Čo znamená BIO a prečo ho uprednostňovať?

BIO, organické, eko… určite ste sa s týmito pojmami stretli pri nákupoch alebo v diskusiách o zdravej výžive a životnom prostredí. Ale čo to vlastne znamená? Prečo sú BIO produkty považované za lepšie? A je vôbec rozdiel medzi BIO a konvenčnými potravinami tak zásadný? V tomto článku sa pozrieme na to, čo naozaj znamená BIO, prečo si vyberať biopotraviny a na čo si pri ich nákupe dať pozor.

žena-nákup-bio-potravín

Čo znamená BIO

BIO alebo organické produkty sú potraviny, ktoré boli vypestované alebo vyrobené bez použitia syntetických chemikálií, ako sú pesticídy, herbicídy a umelé hnojivá. BIO produkty nesmú byť geneticky modifikované (GMO) a zvieratá chované v ekologickom poľnohospodárstve nie sú kŕmené rastovými hormónmi ani antibiotikami. Okrem toho sa pri ich produkcii dbá na udržateľnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. BIO potraviny často obsahujú vyššie množstvo živín a až o 60% antioxidantov, čo potvrdzujú aj niektoré štúdie.

Čo je na konvenčnom poľnohospodárstve zle

Pesticídy, herbicídy a umelé hnojivá, bežne používané v konvenčnom poľnohospodárstve, majú niekoľko negatívnych dopadov na zdravie aj životné prostredie. Pesticídy a herbicídy, ktoré sú navrhnuté na likvidáciu škodcov a burín, môžu zanechávať rezíduá na potravinách, ktoré konzumujeme. Dlhodobá expozícia týmto chemikáliám bola spájaná s rôznymi zdravotnými problémami.

Umelé hnojivá, ktoré sa používajú na podporu rýchleho rastu plodín, môžu viesť k degradácii pôdy ak zníženiu jej prirodzenej úrodnosti. Navyše, nadmerné používanie týchto hnojív môže spôsobiť eutrofizáciu vodných tokov, čo vedie k rastu škodlivých rias a zhoršeniu kvality vody. Celkovo, hoci tieto chemikálie môžu zvyšovať poľnohospodársku produktivitu, ich dlhodobé účinky predstavujú významné riziko pre zdravie ľudí a životné prostredie. Z tohto dôvodu sa ekologické poľnohospodárstvo, ktoré sa vyhýba používaniu týchto látok, stáva stále dôležitejšou alternatívou.

blond-žena-v-kuchyni-s-nákupom

Ako spoznať BIO produkt

Na prvý pohľad môže byť zložité rozoznať BIO produkt od bežného, ​​pokiaľ nemáte k dispozícii potrebné informácie. Našťastie existujú určité certifikáty a označenia, ktoré vám pomôžu vybrať skutočne organické potraviny. Bežným a viditeľným poznávacím znamením je environmentálna značka (pre SR alebo EÚ).

Jednoducho, pokiaľ je na obale napísané BIO, môžete tomu veriť. A to preto, že každá potravina, ktorá na obale uvedie slovo BIO či iný odkaz, musí byť skontrolovaná príslušnou organizáciou. Certifikačné organizácie na potraviny po vykonanej kontrole sa označujú kódom. Česká certifikačná organizácia má v kóde vždy skratku CZ.

Kód potom môže vyzerať napríklad tak ako na našich NATIOS potravinách (CZ-BIO-002). Samozrejme ale v obchodných reťazcoch nájdete produkty, ktoré sa ako bio len tvária. Väčšinou to sú potraviny, ktoré v názve nesú slová ako „prírodné“, „natur“ a iné synonymá. Na tieto produkty by si kupujúci mal dať pozor a vždy sa starostlivo pozrieť, čo vlastne kupuje.

Bio certifikát BIO_produkt_eko_zemedelstvi_barevne

Prečo si vyberať BIO produkty

Výběr BIO potravin má několik významných výhod, a to nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí. Zde jsou některé důvody, proč byste měli sáhnout po biopotravinách:

  • Vyšší obsah živín: Organické potraviny často obsahujú viac vitamínov, minerálov a antioxidantov ako ich konvenčné náprotivky. BIO plodiny môžu mať vyšší obsah vitamínu C, horčíka, železa a fosforu.
  • Žiadna chémia: BIO produkty nie sú ošetrované syntetickými pesticídmi, čo znamená, že do vášho tela dostávate menej chemikálií, ktoré môžu mať dlhodobo negatívny vplyv na zdravie.
  • Lepšia chuť: Mnoho ľudí tvrdí, že BIO produkty majú lepšiu a intenzívnejšiu chuť. To môže byť spôsobené tým, že sú pestované prirodzene a bez použitia umelých rastových látok.
  • Podpora udržateľného poľnohospodárstva: Kúpou BIO produktov podporujete ekologické poľnohospodárstvo, ktoré dbá na udržateľnosť a ochranu prírody. To zahŕňa zdravšiu pôdu, menšiu eróziu a nižšie znečistenie vôd.

Na čo si dať pozor

Aj keď sú BIO produkty skvelou voľbou, existuje niekoľko vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor. BIO potraviny bývajú často drahšie ako konvenčné. Je to spôsobené vyššími nákladmi na produkciu a menšími výnosmi. Pokiaľ máte obmedzený rozpočet, zamerajte sa na kľúčové produkty, ako je ovocie a zelenina, kde je prínos BIO najväčší. Uprednostňujte lokálne BIO produkty, ktoré majú menšiu ekologickú stopu vďaka kratšej preprave. Navyše podporujete miestnych farmárov. Najväčším chytákom sú ale produkty označené ako „prírodné“ alebo „zdravé“, ktoré nemusia byť skutočne BIO. Vždy hľadajte oficiálnu BIO certifikáciu.

V čom je ekologické poľnohospodárstvo iné

Ekologické poľnohospodárstvo je zamerané na udržateľnosť a minimalizáciu negatívnych dopadov na životné prostredie. Na rozdiel od konvenčného poľnohospodárstva, ktoré často využíva chemikálie a intenzívne metódy, sa ekologické poľnohospodárstvo sústredí na:

  • Prírodné hnojivá: Používajú sa komposty, hnoj a zelené hnojenie namiesto syntetických hnojív.
  • Ochrana biodiverzity: Ekologické farmy často využívajú metódy ako je striedanie plodín, aby zachovali zdravie pôdy a podporovali biodiverzitu.
  • Žiadna genetická modifikácia: Ekologické poľnohospodárstvo nepoužíva geneticky modifikované organizmy (GMO).
  • Lepšie životné podmienky zvierat: Zvieratá na BIO farmách majú lepšie životné podmienky, väčší priestor a prirodzenejšiu stravu.

To všetko prispieva k ochrane životného prostredia ak produkcii zdravších a výživnejších potravín.

starší-farmář-na-poli

Placebo alebo súčasť zdravého životného štýlu

BIO produkty sú viac ako len módny trend. Ponúkajú vyšší obsah živín, menej chemikálií a lepšiu chuť, pričom zároveň podporujú ekologické poľnohospodárstvo a udržateľnosť. Pokiaľ vám záleží na zdravej strave (s ktorou vám radi pomôžeme) a na životnom prostredí, stojí za to investovať do biopotravín. Pamätajte však, že nie všetky „zdravé“ produkty sú skutočne BIO – vždy sa uistite, že hľadáte certifikáciu a vyberáte zodpovedne.

Slávne osobnosti, ktoré podporujú BIO produkty

BIO produkty nie sú len voľbou pre nadšencov zdravej výživy, sú tiež obľúbené medzi slávnymi osobnosťami, ktoré propagujú ekologický životný štýl a udržateľnosť. Tu sú niektoré celebrity, ktoré sa otvorene hlásia na podporu BIO produktov:

  • Gwyneth Paltrow – herečka a zakladateľka wellness značky Goop, je dlhoročnou propagátorkou zdravej výživy a BIO produktov. Paltrow podporuje organické potraviny ako súčasť holistického prístupu k zdraviu a často zdôrazňuje dôležitosť výberu potravín bez pesticídov a umelých prísad. Na svojej platforme Goop ponúka produkty a recepty, ktoré kladú dôraz na ekologické poľnohospodárstvo a udržateľnosť. (https://goop.com/)
  • Leonardo DiCaprio – herec a environmentálny aktivista, je hlasným zástancom ochrany životného prostredia a udržateľnosti, vrátane podpory BIO produktov. DiCaprio využíva svoj vplyv na propagáciu ekologického poľnohospodárstva a udržateľného životného štýlu. Jeho nadácia sa zameriava na projekty, ktoré podporujú ochranu prírody a znižovanie ekologického vplyvu, vrátane podpory ekologických poľnohospodárskych praktík. (https://globalgreen.org/directory/listing/leonardo-dicaprio-foundation/)

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4141693/
  2. https://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/en/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-kokosovy-olej-superpotravina/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravia/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/chaga-huba-znama-aj-ako-dar-od-boha/