Kolagén na mieru: Ako vybrať ten najúčinnejší pre vaše zdravie

Dnes sa ponoríme do sveta kolagénu – nenahraditeľného proteínu, ktorý je pre naše telo taký dôležitý, že si zaslúži vlastný blogový článok. Či už ste aktívni športovci, hľadáte spôsoby, ako podporiť zdravie vašich kĺbov, alebo chcete mať pleť ako z reklamy na kozmetiku, kolagén môže byť vaším najlepším priateľom. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako vybrať ten najúčinnejší kolagén pre vaše zdravie.

druhy_collagenu

Čo je kolagén a jeho rola v tele

Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí zhruba 30% celkového proteínu v našom tele. Funguje ako lepidlo, ktoré drží naše telo pohromade. Nájdeme ho v kožu, kostiach, šľachách, väzoch, ale aj v krvných cievach, rohovke oka a dokonca aj v zuboch. Kolagén je skrátka základný stavebný kameň nášho tela.

Ako kolagén podporuje zdravé kĺby

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia siahajú po kolagéne, je jeho schopnosť podporovať zdravie kĺbov. Kolagén kĺby lubrikuje a zaisťuje ich správnu funkciu. Telo si kolagén vyrába samo, ale s pribúdajúcim vekom táto schopnosť klesá, čo môže viesť k bolestiam a stuhnutosti. Pravidelným doplňovaním kolagénu môžete tieto nepríjemnosti zmierniť a podporiť regeneráciu kĺbovej chrupavky.

Kolagén pre zdravú pleť a krásne vlasy

Pokiaľ chcete mať pleť ako bábätko a vlasy, ktoré by vám závidela aj modelka z reklamy na šampón, kolagén je pre vás to pravé. Kolagén na pleť totiž zlepšuje jej elasticitu, hydratáciu a redukuje vrásky. Kolagén na vlasy zase posilňuje vlasové folikuly, čo vedie k silnejším a lesklejším vlasom. A kto by nechcel mať krásne vlasy a zdravú pleť, že?

krásne_dlhé_vlasy

Kombinácia s kolagénom

Kombinácia kolagénu s ďalšími doplnkami môže výrazne zvýšiť jeho účinnosť a priniesť ďalšie zdravotné výhody. Tu sú niektoré z najúčinnejších kombinácií:

  • Vitamin C: Podporuje syntézu kolagénu, stabilizuje kolagénové vlákna a zvyšuje ich tvorbu, čo zlepšuje elasticitu a pevnosť pokožky.
  • Kyselina hyalurónová: Zvyšuje hydratáciu pokožky a kĺbov tým, že zadržiava vodu v tkanivách, čo zlepšuje pružnosť pleti.
  • MSM (Methylsulfonylmethan): Podporuje tvorbu kolagénu, zlepšuje pružnosť pokožky a znižuje zápal a bolesť kĺbov.
  • Chondroitin: Udržuje elasticitu chrupavky, podporuje regeneráciu a znižuje zápal, čo je prínosné pre zdravie kĺbov.

Čo je hydrolyzovaný kolagén a prečo je obľúbený

Hydrolyzovaný kolagén je kolagén rozštiepený na menšie peptidy, čo z neho robí ľahko vstrebateľnú formu. Vďaka tomu sa hydrolyzovaný kolagén rýchlo dostane tam, kde je to potrebné, a jeho účinky sú viditeľné oveľa rýchlejšie. Navyše je hydrolyzovaný kolagén často dostupný vo forme prášku, čo uľahčuje jeho konzumáciu. Stačí ho pridať do smoothie, kávy alebo jogurtu a máte hotovo.

Typy kolagénu

Rybí kolagén (morský kolagén)

Rybí kolagén, často označovaný ako morský kolagén, je populárnou voľbou medzi kolagénovými doplnkami vďaka svojej vysokej biologickej dostupnosti. Jeho menšia molekulárna hmotnosť umožňuje lepšie vstrebávanie do tela, čo podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Navyše sa verí, že morský kolagén má pozitívny vplyv na kĺby a spojivové tkanivá, čo z neho robí obľúbenú voľbu pre tých, ktorí hľadajú prirodzené spôsoby, ako udržať zdravý vzhľad a pohyblivosť.

Hovädzí kolagén

Hovädzí kolagén je široko rozšírený typ kolagénu, ktorý sa získava z hovädzej kože a kostí. Tento kolagén je bohatý na kolagén typu I a III, ktoré sú kľúčové pre zdravie kostí, šliach a kože. Vďaka svojmu zloženiu podporuje hovädzí kolagén pevnosť a elasticitu tkanív, čo je dôležité na udržanie mladistvého vzhľadu a funkčnosti kĺbov. Navyše je obľúbený medzi športovcami a ľuďmi, ktorí chcú podporiť regeneráciu svalov po fyzickej námahe.

Kurací kolagén

Kurací kolagén sa predovšetkým skladá z kolagénu typu II, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kĺbov a chrupaviek. Tento typ kolagénu je obzvlášť účinný pri podpore kĺbovej flexibility a znižovaní príznakov osteoartrózy. Vďaka svojim vlastnostiam je kurací kolagén často využívaný v doplnkoch stravy zameraných na zlepšenie kĺbovej pohyblivosti a znižovanie bolesti spojené s vekom alebo intenzívnou fyzickou aktivitou.

Vegánsky kolagén

Vegánsky kolagén je alternatívou k tradičným kolagénovým produktom, ktorý nepochádza zo zvierat, ale je vytvorený pomocou moderných biotechnológií, ktoré umožňujú syntézu kolagénu z rastlinných zdrojov. Tento typ kolagénu je ideálny pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu alebo hľadajú etickejšie možnosti na podporu zdravia kože, vlasov a nechtov. Aj keď sa líši od živočíšneho kolagénu, môže vegánsky kolagén poskytovať podobné výhody, najmä v kombinácii s inými živinami, ktoré podporujú prirodzenú produkciu kolagénu v tele.

kolagén_v_dzusu

Ako vybrať najlepší kolagén na trhu

Výber najlepšieho kolagénu môže byť trochu oriešok, preto sme pre vás pripravili zopár tipov:

  • Zdroj kolagénu: Zvážte, či preferujete kolagén z morských, hovädzích alebo kuracích zdrojov. Každý typ má svoje výhody.
  • Forma kolagénu: Hydrolyzovaný kolagén v prášku je ľahko vstrebateľný a univerzálny, ale môžete tiež zvoliť kapsule alebo tekutú formu.
  • Zloženie: Niektoré kolagénové doplnky obsahujú pridané vitamíny a minerály, ktoré podporujú jeho účinky, ako je vitamín C, kyselina hyalurónová alebo biotín.
  • Recenzie a odporúčania: Čítajte recenzie a hľadajte odporúčania od odborníkov. Produkty s pozitívnymi recenziami sú často stávkou na istotu. 

Pokiaľ vás téma kolagénu zaujala a radi by ste vyskúšali niektorý z produktov, pozrite sa na našu ponuku kolagénov. Nájdete tu široký výber kolagénov rôznych typov a foriem, ktoré spĺňajú všetky spomínané požiadavky. Vyberte si ten najlepší kolagén pre vaše potreby a podporte svoje zdravie a krásu.

Vedľajšie účinky a bezpečnosť užívania kolagénu

Kolagénové doplnky sú všeobecne považované za bezpečné, avšak môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky, ako sú zažívacie ťažkosti, alergické reakcie alebo nepríjemná chuť v ústach. Pri užívaní kolagénu v tehotenstve je vhodné konzultovať jeho užívanie s lekárom, aby sa zaistila bezpečnosť pre matku aj dieťa. Je tiež dôležité dbať na prípadné interakcie s inými liekmi či stavmi.

Celebrity, ktoré na kolagén nedajú dopustiť

Zhrnutie kľúčových bodov o kolagéne

Kolagén je skutočne univerzálny proteín, ktorý môže podporiť vaše zdravie na mnohých úrovniach – od zdravých kĺbov, cez krásnu pleť až po silné vlasy. Výber najúčinnejšieho kolagénu závisí od vašich individuálnych potrieb a preferencií. Či už sa rozhodnete pre rybí kolagén, hovädzí kolagén alebo vegánsky kolagén, dôležité je, aby ste si vybrali kvalitný produkt, ktorý vám prinesie vytúžené výsledky. Tak čo, už viete, ktorý kolagén si pridáte do svojho nákupného košíka?

Aký kolagén u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/neocell-super-collagen-plus--kolagen-s-vitaminom-c-a-kyselinou-hyaluronovou--195-g/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/applied-nutrition-collagen-peptides--kolagenove-peptidy-neochutene--300-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/great-lakes-collagen-hydrolysate--hydrolyzovany-kolagen-bez-prichute--454-g/

Zdroje:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
  2. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/collagen/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/do-collagen-supplements-work

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/akne-pod-kontrolou--ake-doplnky-stravy-skutocne-funguju/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-su-benefity-doplnovania-zinku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/spf--bezpecne-a-zdrave-opalovanie/