterónu, čo môže viesť k vyššie uvedeným príznakom. Okrem hormónov môže zohrávať úlohu aj stres, ktorý môže vaše príznaky ešte viac zhoršiť.

Ako zvládať PMS

PMS môže byť náročným obdobím, ale nie je nutné sa ním nechať úplne ovládnuť. Namiesto toho môžete podniknúť niekoľko jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie a udržať kontrolu nad svojim telom aj emóciami. Tu je niekoľko praktických tipov, ktoré vám môžu pomôcť:

  • Cvičenie: Možno ste počuli, že cvičenie je dobré pre vašu fyzickú kondíciu, ale vedela ste, že môže tiež pomôcť zmierniť príznaky PMS? Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje hladinu endorfínov, ktoré pôsobia ako prírodný liek na úzkosť a bolesť.
  • Vyvážená strava: Zahrnutie zdravých potravín, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné produkty, môže pomôcť stabilizovať vaše hormonálne hladiny. Snažte sa tiež obmedziť soľ, cukor a kofeín, ktoré môžu zhoršiť nadúvanie a podráždenosť.
  • Spánok: Dostatok kvalitného spánku je zásadný pre zvládnutie PMS. Ak nespíte dostatočne, môže to zhoršiť vašu náladovosť a únavu.
  • Relaxácia: Naučte sa relaxačné techniky, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo joga. Tieto techniky vám môžu pomôcť znížiť stres a zlepšiť celkovú pohodu.
  • Lieky a doplnky stravy: Ak sú vaše príznaky veľmi silné, zvážte konzultáciu s lekárom o možných liekoch alebo doplnkoch stravy, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť a ďalšie nepríjemnosti.

zena_v_ruzovom_meditácie

Prírodné metódy a doplnky stravy

Niekedy sa môže zdať, že najlepší liek na PMS je vaňa plná čokolády, ale existujú aj účinnejšie a zdravšie metódy, ako zmierniť príznaky. Tu je niekoľko prírodných riešení, ktoré môžete vyskúšať:

  • Bylinky: Niektoré bylinky, ako je harmanček alebo ľubovník, môžu pomôcť uvoľniť napätie a zlepšiť náladu.
  • Vitex jahňací: Táto bylina je známa svojou schopnosťou vyrovnávať hormonálne hladiny a zmierňovať príznaky PMS, ako sú citlivé prsia a podráždenosť.
  • Horčík: Tento minerál môže byť vašim spojencom pri zmierňovaní kŕčov v podbrušku a zlepšovaní nálady.
  • Vitamín B6: Pokiaľ trpíte citlivosťou pŕs, nadúvaním alebo úzkosťou, vitamín B6 môže byť užitočný doplnok stravy.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Nachádzajú sa v rybách a môžu pomôcť znížiť zápal a zmierniť bolesť.

Zhrnutie

PMS môže byť výzvou, ale neznamená to, že musíte trpieť v tichosti. S niekoľkými zmenami vo vašom životnom štýle as použitím prírodných metód môžete zmierniť jeho príznaky a cítiť sa lepšie. Každá žena je jedinečná, a preto je dôležité nájsť metódy, ktoré fungujú práve pre vás. Až sa nabudúce objaví PMS, budete pripravená ho privítať s úsmevom a možno aj s trochou čokolády. Buďte na seba láskavá a pamätajte, že si zaslúžite cítiť sa dobre, každý deň.

Zdroje

  1. https://orwh.od.nih.gov
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20376787
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9132-premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd

Aké doplnky stravy na zmiernenie PMS u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-chasteberry-fruit--drmek--vitex-jahnaci-400-mg--120-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-magnesium-bisglycinate-1000-mg-b6--90-veg--kapsul-elementarny-horcik-200-mg/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-p-5-p-koenzymovany-vitamin-b6--20-mg--60-kapsul/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mnozstvo-elementarneho-horcika/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-skupiny-b/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/akne-pod-kontrolou--ake-doplnky-stravy-skutocne-funguju/