Maltitol: Zdravější alternativa cukru nebo skrytá rizika?

Maltitol je stále populárnejším sladidlom, ktoré nachádza široké uplatnenie v potravinárskom priemysle, predovšetkým vďaka svojej schopnosti ponúknuť sladkú chuť bez vysokého obsahu kalórií. Avšak, rovnako ako u iných náhradných sladidiel, je dôležité porozumieť tak výhodám, ako aj potenciálnym rizikám spojeným s jeho konzumáciou. Tento článok podrobne preskúma, čo maltitol je, ako sa vyrába, kde sa používa a aké má vplyv na zdravie.

maltitol-náhrada-cukru

Čo je to maltitol?

Maltitol je cukrový alkohol, známy aj ako polyol, ktorý je používaný ako nízkokalorická náhrada cukru. Je približne o 75 – 90 % sladší ako bežný cukor, čo z neho robí obľúbenú voľbu na výrobu nízkokalorických sladkostí a ďalších potravín. Vďaka svojej chemickej štruktúre je maltitol len čiastočne metabolizovaný v tele, čo vedie k nižšiemu glykemickému indexu* v porovnaní so sacharózou.

*Glykemický index (GI) je číselná hodnota, ktorá udáva, ako rýchlo a výrazne konkrétna potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi po jej konzumovaní. Potraviny s vyšším GI zvyšujú hladinu cukru rýchlejšie ako potraviny s nižším GI.

Proces výroby

Výroba maltitolu začína s prírodnými surovinami, ako je kukuričný alebo pšeničný škrob. Tento škrob sa najskôr rozloží na menšie časti, ktoré sa nazývajú glukóza. Potom sa glukóza pomocou špeciálneho procesu premení na látku zvanú maltóza. Nakoniec sa maltóza chemicky upraví tak, že sa do nej pridá vodík, čo vytvorí maltitol – sladidlo, ktoré chutí podobne ako cukor, ale má menej kalórií.

Použitie maltitolu v potravinárstve

Maltitol sa široko používa v potravinárstve, najmä v produktoch určených pre diabetikov a tých, ktorí chcú obmedziť svoj príjem cukru. Vzhľadom k svojej sladkosti, ktorá sa blíži cukru, a schopnosti napodobňovať textúru a objem cukru, je ideálna pre použitie v rade potravinárskych výrobkov:

  • Cukrovinky: Maltitol sa používa v žuvačkách, cukríkoch, čokoláde a ďalších sladkostiach, kde prináša sladkosť bez pridania mnohých kalórií.
  • Pečivo: V pekárenských výrobkoch, ako sú sušienky, koláče a ďalšie sladké pečivo, nahrádza cukor bez toho, aby stratil na kvalite textúry a chuti.
  • Nízkokalorické nápoje: Vďaka svojej rozpustnosti a sladivosti je maltitol obľúbený aj v sýtených a nesýtených nízkokalorických nápojoch.
  • Mliečne výrobky: Používa sa tiež v nízkotučných zmrzlinách, jogurtoch a ďalších mliečnych výrobkoch, kde poskytuje sladkú chuť s nižším obsahom kalórií.

cukrovinky-jahody-sladidlá

Výhody maltitolu

Maltitol ponúka niekoľko významných výhod, ktoré z neho robia obľúbenú voľbu nielen medzi výrobcami potravín, ale aj medzi spotrebiteľmi:

  • Nižší obsah kalórií: Maltitol obsahuje približne polovicu kalórií v porovnaní s bežným cukrom, čo pomáha znižovať celkový kalorický príjem.
  • Nízky glykemický index: Vďaka svojmu nižšiemu glykemickému indexu je maltitol vhodnejší pre diabetikov, pretože nespôsobuje také výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi.
  • Bezpečný pre zuby: Na rozdiel od bežného cukru neprispieva maltitol k vzniku zubného kazu, čo je dôležité pre zubné zdravie.
  • Vysoká sladkosť: Vďaka svojej vysokej sladivosti a podobnosti s cukrom je vhodný na použitie v širokej škále potravín bez toho, aby bolo nutné meniť receptúry.

Vplyv maltitolu na zdravie

Hoci sa maltitol všeobecne považuje za bezpečný, jeho konzumácia môže mať niektoré vedľajšie účinky, najmä ak je konzumovaný vo veľkom množstve. Jedným z hlavných problémov je jeho potenciál spôsobiť tráviace problémy, ako sú nadúvanie, plynatosť alebo hnačka. To je spôsobené tým, že maltitol je iba čiastočne stráviteľný a vo veľkom množstve môže spôsobiť osmotický efekt v hrubom čreve. Dôležité je tiež poznamenať, že aj keď má maltitol nižší glykemický index ako cukor, stále môže spôsobovať zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo by mali mať na pamäti diabetici.

Porovnanie s inými sladidlami

V porovnaní s inými polyalkoholmi, ako sú xylitol a sorbitol, má maltitol mierne vyšší glykemický index, ale aj menšiu pravdepodobnosť spôsobiť zažívacie ťažkosti ako sorbitol. Xylitol je menej kalorický ako maltitol, ale maltitol sa lepšie používa vo veľkých množstvách vďaka svojej vyššej stabilite a sladivosti. V porovnaní s umelými sladidlami, ako je aspartám alebo sukralóza, má maltitol výhodu v tom, že poskytuje chuť a textúru veľmi blízku cukru, čo je dôležité pri výrobe pečiva a cukroviniek.

Porovnanie -sladidel

Odporúčanie na záver

Maltitol môže byť vynikajúcou alternatívou cukru pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako znížiť svoj kalorický príjem a zároveň si udržať sladkú chuť. Je však dôležité ho používať s rozvahou, aby sa predišlo potenciálnym tráviacim problémom. Pokiaľ sa rozhodnete maltitol zaradiť do svojho jedálnička, dbajte na to, aby ste ho konzumovali v primeranom množstve a kombinovali ho s vyváženou stravou bohatou na prírodné potraviny.

Aké sladidlá máme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/sladidla/

Zdroje:

  1. https://polyols-eu.org/wp-content/uploads/Publication-1.pdf
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-015-2437-7
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/
  4. https://www.semanticscholar.org/paper/Effects-of-stevia%2C-aspartame%2C-and-sucrose-on-food-Anton-Martin/bbf844aa5cb2ca9c2dc6f185b51392750fb9b2c9
  5. https://www.itohygiene.com/en/blog/2023/09/742/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/sukraloza--benefity-a-problemy-tohto-popularneho-sladidla/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/sacharidy-nie-su-len-cukry/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravia--ktoru-si-zamilujete/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/akne-pod-kontrolou--ake-doplnky-stravy-skutocne-funguju/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/priznaky-adhd--ake-su-varovne-signaly/