Dojčíte a potrebujete zvýšiť produkciu mlieka? Máme pre vás pár tipov!

Dojčenie je jedným z najúžasnejších darov, ktoré môžete svojmu novorodencovi poskytnúť. Je to nielen o výžive, ale aj o utváraní hlbokého putá medzi vami a vaším bábätkom. Ale čo keď mliečne žľazy nespolupracujú tak, ako by mali? Čo robiť, keď materské mlieko tečie menej, než by ste si priali? Nenechajte sa stresovať! Dnes vám prinášam niekoľko zaručených tipov a trikov, ako podporiť laktáciu a zaistiť, že vaše dieťa bude mať dostatok materského mlieka. Pripravte si svoju šálku čaju pre dojčiace matky a poďme na to!

dojčiaca_žena

Ako zvýšiť produkciu materského mlieka?

Najprv si ujasnime jednu vec: každá matka je iná a to, čo funguje pre jednu, nemusí fungovať pre druhú. Ale existuje niekoľko osvedčených metód, ktoré môžu pomôcť zvýšiť produkciu materského mlieka.

  1. Dojčite častejšie: Vaše telo funguje na báze dopytu a ponuky. Čím častejšie dojčíte, tým viac mlieka vaše mliečne žľazy vyprodukujú. Ak sa vám zdá, že vaša produkcia klesá, skúste zvýšiť frekvenciu dojčenia. Keď váš novorodenec saje, signalizuje vášmu telu, že je potrebných viac mlieka.
  2. Správna technika dojčenia: Skontrolujte, či vaše dieťa správne prikladáte k prsníku. Správna technika môže zásadne ovplyvniť množstvo mlieka, ktoré dieťa získa, a tým aj to, koľko mlieka vaše telo vyprodukuje.
  3. Hydratácia: Voda, voda a zase voda. Ak chcete podporiť laktáciu, je dôležité, aby ste boli dostatočne hydratovaná. Materské mlieko je tvorené z veľkej časti vodou, takže nezabudnite piť!
  4. Strava: Čo jete, môže tiež ovplyvniť produkciu mlieka. Zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Niektoré potraviny, ako je ovos, mandle a špenát, sú známe tým, že podporujú laktáciu.

Kombinácia Fenugreek a Blessed Thistle

Ak ste skúšali všetky vyššie uvedené rady a stále sa vám zdá, že produkcia mlieka je nízka, môže byť čas siahnuť po bylinkách. Dve z najúčinnejších byliniek na podporu dojčenia sú fenugreek (pieskavica grécke seno) a blessed thistle (benedikt lekársky). Kombinácia týchto dvoch bylín je často odporúčaná pre ženy, ktoré potrebujú podporiť laktáciu. Vyskúšajte náš NATIOS Fenugreek & Blessed Thistle Extract, ktorý kombinuje silu oboch týchto osvedčených bylín v jednej fľaštičke.

  • Fenugreek (pieskavica grécke seno) je jednou z najčastejšie používaných bylín pre zvýšenie produkcie materského mlieka. Obsahuje fytoestrogény, ktoré môžu pomôcť stimulovať mliečne žľazy. Navyše je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravie dojčiacej matky.
  • Blessed thistle (benedikt lekársky) je ďalšia mocná bylina, ktorá je často odporúčaná pre podporu laktácie. Má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne a je známa svojimi vlastnosťami podporujúcimi zdravie pŕs a laktáciu. Okrem toho má aj ďalšie prínosy pre zdravie, vrátane podpory trávenia a zlepšenia celkovej vitality.

Blessed_thistle

Ako užívať Fenugreek a Blessed Thistle?

Ak sa rozhodnete vyskúšať túto kombináciu, je dôležité vedieť, ako správne užívať fenugreek a blessed thistle, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

  • Čaj pre dojčiace matky: Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako užívať tieto byliny, je vo forme čaju. Veľa komerčne dostupných čajov pre dojčiace matky obsahuje práve fenugreek a blessed thistle. Odporúča sa piť 2-3 šálky denne.
  • Kapsule: Ak nie ste fanúšikom čaju, môžete si zaobstarať kapsule. Väčšina doplnkov stravy obsahuje štandardizované dávky týchto bylín, takže si môžete byť istá, že užívate správne množstvo.
  • Tinktúra: Tinktúry sú ďalšou možnosťou, ako užívať fenugreek a blessed thistle. Sú ľahko dostupné a môžete ich jednoducho pridať do vody alebo džúsu.

Pamätajte, že účinky týchto bylín sa môžu prejaviť po niekoľkých dňoch až týždňoch pravidelného užívania. Je dôležité byť trpezlivá a konzistentná vo svojej snahe zvýšiť produkciu materského mlieka.

Nežiaduce a vedľajšie účinky

Aj keď sú fenugreek a blessed thistle všeobecne považované za bezpečné byliny, je dôležité byť si vedomá možných vedľajších účinkov.

  • Fenugreek: Môže spôsobiť tráviace problémy, ako je nadúvanie a hnačka. Niektoré ženy si tiež všimnú, že ich pot a moč môžu mať sladkú vôňu, podobnú javorovému sirupu. Ak máte cukrovku, poraďte sa pred užívaním fenugreeku s lekárom, pretože môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi.
  • Blessed Thistle: Môže spôsobiť podráždenie žalúdka u niektorých ľudí. U osôb s alergiou na rastliny z čeľade hviezdicovitých (Asteraceae) môže spôsobiť alergickú reakciu.

Pokiaľ zaznamenáte akékoľvek nežiaduce účinky, prestaňte byliny užívať a konzultujte situáciu s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Je bezpečné užívať fenugreek a blessed bodlička v tehotenstve?

Užívanie fenugreeku a blessed thistle počas tehotenstva sa všeobecne neodporúča bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom. Fenugreek môže stimulovať sťahy maternice, čo by mohlo viesť k predčasnému pôrodu alebo potratu, a blessed thistle môže spôsobiť podráždenie maternice alebo ovplyvniť hladiny hormónov, čo môže byť počas tehotenstva rizikové. Ak zvažujete užívanie týchto bylín počas tehotenstva, je nevyhnutné poradiť sa s lekárom, ktorý vám poskytne najvhodnejšie odporúčania na základe vášho individuálneho zdravotného stavu.

žena_dojčenie_bábätko

Pár posledných rád pre mamičky

Dojčenie je nádherný a prirodzený proces, ale niekedy môže byť výzvou. Ak máte pocit, že vaše telo potrebuje trochu podpory, aby mohlo produkovať dostatok materského mlieka pre vaše bábätko, môžete vyskúšať vyššie uvedené metódy. Či už sa rozhodnete pre častejšie dojčenie, úpravu stravy, alebo siahnete po prírodných bylinách, ako sú fenugreek a blessed thistle, pamätajte, že ste skvelá mamička, ktorá robí to najlepšie pre svoje dieťa.

A teraz, keď už máte všetky potrebné informácie, je čas si vychutnať svoj čaj pre dojčiace matky a dopriať si chvíľu pokoja. Nezabudnite, že šťastná a spokojná mamička je najdôležitejšou ingredienciou pre šťastné a spokojné bábätko!

Zdroje

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-733/fenugreek
  2. https://kellymom.com/hot-topics/low-supply/
  3. https://www.healthline.com/health/blessed-thistle

Aké produkty u nás nájdete na podporu dojčenia?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-fenugreek-blessed-thistle-extract--senovka-benedikt--2000-mg--120-veg--kapsul/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-fenugreek-seed--senovka-grecka--610-mg--90-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/dojciaci--serafin-bylinny-caj-porciovany-15-x-2-5-g/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mnozstvo-elementarneho-horcika/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kolagen-na-mieru--ako-vybrat-ten-najucinnejsi-pre-vase-zdravie/