Maca účinky: Všetko, čo potrebujete vedieť

Vitajte vo svete Macy, kde sa stretávajú starodávne tradície s moderným zdravým životným štýlom! Ak ste o Mace peruánskej nikdy nepočuli, máte sa na čo tešiť. Táto superpotravina z ďalekých Ánd sa stáva čím ďalej tým obľúbenejšou pre svoje úžasné účinky na ľudské zdravie. Či už hľadáte podporu pre športovú výkonnosť, zlepšenie energie alebo prírodnú cestu na zvýšenie vitality, Maca je tu pre vás. Poďme sa ponoriť do sveta Macy a objaviť jej tajomstvo!

maca_koreň_a_prášok

Čo je Maca peruánska?

Maca peruánska, známa tiež ako Lepidium meyenii, je koreňová zelenina pochádzajúca z vysokohorských oblastí Peru. Prezýva sa jej tiež „peruánsky ženšen“ vďaka jej adaptogénnym vlastnostiam. Maca má históriu siahajúcu tisíce rokov späť, keď ju inckí bojovníci využívali na zvýšenie svojej sily a vytrvalosti. Dnes sa Maca konzumuje po celom svete vo forme prášku, kapsúl či ako sušený koreň.

Účinky Macy peruánskej na ľudské zdravie

Maca je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na rôzne aspekty ľudského zdravia. Tu sú niektoré z hlavných účinkov Macy:

  1. Zvýšenie energie a vytrvalosti: Maca je známa tým, že zvyšuje hladinu energie a zlepšuje vytrvalosť, čo ocenia najmä športovci a ľudia s náročným životným štýlom.
  2. Zlepšenie nálady: Pravidelná konzumácia Macy môže prispieť k zlepšeniu nálady a zníženiu úzkosti vďaka obsahu flavonoidov.
  3. Podpora hormonálnej rovnováhy: Maca je často odporúčaná ženám v menopauze alebo ľuďom trpiacim hormonálnymi problémami vďaka svojim schopnostiam regulovať hormonálne hladiny.
  4. Zvýšenie libida a plodnosti: Štúdie ukazujú, že Maca môže mať pozitívny vplyv na sexuálne zdravie, zvyšuje libido a môže prispieť k lepšej plodnosti u mužov aj žien.
  5. Podpora imunitného systému: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže Maca pomôcť posilniť imunitný systém a chrániť telo pred voľnými radikálmi.

maca_kapsule_a_prášok

Druhy a formy Macy peruánskej

Maca prichádza v niekoľkých rôznych druhoch a formách, z ktorých každá má svoje špecifické vlastnosti a výhody:

  • Maca žltá: Najrozšírenejšia a najčastejšie používaná forma Macy, známa pre svoje vyvážené účinky na energiu a hormonálnu rovnováhu.
  • Maca červená: Obsahuje viac antioxidantov a je považovaná za najúčinnejšiu pre podporu zdravia kostí a prostaty.
  • Maca čierna: Najviac cenená pre svoje účinky na zlepšenie pamäti, sústredenie a športovú výkonnosť.

Maca sa ďalej predáva ako maca prášok, ktorý sa dá ľahko pridať do smoothie alebo iných pokrmov, alebo ako maca kapsule, ktoré sú ideálne pre pohodlnú a rýchlu konzumáciu. Pozrite sa na naše produkty Maca a vyberte si tú najlepšiu variantu pre vás.

Maca vs. žerucha peruánska

Maca a žerucha peruánska (často nazývaná žerucha horská) sú dva rôzne názvy pre tú istú rastlinu. Oba termíny sa používajú zameniteľne, takže keď narazíte na jeden alebo druhý, viete, že sa jedná o rovnakú superpotravinu s mnohými prospešnými účinkami.

Maca a športová výkonnosť

Maca je medzi športovcami populárna vďaka svojim energizujúcim a adaptogénnym vlastnostiam. Zvyšuje hladinu energie a vytrvalosť, čo je kľúčové pre lepší výkon. Športovci, ktorí pravidelne konzumujú Macu, uvádzajú viac energie na tréningy a závody, čo im umožňuje dosahovať lepšie výsledky.

Ďalším prínosom Macy je podpora regenerácie. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha rýchlejšie regenerovať svaly po náročnom tréningu, čo minimalizuje riziko zranenia. Okrem fyzických výhod má Maca pozitívny vplyv na mentálne sústredenie a kognitívne funkcie. Maca čierna je obzvlášť účinná pre zlepšenie sústredenia, čo je dôležité pre športovcov počas tréningov aj pretekov.

Maca si získala dôveru aj medzi známymi športovcami:

  • Usain Bolt: Bývalý svetový rekordér a olympijský medailista v behu na 100 metrov uviedol, že používanie Macy mu pomáha zlepšiť vytrvalosť a regeneráciu po náročných tréningoch. https://www.runnersworld.com
  • Maria Šarapovová: Profesionálna tenistka, známa svojim dôrazom na zdravú výživu, odporúča Macu pre jej schopnosť zvyšovať energiu a zlepšovať fyzický výkon. https://www.wellandgood.com
  • Rich Froning: Štvornásobný víťaz CrossFit Games a ikona tohto športu si pochvaľuje Macu pre jej schopnosť zlepšovať výkon a podporovať regeneráciu po intenzívnych tréningoch. https://www.menshealth.com

maca_prášok_a_koreň

Bezpečnosť a vedľajšie účinky Macy

Maca je všeobecne bezpečný doplnok, ale niektorí ľudia môžu zaznamenať vedľajšie účinky ako zažívacie problémy, nespavosť alebo zmeny nálad. Ak sa tieto problémy objavia, znížte dávkovanie alebo prestaňte Macu užívať a poraďte sa s lekárom.

Maca v tehotenstve

Počas tehotenstva by mala byť Maca užívaná s opatrnosťou, pretože nie sú dostatočné štúdie potvrdzujúce jej bezpečnosť. Konzultácia s lekárom je nevyhnutná.

Pozor na zdravotné stavy

Ľudia s hormonálne citlivými ochoreniami, ako je rakovina prsníka alebo prostaty, by mali konzultovať užívanie Macy s lekárom, pretože môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu. Vždy sa poraďte so zdravotníckym odborníkom, ak máte zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.

Prečo vyskúšať Macu?

Maca peruánska je skutočným darom prírody s mnohými prospešnými účinkami na ľudské zdravie. Či už hľadáte spôsob, ako zvýšiť svoju energiu, podporiť hormonálnu rovnováhu alebo zlepšiť športovú výkonnosť, Maca môže byť skvelým doplnkom vašej stravy. Vďaka rôznym druhom a formám Macy si každý môže nájsť ten správny variant, ktorý mu najlepšie vyhovuje. Tak prečo neskúsiť túto starodávnu superpotravinu a objaviť jej kúzlo na vlastnej koži?

Pridajte Macu do svojho jedálnička a užite si jej úžasné účinky na zdravie a vitalitu!

Aké druhy macy u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-maca-prasok-200-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-maca-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-maca-cervena-prasok--200-g/

Zdroje:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-555/maca
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/chaga-huba-znama-aj-ako-dar-od-boha/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mate-dostatok-testosteronu--ako-spoznat--ze-vam-chyba-a-co-s-tym-robit/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-nazyva-huba-nesmrtelnosti/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-tajomstva-skryva-huba-cordyceps/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/akne-pod-kontrolou--ake-doplnky-stravy-skutocne-funguju/