Máte dostatok testosterónu? Ako spoznať, že vám chýba a čo s tým robiť

Testosterón je pre mužov ako vnútro do motora nášho tela. Keď je ho dostatok, cítite sa plní energie, sebavedomia, a máte chuť nielen na život, ale aj na sex. Ale čo keď vám tento „pohon“ začne dochádzať? Pokiaľ sa cítite unavení, máte nízke libido alebo sa vaše svaly cítia skôr ako želé než ako oceľ, môže byť čas zamyslieť sa nad tým, či vám nechýba testosterón. Preto sa pozrieme na to, čo testosterón vlastne je, ako sa tvorí, čo sa stane, keď ho máte nedostatok, a hlavne – ako ho doplniť.

Chemický_vzorec_testosterónu

Čo je testosterón?

Testosterón je primárny mužský pohlavný hormón, ktorý je produkovaný hlavne v semenníkoch, ale v menšom množstve aj v nadobličkách. Nielen že je kľúčový pre vývoj mužských pohlavných znakov, ale zohráva tiež dôležitú úlohu vo svalovom raste, hustote kostí, produkcii červených krviniek a samozrejme v sexuálnej funkcii. Okrem toho má vplyv na náladu a celkovú psychickú pohodu. Je dôležité si uvedomiť, že aj ženy majú testosterón, ale v oveľa menšom množstve. Tento hormón u nich zohráva úlohu v udržiavaní svalovej hmoty, energetickej úrovni a tiež v sexuálnom apetíte.

Tvorba testosterónu

Tvorba testosterónu je zložitý proces, ktorý začína v mozgu. Zjednodušene, mozog vyšle signál, ktorý hovorí telu, aby začalo vyrábať testosterón. Tento signál putuje do semenníkov, kde sa nachádzajú bunky zodpovedné za produkciu testosterónu. Tieto bunky potom začnú testosterón vytvárať a posielať ho do krvného obehu, aby mohol plniť svoje úlohy v tele, ako je podpora svalového rastu, zvyšovanie energie a udržiavanie zdravého libida. Hladina testosterónu je prirodzene regulovaná - keď ho máte dostatok, telo jeho produkciu zníži, a keď ho začína byť málo, zase ju zvýši.

Nedostatok testosterónu

Nedostatok testosterónu môže mať rôzne príčiny. Môže byť dôsledkom prirodzeného starnutia, zdravotných stavov ako je obezita, diabetes alebo napríklad chronický stres. Ako ale spoznať, že vám testosterón chýba? Toto sú tie najčastejšie príznaky:

  • Únava: Klesajúce hladiny testosterónu môžu spôsobovať, že sa cítite unavení a bez energie.
  • Nízké libido: Testosterón je kľúčovým hráčom v oblasti sexuálnej túžby. S jeho poklesom môže prísť pokles záujmu o sex.
  • Strata svalovej hmoty a sily: Testosterón je nevyhnutný pre budovanie a udržanie svalovej hmoty. Jeho nedostatok vedie k jej strate.
  • Náladovosť a depresia: Nízke hladiny testosterónu môžu ovplyvňovať náladu a spôsobovať depresívne stavy.
  • Priberanie na váhe: Keď je testosterónu málo, vaše telo môže začať ukladať viac tuku, najmä v oblasti brucha.

Ako doplniť testosterón?

Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako môžete zvýšiť hladinu testosterónu a vrátiť sa späť na vrchol. Najmä naša strava zohráva kľúčovú úlohu v produkcii testosterónu. Zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté vitamíny a minerály, najmä na zinok, ktorý je obzvlášť dôležitý pre tvorbu testosterónu, a vitamín D, ako sú ryby, vajcia, a orechy.

Pravidelné cvičenie, najmä silový tréning, môže výrazne zvýšiť hladinu testosterónu. Nezabúdajte na drepy, mŕtve ťahy a bench press – to sú cviky, ktoré aktivujú veľké svalové skupiny a stimulujú produkciu testosterónu. V neposlednom rade je to spánok, ktorý výrazne ovplyvňuje hladinu testosterónu. Snažte sa spať aspoň 7-8 hodín denne, aby ste umožnili telu regeneráciu a optimalizáciu produkcie testosterónu.

Za nedostatok testosterónu môže môcť aj chronický stres. Ten zvyšuje hladinu kortizolu, čo môže znižovať produkciu testosterónu. Skúste relaxačné techniky, ako je meditácia alebo jóga, a nezabudnite si nájsť čas na aktivity, ktoré vás bavia.

Produkcia_testosterónu_u_mužov

Testosterón a sex

Testosterón je považovaný za elixír sexuálneho života. Bez dostatočnej hladiny tohto hormónu môže váš sexuálny apetít klesnúť na minimum. Pokiaľ ste si všimli, že vás sex prestáva baviť, alebo máte problémy s erekciou, môže byť na vine práve nedostatok testosterónu. Existuje mnoho spôsobov, ako môžete podporiť svoj sexuálny život. Môžete začať prírodnými testosterón boostermi ako sú NATIOS Maca Extract. Tieto kapsule majú pozitívny vplyv na libido a môžu podporiť tvorbu testosterónu. V prípade vážnejšieho nedostatku môže byť potrebná hormonálna liečba, ako je testosterón enanthate, ktorá vám pomôže vrátiť sa do hry.

Testosterón a celebrity

Niekoľko celebrít sa otvorene priznalo na užívanie testosterónovej substitučnej terapie (TRT) na udržanie svojho zdravia, fyzickej kondície a duševnej pohody.

Ktoré doplnky stravy na podporu produkcie testosterónu u nás nájdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/podpora-testosteronu/ 

Čo si z toho teda odniesť?

Testosterón je kľúčový hormón, ktorý ovplyvňuje mnoho aspektov mužského zdravia – od energie a nálady po svalovú hmotu a sexuálny apetít. Ak máte pocit, že vaše testosterónové hodnoty sú nízke, neváhajte sa poradiť so svojím lekárom a zvážiť zmeny v životnom štýle alebo prípadnú suplementáciu. Správnym prístupom môžete svoje testosterónové hodnoty optimalizovať a vrátiť sa k plnohodnotnému a energickému životu.

Zdroje:

  1. https://www.auanet.org/guidelines-and-quality/guidelines/testosterone-deficiency-guideline
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35909146/
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-kreatin-skutocne-efektivny--vyhody-a-rizika/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-su-benefity-doplnovania-zinku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-je-uzivanie-macy-take-prospesne/