Matcha: Čo by ste mali vedieť o tomto japonskom zázraku

Keď sa povie matcha, možno si predstavíte tú ikonickú, žiarivo zelenú penu v šálke, ktorá sa v posledných rokoch stala hitom po celom svete. Ale matcha je oveľa viac než len moderný nápoj. Tento tradičný japonský zelený čaj s bohatou históriou je skutočným pokladom plným antioxidantov, ktorý vám dodá energiu, podporí metabolizmus a ešte vás milo prekvapí svojimi zdravotnými benefitmi. Poďme sa ponoriť do sveta matchy a odhaliť, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho života.

matcha-zelený-čaj-prášok

Matcha, čajové obrady a zenová meditácia

Matcha má svoje korene hlboko v japonskej kultúre, kde sa jej konzumácia stala neoddeliteľnou súčasťou čajových obradov a zenovej meditácie. Pôvodne bola do Japonska privezená budhistickými mníchmi z Číny v 12. storočí. Tí matchu používali ako nástroj na dosiahnutie pokoja a sústredenia počas dlhých meditačných sedení. Čajový obrad, známy ako „chanoyu“, sa čoskoro stal rituálom, ktorý nebol len o pití čaju, ale aj o duchovnom prepojení a úcte k prírode. A ak si teraz hovoríte, že by ste si tiež chceli dopriať trochu toho zenového pokoja, nie ste sami - matcha dnes svojou chuťou fascinuje ľudí po celom svete.

Výroba matchy

Výroba matchy je malým umením sama o sebe. Začína to už na čajových plantážach, kde sú kríky niekoľko týždňov pred zberom zatienené, čo zvýši obsah chlorofylu a aminokyselín v listoch. Tento proces dodáva Matche jej charakteristickú, jasne zelenú farbu a jemnú chuť. Po zbere sa lístky naparia, sušia a nakoniec jemne melú na tradičných kamenných mlynoch. Výsledkom je jemný, jasne zelený prášok, ktorý sa v žiadnom inom čaji nevyskytuje.

Matcha konzumuje celá, teda aj s vlákninou a všetkými živinami, čo znamená, že do tela dostávate oveľa vyššiu koncentráciu účinných látok.

Ako sa matcha líši od bežného zeleného čaju?

Keď pijete bežný zelený čaj, získavate len časť látok, ktoré sú rozpustné vo vode. U matchy však konzumujete celé rozomleté ​​listy, takže do seba dostanete až desaťkrát viac antioxidantov a živín ako pri klasickom zelenom čaji. Vďaka tomu je matcha skvelá na detoxikáciu tela a podporu metabolizmu. Navyše obsahuje L-theanín, aminokyselinu, ktorá podporuje pokoj a sústredenie bez nervozity.

matcha-zelený-nápoj

Čo všetko tento zelený zázrak obsahuje

Matcha je doslova nabitá zdravými látkami. Medzi tie najvýznamnejšie patria:

  • Katechíny: Silné antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.
  • L-theanín: Aminokyselina, ktorá podporuje relaxáciu a zlepšuje koncentráciu bez toho, aby spôsobovala ospalosť.
  • Kofeín: Matcha obsahuje menej kofeínu ako káva, ale vďaka kombinácii s L-theanínom poskytuje stabilnejší a dlhší pocit energie.
  • Chlorofyl: Podporuje detoxikáciu tela a prispieva k očiste krvi.

Zdravotné benefity matchy

Matcha je známa svojimi blahodarnými účinkami na zdravie. Poďme sa pozrieť na niektoré z najvýznamnejších benefitov:

1. Podpora metabolizmu a chudnutie

Vďaka katechínom a kofeínu matcha podporuje spaľovanie tukov a zrýchľuje metabolizmus, čo môže pomôcť pri chudnutí. Štúdie ukázali, že konzumácia zeleného čaju matcha môže zvýšiť spaľovanie kalórií až o 17% počas tréningu.

2. Zlepšenie sústredenia a pokoja

Vďaka kombinácii L-theanínu a kofeínu matcha poskytuje stabilný príval energie a sústredenia bez toho, aby spôsobovala nervozitu alebo „kofeínový pád“.

3. Detoxikácia tela

Vysoký obsah chlorofylu v matche pomáha detoxikovať organizmus a prispieva k očisteniu pečene od toxických látok.

4. Podpora imunitného systému

Antioxidanty v matche posilňujú imunitný systém, pomáhajú v boji proti infekciám a prispievajú k celkovému zdraviu.

5. Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Matcha môže pomôcť znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a tým podporovať zdravie srdca.

matcha-zelené-sušienky

Matcha vs káva

Káva je obľúbeným nápojom na rýchle nakopnutie, ale nie každý znáša jej vedľajšie účinky, ako je nervozita, prekyslenie žalúdka alebo náhly energetický prepad. Matcha oproti tomu poskytuje jemnejšiu a dlhotrvajúcu energiu vďaka kombinácii kofeínu a L-theanínu. Navyše zlepšuje sústredenie a podporuje pokoj, čo z nej robí ideálny nápoj pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k tradičnej káve. Ak sa snažíte schudnúť, podporiť metabolizmus alebo zlepšiť svoje zdravie, matcha môže byť tou lepšou voľbou.

Ako spoznať kvalitné matchu?

Nie každá matcha je rovnaká. Kvalitná matcha má jasne zelenú farbu a jemnú textúru. Pri výbere si dajte pozor na lacné varianty, ktoré môžu mať nižší obsah účinných látok a často sú vyrábané z nižších kvalít čajových lístkov. Najlepšie je vyberať ceremoniálnu kvalitu, ktorá sa používa na tradičné čajové obrady. Matcha set s bambusovou metličkou a miskou vám tiež pomôže pripraviť čaj správnym spôsobom a užiť si celkový zážitok.

Aké nápoje macha ponúkame?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/matcha/

Prečo by matcha mala byť súčasťou vášho života?

Matcha nie je len obyčajný čaj. Je to malý zázrak, ktorý kombinuje tradíciu, zdravie a vynikajúcu chuť. Vďaka svojim aktívnym látkam a zdravotným benefitom je matcha skvelou voľbou pre každého, kto hľadá zdravšiu alternatívu ku káve, chce podporiť svoj metabolizmus, detoxikovať telo alebo len zlepšiť svoje sústredenie a pokoj. Pokiaľ hľadáte spôsob, ako do svojho života priniesť viac energie a zdravia, siahnite po matcha čaji – nápoji, ktorý má naozaj čo ponúknuť.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8080935/
  2. https://www.mdpi.com/2673-4168/3/3/16
  3. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.1282?journalCode=jmf

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/pre-maximalne-sustredenie-a-ucenie-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mate-dostatok-testosteronu--ako-spoznat--ze-vam-chyba-a-co-s-tym-robit/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/huba-lion-s-mane--prirodny-neurologicky-zazrak/