Čo sú elektrolyty a prečo sú dôležité?

Elektrolyty sú minerály (ióny), ktoré sa po rozpustení v roztoku, ako je krv, pot alebo moč, podieľajú na prenose elektrických signálov v tele.Hovorí sa im „elektro“-lyty, pretože majú buď kladný alebo záporný elektrický náboj. Nech robíte čokoľvek, nedopustite, aby sa vaše elektrolyty dostali do nerovnováhy – celé vaše telo a mozog sa môžu vyviesť z miery!

fit-žena-pije-shake

7 Najdôležitejších elektrolytov

Elektrolyty pracujú ako tím a vzájomne sa ovplyvňujú, aby umožnili vstup živín do buniek, vypudenie odpadu, výrobu energie a prenos signálov.Tu sú najdôležitejšie elektrolyty pre zdravie výživy:

Príčiny nerovnováhy elektrolytov

Niekoľko faktorov môže narušiť hladinu elektrolytov a viesť k nežiaducim vedľajším účinkom. Niektoré bežné príčiny nerovnováhy elektrolytov zahŕňajú:

  • Dehydratácia
  • Potenie
  • Určité lieky
  • Hnačka
  • Zvracanie
  • Ťažké popáleniny
  • Srdcové zlyhanie
  • Poruchy príjmu potravy
  • Choroba obličiek

muž-nadměrné-pocení

Príznaky nerovnováhy elektrolytov 

Ako spoznáte, že vaša hladina elektrolytu je nedostatočná? Vo väčšine prípadov budete mať aspoň niekoľko príznakov. Môžu sa líšiť v závažnosti v závislosti od konkrétnych minerálov, ktoré sú ovplyvnené. Medzi bežné príznaky nerovnováhy elektrolytov patria:

  • Bolesť hlavy
  • Únava
  • Zmätočnosť
  • Zmeny nálady
  • Zvracanie
  • Strata chuti do jedla
  • Bolesť brucha
  • Nepravidelný srdcový tep
  • Necitlivosť
  • Zápcha
  • Časté močenie
  • Suché ústa

10 Výhod elektrolytov od hlavy až po päty

1. Zvyšujú výkon pri cvičení

Elektrolytové nápoje pomáhajú doplniť vodu, minerály a energiu stratenú počas cvičenia. Verte alebo nie, strata iba 1-2 percent telesnej hmotnosti potom môže znížiť vašu silu, rýchlosť a sústredenie.

A keď sa potíte ako maniak, strácate elektrolyty ako blázon. Pot obsahuje tonu sodíka, ale aj horčíka, vápnika a draslíka. Najmä počas dlhých tréningov v horúcom počasí majte elektrolytový nápoj vždy blízko.

2. Posilňujú svaly a kosti

Výhody elektrolytov sa môžu rozšíriť aj na vaše svaly a kosti. Väčšina ľudí je príliš veľa okysľujúcich potravín, ako sú mliečne výrobky, mäso a spracované obilné zrná, ktoré zvyšujú kyslosť v tele. Acidóza môže viesť k strate minerálnej hustoty kostí a úbytku svalov. Diéta s vysokým obsahom draslíka však môže pomôcť stabilizovať pH, zabrániť metabolickej acidóze a zachovať svalovú hmotu.

žena-svalnaté-záda

3. Posilňujú imunitu

Elektrolyty majú úzky vzťah s imunitným systémom. Horčík napríklad pomáha telu kontrolovať zápal. Elektrolyty, ako je draslík, vápnik, horčík a sodík, spolupracujú, riadia, čo smú vstúpiť do bunky. Podporujú zdravú apoptózu: proces, ktorý telo používa na zničenie buniek predtým, než majú šancu zmutovať.

4. Stabilizujú krvný cukor

Podľa nedávneho výskumu môže byť diabetes II typu spojeného s nízkym obsahom draslíka. V štúdii uskutočnenej na John Hopkins University School of Medicine vedci spojili nedostatok draslíka s vysokými hladinami inzulínu a glukózy, čo sú oba príznaky cukrovky. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či doplnky stravy obsahujúce draslík môžu znížiť riziko cukrovky. Z tohto dôvodu môžu byť draslík a iné elektrolyty súčasťou plánu prevencie cukrovky spolu s vyhýbaním sa cukru a dostatkom pohybu.

5. Podporujú zdravie srdca

Výskumy ukazujú, že zvýšením príjmu draslíka môžete znížiť krvný tlak. Horčík a vápnik taktiež pomáhajú podporovať správny krvný tlak. Horčík navyše znižuje zápal, zabraňuje upchávaniu tepien a normalizuje nepravidelný srdcový tep.

6. Podporujú spánok

Kvalitný spánok je ďalším veľkým zdravotným prínosom elektrolytov. Napríklad vápnik pomáha mozgu transformovať tryptofán na spánkový hormón melatonín. A podľa časopisu Neuroscience vápnik podporuje REM spánok. Elektrolyty môžu dokonca pomôcť ľuďom s nespavosťou. Napríklad dvojito zaslepená klinická štúdia z roku 2012 zahŕňajúca 46 starších dospelých s nespavosťou zistila, že suplementácia horčíkom môže predĺžiť dĺžku a kvalitu spánku.

7. Znižujú stres a úzkosť

Zníženie stresu a úzkosti je ďalšou kľúčovou výhodou elektrolytov. Horčík je obzvlášť dôležitý pre zníženie úzkosti. Napríklad metaanalýza 18 štúdií zistila, že „existujúce dôkazy svedčia o priaznivom účinku Mg na subjektívnu úzkosť. Horčík zohráva ústrednú úlohu v prirodzenej reakcii tela na stres.

Chronický stres pritom môže ľahko vyčerpať horčík a zvýšiť riziko úzkosti a depresie. Riešenie? Získajte dostatok horčíka vo svojej strave, buď z doplnkov alebo potravín bohatých na horčík, ako je horká čokoláda, avokádo a mandle.

muž-bez-stresu-v-kanceláři

8. Pomáhajú pri bolesti hlavy

Keď sú bolesti hlavy spôsobené dehydratáciou, môžu pomôcť elektrolyty. Podľa nedávnej štúdie má zhruba 10 percent ľudí bolesti hlavy z dehydratácie. Môžu byť spôsobené stratou vody, stratou elektrolytov alebo obomi. Horčík a sodík hrajú obzvlášť dôležitú úlohu v boji proti dehydratačným bolestiam hlavy. Keď sa dostanú z rovnováhy, môže to viesť k problémom, ako sú bolesti hlavy a únava. Väčšina ľudí má v strave príliš veľa sodíka a málo horčíka.

Dobrou správou je, že elektrolytové doplnky môžu byť jednoduchým spôsobom, ako zabrániť dehydratácii a doplniť hladinu nielen horčíka, ale ďalších minerálov.

9. Zlepšujú trávenie

Elektrolyty udržujú tráviaci systém v pohybe. Vaše črevá sú vystlané tkanivom hladkého svalstva, ktoré je riadené autonómnym nervovým systémom, časťou, ktorú nemôžete vedome ovládať. Ich rytmické kontrakcie sú dôležité na vstrebávanie živín a elimináciu odpadu. Draslík umožňuje sťahovanie svalov v črevách. Nízke hladiny draslíka však môžu brániť zdravému tráveniu. To je dôvod, prečo je tak dôležité ládovať draslík jedlom a doplnkami elektrolytov!

10. Môžu predchádzať obličkovým kameňom

Obličkové kamene sú zhluky pevného materiálu, ktoré sa zhromažďujú v moči. Častejšie sú tvorené vápenatými usadeninami. Vzhľadom na spôsob interakcie draslíka a vápnika, výskum ukazuje, že užívanie citrátu draselného môže pomôcť znížiť hladinu vápnika v moči.

Kombinácia elektrolytov s aminokyselinami

Veľa elektrolytových doplnkov je kombinované aj s aminokyselinami, pretože krásne dopĺňajú funkcie elektrolytov. Aminokyseliny hrajú v tele neprebernú škálu dôležitých rolí a to od syntézy neurotransmiterov, enzýmov a hormónov až po regeneráciu a tvorbu svalovej hmoty. Vďaka tejto kombinácii je doplnok stáva ideálnym pre každého s vyššou fyzickou aktivitou a to či už pri cvičení, turistike, cyklistike pri namáhavej práci.

Doplnok s kombináciou elektrolytov a aminokyselín môžete nájsť aj na našom e-shope: Natios Electrolyte Complex a to v 2 skvelých príchutiach: malina alebo citrón

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-electrolyte-complex--elektrolyt-komplex--malina--600-g/

##PRODUKT#https://www.natima.sk/natios-electrolyte-complex--elektrolyt-komplex--citron--600-g/

Základ dobrého výkonu športovcov

Mnoho športových klubov, najmä na profesionálnej úrovni, odporúča svojim hráčom pravidelne dopĺňať elektrolyty, aby podporili výkon, hydratáciu a regeneráciu počas tréningov a zápasov. Elektrolyty sú pre aktívnych športovcov obzvlášť dôležité, pretože pri intenzívnej fyzickej aktivite dochádza k značnej strate tekutín a minerálov potom. To môže viesť k dehydratácii a únave, čo negatívne ovplyvňuje športový výkon.

  • Manchester United - Jeden z najznámejších futbalových klubov na svete, kladie veľký dôraz na správnu hydratáciu svojich hráčov. Počas zápasov aj tréningov je doplňovanie elektrolytov kľúčové pre udržanie energie a výkonu. Klub používa špecializované nápoje, ktoré nielen nahrádzajú stratené tekutiny, ale aj dôležité elektrolyty. (https://www.scienceinsport.com/sports-nutrition/fuelling-half-time-like-a-professional/)
  • LA Lakers - Basketbalové tímy v NBA, ako sú Los Angeles Lakers, tiež kladú dôraz na pravidelné dopĺňanie elektrolytov. Hráči počas zápasov a tréningov strácajú veľké množstvo tekutín potením, a pokiaľ nie sú tieto straty správne nahradené, môže dôjsť k zhoršeniu výkonu a zvýšeniu rizika zranenia. (https://www.stack.com/a/basketball-hydration/)

Použitá literatúra:

  1. S. M. Shirreffs a M. N. Sawka, „Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery", J Sports Sci, roč. 29 Suppl 1, s. S39-46, 2011, doi: 10.1080/02640414.2011.614269.
  2. M. Tam, S. Gómez, M. González-Gross, a A. Marcos, „Possible roles of magnesium on the immune system", Eur J Clin Nutr, roč. 57, č. 10, Art. č. 10, říj. 2003, doi: 10.1038/sj.ejcn.1601689.
  3. „Potassium Levels Possible Key To Racial Disparity In Type 2 Diabetes - 03/02/2011". Link zde.
  4. C. J. Rodriguez, K. Bibbins-Domingo, Z. Jin, M. L. Daviglus, D. C. Goff, a D. R. Jacobs, „Association of sodium and potassium intake with left ventricular mass: coronary artery risk development in young adults", Hypertension, roč. 58, č. 3, s. 410–416, zář. 2011, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.168054.
  5. B. Abbasi, M. Kimiagar, K. Sadeghniiat, M. M. Shirazi, M. Hedayati, a B. Rashidkhani, „The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial", J Res Med Sci, roč. 17, č. 12, s. 1161–1169, pro. 2012. Link zde.
  6. N. B. Boyle, C. Lawton, a L. Dye, „The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review", Nutrients, roč. 9, č. 5, s. 429, dub. 2017, doi: 10.3390/nu9050429.
  7. J. N. Blau, C. A. Kell, a J. M. Sperling, „Water-Deprivation Headache: A New Headache With Two Variants", Headache: The Journal of Head and Face Pain, roč. 44, č. 1, s. 79–83, 2004, doi: 10.1111/j.1526-4610.2004.04014.x.

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mnozstvo-elementarneho-horcika/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-vitamin-d-naozaj-taky-dolezity/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-su-benefity-doplnovania-zinku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/antioxidanty--volne-radikaly-a-oxidacny-stres--co-sa-deje-v-nasom-tele/