Fázy spánku: Čo sa deje, keď spíme?

Keď sa večer uložíme do postele, náš deň ešte nekončí. Naopak – v noci sa odohráva fascinujúca séria udalostí, ktoré majú na naše zdravie zásadný vplyv. Prečo spíme? Čo sa vlastne deje v našom mozgu, keď sa pohrúžime do ríše snov? A prečo je zdravý spánok taký dôležitý? Odpovede na tieto otázky nájdeme v rôznych fázach spánku, ktoré spoločne tvoria komplexné spánkové cykly.

spiace_muž_tmavé_prostredie

Čo sa deje, keď spíme?

Spánok nie je len časom odpočinku. Počas spánku naše telo robí nespočetné množstvo dôležitých úloh – regeneruje tkanivá, posilňuje imunitný systém, ale hlavne sa stará o náš mozog. Mozog počas spánku prehráva a spracováva informácie, ktoré sme získali počas dňa, čo je kľúčové pre našu pamäť a učenie. Spánok je skrátka dobou, keď naše telo a myseľ naberajú nové sily na ďalší deň.

Fáza NREM spánku

Spánok je rozdelený do dvoch hlavných kategórií: NREM (non-rapid eye movement) a REM (rapid eye movement) spánku. NREM spánok sa skladá zo štyroch fáz, ktoré sa postupne prehlbujú.

    1. Fáza 1: Táto fáza je akýmsi prechodom medzi bdením a spánkom. Je to ľahký spánok, pri ktorom sa začínajú spomaľovať naše mozgové vlny. Počas tejto fázy môže byť človek ľahko prebudený, pretože telo sa ešte len začína uvoľňovať.
    2. Fáza 2: V tejto fáze sa telo začína pripravovať na hlbší spánok. Teplota tela klesá, srdcový tep sa spomaľuje a mozgové vlny sú ešte pomalšie. Táto fáza predstavuje približne polovicu celkovej doby spánku.
    3. Fáza 3 a 4: Tu sa dostávame do najhlbšieho spánku. Telo je kompletne uvoľnené, dýchanie a tep sú na najnižšej úrovni. Tento hlboký spánok je nesmierne dôležitý pre fyzickú obnovu tela. Práve v tejto fáze prebieha najviac regenerácia svalov a tkanív. Počas tejto hlbokej fázy NREM spánku sa tiež najviac tvorí melatonín, hormón spánku, ktorý reguluje spánkový cyklus a podporuje celkovú kvalitu spánku.

REM spánok

REM fáza spánku je, ako už názov napovedá, charakterizovaná rýchlymi pohybmi očí. Je to doba, kedy sa nám zdajú sny, a mozgová aktivita sa v tejto fáze veľmi podobá bdelému stavu. Táto fáza spánku je kľúčová pre našu psychickú regeneráciu. Mozog spracováva emócie a zážitky z celého dňa, čo je dôležité pre našu emočnú rovnováhu.

Kľúčové charakteristiky REM fázy:

  • Mozgová aktivita je vysoká.
  • Dochádza k rýchlym pohybom očí.
  • V tejto fáze sa najčastejšie zdajú sny.
  • Svaly tela sú dočasne paralyzované, čo zabraňuje fyzickému reagovaniu na sny.

REM spánok je tiež dôležitý pre konsolidáciu pamäte. Nedostatok REM spánku môže viesť k problémom s učením a pamäťou, čo ukazuje, aká zásadná táto fáza je.

spiaci_muž_maska_na_oči

Cykly spánku

Spánok nie je lineárny proces, ale skladá sa z niekoľkých cyklov, ktoré sa opakujú po celú noc. Každý cyklus trvá približne 90 minút a zahŕňa tak NREM, ako aj REM fázy. V priebehu noci sa jednotlivé fázy menia – prvé cykly obsahujú viac hlbokého spánku, zatiaľ čo neskoršie cykly zahŕňajú dlhšie REM fázy.

Pre zdravý spánok je dôležité, aby naše telo prešlo všetkými týmito cyklami. Pokiaľ nás niečo vyruší, keď sme vo fáze hlbokého spánku alebo REM fázy, môžeme sa cítiť po prebudení neodpočatia a rozladenia.

Význam jednotlivých fáz spánku

Každá fáza spánku má svoj význam a dohromady tvorí komplexný mechanizmus, ktorý udržuje naše telo a myseľ v zdraví.

  • Hlboký spánok (fáza 3 a 4) je kľúčový pre fyzickú obnovu tela. Tu dochádza k regenerácii svalov, rastu tkanív a posilneniu imunitného systému.
  • REM fáza je zase zásadná pre mentálne a emočné zdravie. V tejto fáze sa spracovávajú emócie a zážitky, čo je kľúčové pre udržanie psychickej rovnováhy.

Keď máme dostatok oboch týchto fáz, cítime sa ráno svieži a plní energie. Naopak, pokiaľ trpíme nedostatkom REM spánku alebo hlbokého spánku, môžeme zažiť problémy s koncentráciou, pamäťou a celkovým zdravím.

Zhrnutie

Spánok je oveľa viac než len pasívny odpočinok. Je to doba, kedy naše telo a myseľ prechádzajú radom dôležitých procesov, ktoré sú nevyhnutné pre naše fyzické i psychické zdravie. Každá fáza spánku – od ľahkého spánku cez hlboký spánok až po REM fázu – má svoj špecifický význam. Preto je dôležité venovať spánku dostatok času a kvality.

Keď si nabudúce pôjdete ľahnúť, nezabudnite, že každý okamih spánku je investíciou do vášho zdravia. Takže zhasnite svetlá, zatvorte oči a nechajte svoje telo a myseľ robiť to, čo vedia najlepšie – regenerovať a obnovovať sa, zatiaľ čo vy pokojne spíte.

Zdroje

  1. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep
  2. https://www.health.harvard.edu/topics/sleep
  3. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-what-are-the-stages-of-sleep/
  4. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep

Aké produkty na podporu spánku u nás nájdete?

Pre tých, ktorí bojujú so zlým spánkom, ponúkame široký výber produktov, ktoré môžu prispieť k lepšiemu spánku. Najlepší horčík na podporu spánku je často vnímaný ako kľúčový prvok na relaxáciu, a práve Magnesium pre spánok patrí medzi naše najobľúbenejšie doplnky. Odporúča sa užívať horčík pred spaním, aby sa telo lepšie uvoľnilo a pripravilo na odpočinok. Ďalším obľúbeným produktom je Ashwagandha pred spaním, ktorá podporuje pokojný a nerušený spánok vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam.

 

##KATEGORIE##4 https://www.natima.sk/spanok/ 

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/blog-bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/blog-bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/