Kakao: Superpotravina plná zdravia, ktorú si zamilujete

Kakao. Keď toto slovo počujeme, okamžite si predstavíme lahodnú čokoládu, horúci nápoj alebo pečenie. Ale viete, že kakao nie je len chutná surovina, ale aj skutočná superpotravina? Či už ste milovníci čokolády alebo zdravej výživy, kakao si zaslúži vašu pozornosť. V dnešnom článku si povieme o tom, prečo by ste mali zaradiť kakao do svojho jedálnička, aké formy kakaa sú dostupné a aké úžasné zdraviu prospešné látky kakao obsahuje.

plody-kakaovníka

Niečo málo na začiatok

Kakao pochádza z kakaových bôbov, plodov kakaovníka, ktorý rastie prevažne v tropických oblastiach, ako je Južná Amerika a Afrika. Kakaové bôby sú základom na výrobu čokolády, ale aj pre rôzne formy kakaa, ktoré sa používajú v kuchyni. Kakao bolo cenené už v dobe starých Mayov a Aztékov, ktorí ho považovali za dar od bohov a používali ho nielen ako potravinu, ale aj ako liek.

Dostupné formy kakaa

Kakao sa na trhu objavuje v niekoľkých formách, z ktorých každá má svoje špecifické vlastnosti a využitie:

  • Kakaový prášok: Najčastejšie používaná forma kakaa, získaná mletím pražených kakaových bôbov a odstránením kakaového masla. Kakaový prášok je základnou ingredienciou na prípravu čokoládových dezertov, nápojov a smoothie.
  • Kakaové bôby: Nepražené alebo pražené celé bôby sú plné živín a môžete ich jesť priamo, alebo pridávať do smoothie a cereálií.
  • Kakaové maslo: Tuková časť kakaových bôbov, ktorá sa používa hlavne pri výrobe čokolády, ale aj v kozmetike pre svoje hydratačné vlastnosti.

kakao-boby-krém-prášok-lyžica

Zdravie prospešné látky v kakau

Kakao je skutočnou pokladnicou zdraviu prospešných látok, ktoré majú široké spektrum pozitívnych účinkov na náš organizmus. Od ochrany srdca až po zlepšenie nálady, kakao ponúka oveľa viac ako len lahodnú chuť. Pozrime sa podrobnejšie na niektoré z nich:

Polyfenoly a ich účinky

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je kakao považované za superpotravinu, je jeho vysoký obsah polyfenolov. Polyfenoly sú silné antioxidanty, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi. Medzi najvýznamnejšie polyfenoly v kakau patria flavonoidy, ktoré môžu znižovať hladinu cukru v krvi a podporovať zdravie srdca. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia kakaa môže znížiť krvný tlak, zlepšiť funkciu ciev a dokonca aj podporiť kognitívne funkcie.

Theobromin

Theobromin je ďalšia dôležitá zložka kakaa, ktorá sa často spomína vedľa kofeínu. Theobromín má mierne stimulujúce účinky, zlepšuje náladu a môže podporiť sústredenie a energiu bez toho, aby spôsoboval nervozitu alebo nespavosť, ako to niekedy býva u kofeínu.

Vláknina

Kakao je tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Vláknina v kakau pomáha zvyšovať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre tých, ktorí sa snažia udržať alebo znížiť svoju hmotnosť.

Minerály

  1. Horčík je nevyhnutný minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v rade telesných funkcií, vrátane zdravia svalov a nervov. Jeho dostatočný príjem je dôležitý na udržanie správneho svalového tonusu, prevenciu svalových kŕčov a podporu nervového systému. Horčík taktiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravý spánok.
  2. Železo je kritickým prvkom na tvorbu červených krviniek, ktoré sú zodpovedné za transport kyslíka po celom tele. Nedostatočný príjem železa môže spôsobiť únavu, slabosť a zníženú fyzickú výkonnosť. Železo v kakau prispieva k udržaniu zdravej hladiny hemoglobínu a podporuje celkovú energetickú úroveň.
  3. Meď je stopový prvok, ktorý hrá dôležitú úlohu v metabolizme, najmä pri premene železa na hemoglobín. Okrem toho je meď nevyhnutná na tvorbu kolagénu, ktorý je kľúčový pre zdravie kože, kĺbov a ciev. Tento minerál taktiež prispieva k tvorbe antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
  4. Selén predstavuje kľúčovú zložku jedného z primárnych antioxidačných enzýmov v tele. Selén poskytuje životne dôležitú ochranu srdca, prostaty a mnohých ďalších orgánov a systémov v celom tele. Okrem toho ovplyvňuje imunitný systém, plodnosť a kognitívne funkcie.

kakaové-bôby-žena-v-kuchyni

Kde zohnať kvalitné kakao

Kvalita kakaa môže značne kolísať, a preto je dôležité vyberať produkty, ktoré sú vyrobené z kvalitných kakaových bôbov, ideálne organických a bez pridaného cukru. Kakaový prášok alebo kakaové bôby s vysokým obsahom kakaa (minimálne 70%) sú ideálnou voľbou pre maximálne zdravotné prínosy. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú veľké množstvo pridaných cukrov alebo iných nezdravých prísad.

Kvalitné kakao môžete nájsť v obchodoch so zdravou výživou, bio predajniach alebo online obchodoch špecializujúcich sa na superpotraviny. Hľadajte certifikácie, ako je Fair Trade, ktoré zaisťujú, že výrobok pochádza z udržateľných a etických zdrojov.

Aké kakaové produkty máme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/horuca-cokolada-a-kakao/

Je možné kakao považovať za superpotravinu?

Na základe všetkých spomínaných zdravotných prínosov a vysokého obsahu prospešných látok môžeme s istotou povedať, že kakao je skutočnou superpotravinou. Jeho bohatstvo na antioxidanty, minerály, vlákninu a stimulanty, ako je teobromín, z neho robí ideálnu súčasť zdravého a vyváženého jedálnička.

Kakao a fitness prostredie?

Kakao si získalo obľubu aj vo fitness komunite vďaka svojim bohatým zásobám antioxidantov a minerálov, ktoré podporujú regeneráciu a celkové zdravie.

  • Jessica Biel - Herečka Jessica Biel, známa svojou starostlivosťou o zdravie a fitness, si tiež rada dopraje kvalitné kakao. Biel zdieľa, že si často pripravuje nápoje a dezerty s vysokým obsahom kakaa, ktoré sú nielen chutné, ale aj bohaté na antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka tomu si môže dopriať niečo sladké bez toho, aby sa musela obávať o svoju líniu. (https://www.today.com/health/diet-fitness/jessica-biel-workout-rcna157637)
  • Joe Wicks - Tiež známy ako „The Body Coach“, fitness tréner a autor kníh o zdravom stravovaní, je tiež fanúšikom kvalitného kakaa. Wicks často zahŕňa kakao do svojich zdravých receptov, ktoré zdieľa so svojimi sledujúcimi, a propaguje jeho výhody pre zdravie a výkon. Kakao je pre neho dôležitou súčasťou vyváženej stravy, ktorú odporúča svojim klientom. (https://www.thebodycoach.com/blog/healthy-recipes)

Zdroje:

  1. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2010.3697
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797556/
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/cocoa-and-health-a-decade-of-research/10E9BE79E5DEFD360C5CD46B92E07414

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/co-su-antioxidanty/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-skupiny-b/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-nazyva-huba-nesmrtelnosti/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/chaga-huba-znama-aj-ako-dar-od-boha/