Kedy je KETO diéta dobrý nápad?

Keto diéta – pre niekoho zázračný spôsob, ako rýchlo schudnúť, pre iného nočná mora plná obmedzení a vyhýbaniu sa obľúbeným potravinám. Ale čo to vlastne je tá keto diéta? A hlavne, je pre vás naozaj tá pravá? Poďme sa pozrieť na jej princípy, výhody a nevýhody a zistite, či by mohla byť tým správnym kľúčom k vášmu vysnívanému telu.

Keto-diéta-potraviny

Čo to je keto diéta?

Keto diéta je nízkosacharidová, vysokotučná diéta, ktorá stavia na veľmi obmedzenom príjme sacharidov a ich nahradení tuky. Cieľom je dostať telo do stavu zvaného ketóza, pri ktorom organizmus začne spaľovať tuky ako hlavný zdroj energie namiesto glukózy. Tento spôsob stravovania je v rozpore s klasickými stravovacími návykmi, kde sú sacharidy hlavným zdrojom energie.

Princíp ketózy

Ketóza je stav, kedy telo namiesto glukózy využíva na energiu ketóny, ktoré vznikajú rozkladom tukov v pečeni. Tento proces nastáva pri extrémnom obmedzení sacharidov a je základom úspechu keto diéty.

  • Ako sa dostať do ketózy? Obmedzíte sacharidy na zhruba 20-50 gramov denne, zvýšite príjem tukov a mierne navýšite bielkoviny.
  • Ako poznáte, že ste v ketóze? Medzi príznaky patrí strata chuti na sladké, zlepšenie sústredenia, zvýšená energia a často aj špecifický zápach dychu.

Pre koho je keto diéta určená a kto sa jej má vyhnúť oblúkom

Keto diéta môže byť skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú efektívny spôsob, ako schudnúť, zlepšiť hladinu cukru v krvi alebo stabilizovať svoje energetické hladiny. Je obzvlášť vhodná pre ľudí s nadváhou a obezitou, ktorí chcú rýchlo spaľovať tuky, pretože obmedzenie sacharidov núti telo využívať tuky ako primárny zdroj energie. Pokiaľ však potrebujete zhodiť iba pár nadbytočných kíl, je lepšie pridať fyzickú aktivitu alebo upraviť jedálniček, než smerovať k tejto drastickej diéte. Diabetici 2. typu môžu z keto diéty tiež profitovať, pretože im pomáha stabilizovať hladiny cukru v krvi a zlepšovať citlivosť na inzulín, čo môže viesť k lepšej kontrole ich ochorení.

Na druhú stranu, keto diéta nie je vhodná pre každého.

  • Športovci a aktívni jedinci, ktorí potrebujú rýchlo dostupnú energiu z glukózy, môžu zaznamenať pokles výkonu, pretože ich telo pri nízkom príjme sacharidov nemá dostatok paliva na intenzívne tréningy.
  • Aj ľudia s ochorením pečene alebo obličiek by sa mali keto diéte vyhnúť, pretože zvýšený príjem tukov a bielkovín môže zaťažovať tieto orgány.
  • Tehotné a dojčiace ženy by sa mali keto diéte vyhnúť kvôli možným nutričným deficitom, ktoré by mohli ovplyvniť ich zdravie a zdravie ich dieťaťa.
  • Osoby s poruchami príjmu potravy by mali byť tiež obozretné, pretože prísne obmedzenie sacharidov môže viesť k nezdravým stravovacím návykom a pocitu viny spojeným s jedlom.

Preto je vždy dôležité pred začiatkom keto diéty konzultovať svoje rozhodnutie s odborníkom, ktorý dokáže posúdiť individuálne zdravotné potreby a potenciálne riziká.

šport-žena-chudnutie-voda

Výhody keto diéty

Pokiaľ patríte do jednej zo skupín, pre ktoré je keto diéta prospešná a zvolili ste tento prístup k strave, ponúka vám niekoľko prínosov, ktoré ju robia atraktívnou pre mnoho ľudí.

  • Rýchle chudnutie: Vďaka ketóze telo efektívnejšie spaľuje tuky, čo vedie k rýchlejším výsledkom na váhe.
  • Zlepšenie hladiny cukru v krvi: Obmedzovanie sacharidov stabilizuje hladinu cukru, čo je prínosné pre diabetikov.
  • Zvýšená energia a lepšie sústredenie: Mozog používa ketóny efektívnejšie ako glukózu, čo môže viesť k lepšiemu mentálnemu výkonu.
  • Zníženie chuti na sladké: Ketóza potláča chuť na sacharidy, čo uľahčuje dodržiavanie diéty.

Je však dobré pamätať na to, že počas keto diéty môže dochádzať k strate minerálov a elektrolytov, čo často vedie k tzv. "keto chrípke". Naše elektrolyty sú skvelým spôsobom, ako doplniť stratené minerály, ako je sodík, draslík a horčík, a udržať tak správnu hydratáciu a rovnováhu v tele.

Ako začať s keto diétou a ako dlho ju udržiavať

Začiatok keto diéty môže byť náročný, najmä prvé dni, kedy telo prechádza do ketózy. Aby ste sa tomu prispôsobili čo najlepšie, je dobré dodržiavať niekoľko krokov:

  1. Obmedzte sacharidy na minimum – zamerajte sa na zeleninu s nízkym obsahom sacharidov, ako je brokolica, špenát alebo karfiol.
  2. Zvýšte príjem tukov – avokádo, olivový olej, maslo a orechy by mali tvoriť základ vašej stravy.
  3. Sledujte príjem bielkovín - bielkoviny by mali tvoriť zhruba 20-25% vášho denného príjmu kalórií.

Dĺžka keto diéty sa môže líšiť, odporúča sa držať ju minimálne mesiac, aby telo malo čas sa adaptovať. Niektorí ľudia ju však držia aj niekoľko mesiacov, pokiaľ im vyhovuje a nemajú žiadne zdravotné problémy.

Čo jesť pri keto diéte

Pri keto diéte sa vyhýbate sacharidom, a preto je dôležité sa zamerať na potraviny, ktoré podporujú ketózu:

  • Mäso a ryby: Kuracie, hovädzie, losos, tuniak.
  • Vajcia: Výborný zdroj bielkovín a tukov.
  • Orechy a semienka: Mandle, chia semienka, ľanové semienka.
  • Zelenina s nízkym obsahom sacharidov: Špenát, brokolica, cuketa, karfiol.
  • Zdravé tuky: Olivový olej, avokádový olej, maslo, masť.

jedlo-losos-tanier

Oleje sú jedny z najobľúbenejších doplnkov pre keto diétu, pretože sa ľahko premieňajú na ketóny, čo telu poskytuje rýchly zdroj energie.

Aké oleje vám môžeme ponúknuť?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/oleje/

Keto diéta a cvičenie

Cvičenie pri keto diéte môže byť trochu iné ako ste zvyknutí, pretože vaše telo prechádza na spaľovanie tukov. Prvých pár týždňov môže dôjsť k únave, ale po adaptácii sa môžete venovať takmer akémukoľvek športu. Telo efektívne využíva tuky ako palivo, čo je skvelé najmä pre vytrvalostných bežcov a cyklistov. Znížený príjem sacharidov však môže ovplyvniť silu, preto je dôležité dbať na správny príjem bielkovín.

Záver: Je keto diéta pre vás?

Keto diéta môže byť skvelým nástrojom na chudnutie, zlepšenie hladiny cukru v krvi a zvýšenie energie. Nie je však vhodná pre každého a vyžaduje starostlivé dodržiavanie zásad. Pokiaľ sa rozhodnete keto diétu vyskúšať, odporúčame začať pomaly, sledovať reakcie svojho tela av prípade akýchkoľvek pochybností konzultovať zmeny v strave s odborníkom. Keto diéta môže byť efektívna, ale kľúčom je prístup založený na informáciách a individuálnych potrebách.

Zdroje:

  1. https://www.bookshop.cz/ebury-publishing/new-atkins-for-a-new-you/
  2. https://www.nature.com/articles/ejcn2013116
  3. https://europepmc.org/article/med/9832569
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29417495/
  5. https://www.researchgate.net/publication/26704437_Long-term_effects_of_a_ketogenic_diet_in_obese_patients

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/preco-prijimat-dostatok-bielkovin-av-akych-potravinach-ich-najdeme/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/sacharidy-nie-su-len-cukry/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/faza-spanku--co-sa-deje--ked-spime/