Je kokosový olej superpotravina?

Kokosový olej sa stal doslova fenoménom posledných rokov. Či už ide o jeho použitie v kuchyni, v kozmetike alebo ako súčasť zdravého životného štýlu, kokosový olej je všade. Ale je naozaj tak zázračný, ako sa tvrdí? Môže byť právom nazývaný superpotravinou, alebo je to len ďalšia módna vlna? Poďme sa pozrieť bližšie na to, čo z neho robí (alebo nerobí) superpotravinu.

kokosové-olej-listy

Čo si predstaviť pod superpotravinou

Než sa ponoríme do tajov kokosového oleja, poďme si ujasniť, čo to vlastne superpotravina je. Superpotraviny sú potraviny bohaté na živiny, ktoré majú mimoriadne priaznivé účinky na zdravie. Sú plné vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny alebo zdravých tukov. Skrátka sú to potraviny, ktoré vám môžu ponúknuť niečo naviac. Ale čo kokosový olej? Má na to, aby sa stal súčasťou tejto elitnej skupiny?

Popularita kokosového oleja

Kokosový olej zažil v posledných rokoch obrovský nárast popularity. Čo ho robí tak atraktívnym? Možno je to jeho všestrannosť - môžete ho použiť na varenie, starostlivosť o telo, vlasy, zuby alebo dokonca ako masážny olej. Navyše je často vnímaný ako bio produkt a prírodná alternatíva k iným, menej zdravým tukom. Avšak, s rastúcou popularitou prichádzajú aj otázky, či je jeho sláva zaslúžená, alebo je to len dobre spracovaný marketing.

Ako sa olej vyrába

Kokosový olej sa vyrába z dužiny kokosových orechov. Existujú dva hlavné typy - panenský kokosový olej a rafinovaný kokosový olej. Panenský kokosový olej sa vyrába lisovaním za studena, čo znamená, že si zachováva väčšinu svojich živín a má jemnejšiu chuť a vôňu. Rafinovaný kokosový olej prechádza chemickým procesom, ktorý z neho odstraňuje prirodzenú arómu a chuť, ale aj niektoré živiny. Z tohto dôvodu je panenský kokosový olej často považovaný za zdravší variant.

Nutričný profil kokosového oleja

Pokiaľ sa pozrieme na nutričný profil kokosového oleja, zistíme, že je bohatý na nasýtené tuky. Približne 90 % tuku v kokosovom oleji tvoria nasýtené mastné kyseliny, čo je veľmi v porovnaní s inými olejmi. Nasýtené tuky sú často spájané so zvýšeným rizikom srdcových chorôb, čo je dôvod, prečo sa kokosový olej stal predmetom diskusií medzi odborníkmi na výživu. Na druhej strane obsahuje aj MCT (stredne dlhé reťazce triglyceridov), ktoré majú množstvo zdravotných benefitov.

kokosový olej-lyžica

MCT v kokosovom oleji

MCT (stredne dlhé reťazce triglyceridov) sú špeciálny typ tukov, ktoré telo metabolizuje odlišne od dlhých reťazcov. MCT sa rýchlo premieňajú na energiu a menej pravdepodobne sa ukladajú ako telesný tuk. Kokosový olej obsahuje približne 60 % MCT, čo je jeho hlavná výhoda. MCT v kokosovom oleji zahŕňajú:

  • Kyselinu laurovú: Najhojnejšia MCT v kokosovom oleji, ktorá tvorí až 50 % obsahu mastných kyselín. Kyselina laurová je známa svojimi antibakteriálnymi a protivírusovými vlastnosťami a môže podporovať imunitný systém.
  • Kyselinu kaprylovú: Táto mastná kyselina je známa pre svoje silné protiplesňové účinky a môže pomáhať pri boji proti infekciám, ako je napríklad kandida.
  • Kyselinu kaprinovú: Ďalšia MCT s antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktorá prispieva k ochrane organizmu pred škodlivými mikroorganizmami.

Účinky na zdravie

Vďaka týmto vlastnostiam môžu MCT v kokosovom oleji prispieť k niekoľkým zdravotným benefitom:

  • Podpora energetického výdaja: MCT sú rýchlo premieňané na energiu, čo môže zvýšiť celkový energetický výdaj a podporiť fyzický výkon.
  • Podpora chudnutia: Pravidelná konzumácia MCT môže pomôcť zvýšiť pocit sýtosti a podporiť metabolizmus, čo môže byť užitočné pri znižovaní telesnej hmotnosti.

Kombinácia týchto faktorov dáva kokosovému oleju jedinečné vlastnosti, ktoré ho môžu radiť medzi potraviny s potenciálne prospešnými účinkami na zdravie.

Použitie v kuchyni

V kuchyni má kokosový olej široké využitie. Vďaka svojej stabilite pri vysokých teplotách je vhodný na varenie, pečenie a vyprážanie. Navyše dodáva pokrmom exotickú chuť, čo ocenia najmä milovníci ázijskej kuchyne. Kokosový olej je možné použiť aj ako zdravšiu alternatívu margarínu alebo masla, a to najmä v receptoch na vegánske dezerty.

Aké kokosové oleje máme?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/allnature-kokosovy-olej-panensky-bio--200-ml/

 ##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-kokosovy-olej-nerafinovany-extra-panensky--500-ml/

 ##PRODUKT## https://www.natima.sk/allnature-kokosovy-olej-rbd-bio--bez-vone--1000-ml/

Kokosový olej na starostlivosť o telo

Okrem kuchyne sa kokosový olej osvedčil aj ako skvelý pomocník v starostlivosti o telo:

  • Kokosový olej na pleť: Obzvlášť populárny je pre svoje hydratačné vlastnosti a schopnosť upokojovať podráždenie. Je často používaný ako prirodzený krém alebo balzam na suchú pokožku.
  • Kokosový olej na vlasy: Mnoho ľudí ho používa ako prírodný kondicionér, ktorý dodáva vlasom lesk a hydratáciu.
  • Kokosový olej na zuby: Vďaka antibakteriálnym účinkom je kokosový olej obľúbený pre metódu zvanú „oil pulling“, ktorá pomáha bieliť zuby a zlepšovať ústnu hygienu.

Je teda kokosový olej superpotravina?

Pravda je, že kokosový olej má svoje výhody aj nevýhody. Obsahuje prospešné MCT, ktoré môžu podporiť energiu a metabolizmus, a má široké využitie v kuchyni aj starostlivosti o telo. Na druhú stranu je bohatý na nasýtené tuky, čo môže byť pre niektorých ľudí nevýhodou. Pokiaľ chcete kokosový olej zahrnúť do svojho jedálnička alebo starostlivosti o telo, odporúča sa to robiť s mierou a ako súčasť celkovo vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Ako u každej superpotraviny, kľúčom je rozumné a informované použitie.

Zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212267213016729
  2. https://europepmc.org/article/med/19437058
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/pestrec---zachrana-nielen-pre-vasu-pecen/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravia/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/huba-lion-s-mane--prirodny-neurologicky-zazrak/