Huba Lion's Mane: Prírodný neurologický zázrak?

Lion's Mane, čiže korálovec ježatý (Hericium erinaceus), je huba, ktorá na prvý pohľad pripomína leviu hrivu. Táto nevšedná huba sa však pýši niečím viac než len zaujímavým vzhľadom - jedná sa o superpotravinu, ktorá má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské zdravie, najmä na mozog a nervový systém. Prečo je Lion's Mane tak unikátny, aké benefity ponúka a prečo by ste mali túto špongiu vyskúšať? Poďme sa na to pozrieť!

lions-mane-houba-na-dlani

História a tradičné využitie Lion's Mane

Korálovec ježatý má dlhú históriu používania, najmä v tradičnej čínskej medicíne a japonskej kuchyni, kde je známy pod názvom „Yamabushitake“. Používal sa nielen ako pochúťka, ale predovšetkým ako liek na zlepšenie pamäti, sústredenia a na podporu dlhovekosti. V minulosti bola táto huba obľúbená u budhistických mníchov, ktorí ju užívali pre lepšiu meditáciu a pokojnú myseľ. Vďaka svojim unikátnym účinkom sa Lion's Mane stal hubou, ktorá má svoje miesto nielen na tanieri, ale aj v modernej medicíne.

Účinné látky a bioaktívne zložky

  • Hericenony a erinacíny: Tieto zlúčeniny sú kľúčové pre stimuláciu produkcie nervového rastového faktora (NGF), ktorý podporuje rast a regeneráciu nervových buniek a mozgových tkanív. Vďaka nim je Lion's Mane považovaný za jednu z mála prírodných látok, ktoré majú priamy vplyv na mozog.
  • Betaglukány: Tieto polysacharidy sú známe pre svoje silné imunomodulačné účinky. Betaglukány podporujú imunitný systém tým, že aktivujú makrofágy a ďalšie bunky imunitného systému, čo pomáha telu lepšie bojovať s infekciami a zápalmi.
  • Antioxidanty: Lion's Mane obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty pomáhajú znižovať oxidačný stres, čo spomaľuje starnutie a znižuje riziko chronických ochorení.
  • Polysacharidy: Okrem betaglukánov obsahuje Lion's Mane aj ďalšie polysacharidy, ktoré majú prebiotické vlastnosti a podporujú zdravie čriev. Pomáhajú vytvárať priaznivé prostredie pre črevnú mikroflóru, čo je dôležité pre trávenie a celkové zdravie.

Tieto bioaktívne zložky spoločne pôsobia na rôzne aspekty zdravia, od podpory nervového systému až po imunitu a trávenie. Práve ich kombinácia robí z Lion's Mane špongiu s jedinečnými účinkami, ktoré stoja za to zaradiť do každodennej stravy.

Zdravotné benefity Lion's Mane

1. Podpora zdravia mozgu a nervového systému

Jedným z najväčších benefitov Lion's Mane je jeho schopnosť podporovať zdravie mozgu a nervového systému. Hericenony a erinacíny obsiahnuté v tejto hube stimulujú rast a regeneráciu nervových buniek, čo môže pomôcť zlepšiť pamäť, koncentráciu a celkovú kognitívnu funkciu. Štúdie naznačujú, že Lion's Mane môže byť prospešný pri liečbe neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba alebo Parkinsonova choroba.

mozek-na-dlani-zdraví-mozku

2. Posilnenie imunitného systému

Betaglukány v Lion's Mane podporujú imunitný systém tým, že aktivujú makrofágy – bunky, ktoré bojujú proti infekciám a patogénom. Pravidelná konzumácia tejto huby môže pomôcť zlepšiť obranyschopnosť tela, znížiť riziko ochorenia a podporiť rýchlejšie zotavenie po chorobe.

3. Protizápalové účinky

Lion's Mane má silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať chronický zápal v tele. Táto schopnosť je dôležitá nielen pre prevenciu zápalových ochorení, ale aj pre zmiernenie príznakov už existujúcich stavov, ako je artritída alebo autoimunitné poruchy.

4. Podpora trávenia a zdravia čriev

Huba korálovec ježatý podporuje zdravie tráviaceho systému vďaka svojim prebiotickým účinkom. Prispieva k zdraviu črevnej mikroflóry, zlepšuje trávenie a môže pomôcť pri problémoch, ako je žalúdočný vred alebo syndróm dráždivého čreva. Táto huba zlepšuje celkové zdravie tráviaceho traktu a podporuje vstrebávanie živín.

5. Antioxidačné vlastnosti

Lion's Mane je bohatý na antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a znižujú oxidačný stres v tele. To nielenže spomaľuje proces starnutia, ale taktiež chráni bunky pred poškodením a prispieva k celkovému zdraviu.

6. Podpora psychického zdravia

Lion's Mane môže pomôcť znížiť úzkosť a depresie vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam, ktoré pomáhajú telu lepšie sa vyrovnávať so stresom. Štúdie naznačujú, že táto huba môže mať pozitívny vplyv na náladu a celkovú pohodu, čo z nej robí cenného pomocníka pre duševné zdravie.

V čom Lion's Mane vyniká oproti iným adaptogénom

Lion's Mane vyniká medzi ostatnými adaptogénmi, ako sú Reishi alebo Cordyceps, najmä vďaka svojim neuroprotektívnym účinkom. Zatiaľ čo ostatné adaptogény majú tiež množstvo prínosov, Lion's Mane sa zameriava priamo na podporu mozgových funkcií a nervového systému. Je to jediná huba, u ktorej bolo preukázané, že stimuluje produkciu NGF, čo ju robí jedinečnou v oblasti podpory neurologického zdravia. Navyše má tiež protizápalové a antioxidačné účinky, čo ju radí medzi najkomplexnejšie liečivé huby.

Ako zaradiť Lion's Mane do stravy

  • Pridajte do smoothies: Sušený prášok z Lion's Mane je skvelý doplnok do ranného smoothie.
  • Použite pri varení: Čerstvá huba môže byť pridaná do omáčok, polievok alebo restovaných pokrmov.
  • Vyskúšajte tinktúru: Tinktúry z Lion's Mane sú koncentrovanou formou, ktorá sa ľahko dávkuje do nápojov.
  • Doplnky stravy: Kapsule s Lion's Mane sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú pohodlný spôsob suplementácie.

Aké Lion's Mane máme u nás?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios--lion-s-mane-extract--500-mg--30--polysaccharides--90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-huba-lion-s-mane-mleta--koralovec-jezovity-100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-full-spectrum-lion-s-mane-mushroom--koralovec-jezovity-500-mg--60-kapsul/

Potenciálne vedľajšie účinky a bezpečnosť používania

Lion's Mane je všeobecne považovaný za bezpečný pre väčšinu ľudí, ale je vždy dobré začať s nižšími dávkami a sledovať, ako na ňu vaše telo reaguje. U niektorých jedincov sa môžu objaviť mierne zažívacie ťažkosti alebo alergické reakcie. Pokiaľ užívate lieky, konzultujte užívanie Lion's Mane so svojím lekárom, najmä ak máte autoimunitné ochorenie alebo iné zdravotné komplikácie.

Prečo stojí za to vyskúšať Lion's Mane?

Lion's Mane je viac než len ďalšou hubou na trhu – je to prírodný prostriedok na podporu mozgových funkcií, posilnenie imunity a celkové zlepšenie zdravia. Jej jedinečné zloženie, vrátane hericenonov a erinacínov, ju radí medzi najúčinnejšie adaptogény. Či už hľadáte spôsob, ako zlepšiť pamäť, podporiť imunitu, alebo len chcete zaradiť do svojej stravy niečo nové a zdravé, Lion's Mane je skvelou voľbou.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501201003735556#d1e350
  3. https://www.researchgate.net/publication/321969743_Neurological_Activity_of_Lion's_Mane_Hericium_erinaceus

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/chaga-huba-znama-tiez-ako-dar-od-boha/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-prezyva-huba-nesmrtelnosti/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ako-hormonalna-nerovnovaha-ovplyvnuje-vase-telo-aj-mysel/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/