Kurkuma: Aké má naozaj účinky na zdravie

Kurkuma je momentálne na vrchole popularity. Všade, kam sa pozriete, narazíte na recepty so zlatým korením, kurkumový čaj alebo trendy nápoja ako zlaté mlieko. Možno aj vy pridávate kurkumu do smoothie, ranného čaju alebo skúšate kurkuma s medom na posilnenie imunity. Ale aké má kurkuma naozaj účinky na zdravie? Je to len ďalší módny výstrelok alebo skutočne zázrak prírody, ktorý stojí za to zaradiť do jedálnička? V tomto článku sa pozrieme, čo veda hovorí o kurkume a jej hlavných zložkách, ako je kurkumín.

kurkuma-lyžica-prášok

Kurkuma v tradičnej medicíne

Kurkuma (Curcuma longa) má korene v tradičnej, predovšetkým v ajurvédskej a tradičnej čínskej medicíne. Tu bola využívaná po tisíce rokov ako silné protizápalové a liečivé korenie. V ajurvéde sa kurkuma používala na podporu trávenia, detoxikáciu pečene, hojenie rán a dokonca aj ako liečba pri infekciách.

Hlavná zložka kurkumín

Hlavným hrdinom kurkumy je kurkumín, ktorý má na svedomí nielen jej zlatú farbu, ale aj väčšinu zdravotných benefitov. Kurkumín patrí medzi polyfenoly a disponuje silnými liečivými vlastnosťami. Pozrime sa na jeho hlavné účinky:

  • Protizápalové vlastnosti: Kurkumín inhibuje molekuly, ktoré sú zodpovedné za zápalové procesy v tele.
  • Antioxidačné účinky: Kurkumín neutralizuje voľné radikály a zároveň stimuluje telo na produkciu vlastných antioxidantov.
  • Podpora zdravia mozgu: Štúdie ukazujú, že kurkumín zvyšuje hladiny mozgového neurotrofického faktora (BDNF), čo je proteín zodpovedný za rast nových neurónov a ochranu tých existujúcich.
  • Antimikrobiálne vlastnosti: Kurkumín má schopnosť bojovať proti rôznym druhom baktérií, vírusov a plesní, čo môže podporiť imunitný systém a ochranu proti infekciám.

Kurkumín má však jednu nevýhodu – jeho nízku biologickú dostupnosť, čo znamená, že sa zle vstrebáva do krvného obehu. Ako túto vlastnosť výrazne zlepšiť sa dozvieme v našom článku neskôr.

tradičné-kurkuma-prášok-šperky

Benefity kurkumy

1. Kurkuma v boji proti zápalom

Kurkuma a najmä kurkumín sú známe svojimi silnými protizápalovými účinkami. Chronické zápaly sú spojené s celým radom zdravotných problémov, od artritídy po srdcové choroby.

2. Podpora trávenia

Kurkuma je často používaná ako podpora trávenia. Mnohí ľudia pridávajú čerstvú kurkumu do jedla, aby pomohli telu lepšie tráviť. Kurkumín podporuje produkciu žlče, čo je dôležité na rozklad tukov, a tým prispieva k zdraviu tráviaceho systému.

3. Zlepšenie funkcie mozgu

Ako sme už spomínali, kurkumín, hlavná zložka kurkumy, zvyšuje hladinu BDNF (proteín zodpovedný za rast nových neurónov a ochranu tých existujúcich), čím výrazne zlepšuje funkciu mozgu a možno aj znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení.

4. Kurkuma a chudnutie

Áno, počuli ste dobre. Kurkuma môže byť vašou tajnou zbraňou pri chudnutí! Kurkumín pomáha regulovať metabolizmus tukov a zvyšuje termogenézu – proces, pri ktorom telo produkuje teplo a tým spaľuje kalórie.

kurkuma-prášok-list-lyžica

5. Podpora imunity

Kurkuma s medom je tradičný recept, ktorý sa používa na posilnenie imunity a ochranu proti prechladnutiu.

Možné vedľajšie účinky

Ako pri všetkých veciach, aj pri kurkume platí, že nič sa nemá preháňať. Pri nadmernom užívaní môže kurkuma spôsobiť zažívacie problémy, nevoľnosť alebo hnačku. U citlivých osôb môže dôjsť k alergickej reakcii. Ľudia s problémami so žlčníkom alebo pečeňou by mali byť opatrní pri užívaní kurkumových doplnkov.

Kombinácia s piperínom

Jedným z problémov kurkumínu je jeho nízka biologická dostupnosť - to znamená, že sa zle vstrebáva do krvného obehu. Tu prichádza na scénu piperín, aktívna zložka čierneho korenia, ktorá môže zvýšiť absorpciu kurkumínu až o 2000%. Preto často vidíte kombináciu kurkumín a piperín v doplnkoch stravy.

Kvalitné kurkumu môžete nájsť aj u nás

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-turmeric--kurkuma--720-mg--100-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-kurkuma-prasok--100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-turmeric-black-pepper--kurkuma-a-cierne-korenie--60-veganskych-kapsul/

Tipy do kuchyne

  • Pridávajte kurkumu do smoothie: Pridanie kurkumy do smoothie je jednoduchý spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček
  • Kurkuma ako korenie: Kurkumu je možné použiť do omáčok, polievok alebo marinád. Nebojte sa experimentovať!
  • Kurkuma na lačno: Niektorí ľudia odporúčajú užívať kurkumu na prázdny žalúdok vo forme šťavy pre lepšiu detoxikáciu organizmu.

Zlaté mlieko

Ak ste ešte neskúšali zlaté mlieko, možno je čas. Tento nápoj, ktorý pochádza z ajurvédy, kombinuje kurkumu s mliekom (často rastlinným) a ďalšími koreniami, ako je zázvor alebo škorica. Zlaté mlieko je skvelým spôsobom, ako si dopriať účinky kurkumy a navyše sa príjemne zahriať počas chladných večerov.

Kúzlo kurkumy v kocke

Kurkuma je bezpochyby jedným z najzdravších korenín, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička. Jej účinky sú podložené ako tradičnou medicínou, tak modernými vedeckými štúdiami. Či už ju používate ako korenie v kuchyni, robíte si kurkuma čaj alebo sa odvážite vyskúšať zlaté mlieko, kurkuma vám môže priniesť množstvo zdravotných výhod. Stačí len dať pozor na možné vedľajšie účinky a nechať tento zázračný koreň pracovať pre vaše zdravie!

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. https://www.researchgate.net/publication/
  3. https://link.springer.com/article/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/matcha--co-by-ste-mali-vediet-o-tomto-japonskom-zazraku/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravia--ktoru-si-zamilujete/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ako-znizit-percento-tuku-v-tele/