Je vitamín D naozaj taký dôležitý?

Vitamín D, často prezývaný ako „slnečný vitamín“, je v posledných rokoch stále populárnejší. Keď sa povie vitamín D, mnoho ľudí si vybaví zdravé kosti a pobyt na slnku. Ale je tento vitamín naozaj taký zásadný pre naše zdravie, ako sa často tvrdí? Poďme sa pozrieť bližšie na to, ako funguje, kde ho získať a prečo by sme mu mali venovať viac pozornosti.

vitamin-d-potraviny

Čo to je vitamín D a ako funguje v tele

Vitamín D je jedným z kľúčových vitamínov pre naše zdravie, hoci technicky vzaté nejde o vitamín, ale o prohormón. To znamená, že telo ho musí premeniť na aktívnu formu, ktorá následne pôsobí ako hormón regulujúci mnoho dôležitých procesov. Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme vápnika a fosforu, čo je zásadné pre zdravie kostí a zubov. Ale jeho funkcie idú oveľa ďalej než len na udržanie silných kostí.

Vitamín D pôsobí v tele na bunkovej úrovni – ovplyvňuje gény, ktoré riadia rast buniek, ich obnovu a celkovú imunitnú reakciu. Bez dostatočnej hladiny vitamínu D môžu byť tieto procesy narušené, čo vedie k zvýšenému riziku chorôb, oslabeniu imunitného systému a ďalších zdravotných problémov.

Prírodné zdroje vitamínu D

Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečný svit, preto je tiež často nazývaný „slnečným vitamínom“. Keď slnko dopadne na našu pokožku, telo začne prirodzene produkovať vitamín D. Ale ako to býva, nie je to také jednoduché. V zime, pri zlom počasí alebo pri práci v interiéroch máme k dispozícii menej slnečného svetla, čo môže viesť k nedostatku tohto vitamínu. Ďalšími faktormi, ktoré môžu ovplyvniť produkciu vitamínu D, sú napríklad použitie opaľovacích krémov alebo tmavšia farba kože, ktorá znižuje absorpciu UVB žiarenia.

Medzi prírodné zdroje vitamínu D patria aj niektoré potraviny:

  • Tučné ryby (losos, makrela, sardinky)
  • Vaječné žĺtky
  • Pečeň a hovädzie mäso
  • Obohatené mliečne výrobky a rastlinné alternatívy

Hoci tieto potraviny môžu prispieť k príjmu vitamínu D, pre väčšinu ľudí nestačí pokryť dennú potrebu, najmä v zimných mesiacoch, keď je slnečný svit obmedzený

slnečný_svit

Zdravotné prínosy vitamínu D

1. Podpora imunity

Vitamín D je esenciálny pre správne fungovanie imunitného systému. Podporuje obranyschopnosť tela tým, že stimuluje tvorbu antimikrobiálnych peptidov, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám.

2. Zdravie kostí a prevencia osteoporózy

Vitamín D je kľúčovým prvkom pre absorpciu vápnika v tele. Bez neho by sme nemohli využiť vápnik z potravy, čo by viedlo k oslabeniu kostí. Pre deti je vitamín D zásadný pre rast a vývoj kostí, zatiaľ čo pre dospelých je dôležitý pre prevenciu osteoporózy a zníženie rizika zlomenín.

3. Podpora svalovej funkcie

Vitamín D nielen chráni kosti, ale taktiež podporuje svalovú funkciu. Pomáha udržovať svalovú silu a koordináciu, čo je dôležité najmä pre staršie osoby, kde môže nedostatok vitamínu D zvyšovať riziko pádov.

4. Podiel na procese delenia buniek

Vitamín D hrá dôležitú úlohu v regulácii bunkového cyklu a delení buniek. Tento proces je kľúčový pre normálny rast a obnovu tkanív, ale aj pre prevenciu nekontrolovaného delenia. Tento benefit je dôležitý na udržanie zdravých tkanív v celom tele a na celkovú prevenciu ochorení.

vitamin_D3_kapsle

Suplementácia vitamínu D

Aj napriek najlepšej snahe získať dostatok vitamínu D zo slnka a stravy môže byť pre mnoho ľudí ťažké udržať optimálnu hladinu. Tu prichádza na rad suplementácia. Suplementy vitamínu D sú dostupné v rôznych formách, najčastejšie ako vitamín D3 (cholekalciferol), ktorý je biologicky aktívnejší a lepšie sa vstrebáva ako vitamín D2. Suplementácia je obzvlášť dôležitá pre rizikové skupiny, ako sú seniori, ľudia s obmedzeným prístupom k slnečnému svetlu, tehotné ženy a osoby s tmavšou pokožkou.

Suplementácia vitamínu D3 je často kombinovaná s vitamínom K2, ktorý pomáha smerovať vápnik do kostí a zamedzuje jeho ukladaniu v cievach, čím zvyšuje efektivitu a bezpečnosť užívania vitamínu D.

Aké vitamíny D nájdete u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/vitamin-d/

Vitamín D je naozaj dôležitý

Vitamín D je bezpochyby jedným z najdôležitejších vitamínov pre naše zdravie. Od posilnenia imunitného systému cez ochranu kostí až po podporu dobrej nálady – jeho prínosy sú rozsiahle a zásadné pre celkovú pohodu. Či už získavate vitamín D zo slnka, stravy alebo doplnkov, je dôležité zaistiť, aby vaše telo malo dostatok tohto kľúčového „slnečného vitamínu“.

Zdroje:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency
  2. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(21)00051-6/fulltext
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/recept-na-chudnutie--kaloricky-deficit/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-skupiny-b/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kolagen-na-mieru--ako-vybrat-ten-najucinnejsi-pre-vase-zdravie/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravia/