O užitočnosti horčíka bolo napísaných mnoho článkov! Viete však, koľko elementárneho horčíka skutočne dopĺňate?

Hlavným problémom, na ktorý sa v tomto článku zameriame, sú nesprávne informácie týkajúce sa rozdielu medzi celkovým obsahom horčíka v zlúčenine v jeho elementárnej (aktívnej) forme.

V súčasnosti sa na trhu objavuje čoraz viac výrobkov s obsahom horčíka. Už nejaký čas vieme, že pre ľudský organizmus je ideálne dodávať horčík v chelátovej forme, ako je malát horečnatý, bisglycinát horečnatý a citrát horečnatý, ktoré sú najlepšie vstrebateľné. Ale čo ich použiteľnosť?

Ak dopĺňate nejaký druh horčíka, je preto veľmi dôležité vedieť, či vás výrobca informuje len o obsahu horčíka v zlúčenine (malát, bisglycinát, citrát) alebo či poskytuje aj informácie o obsahu elementárneho horčíka.

V Českej a Slovenskej republike preto výrobca nesprávne uvádza odporúčanú dennú dávku, ktorá sa na etiketách počíta z celkového množstva horčíka (zlúčeniny), pričom správne by sa mala určovať len z elementárneho horčíka. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že maloobchodníci si tieto informácie zvyčajne nechávajú pre seba. Možno je to preto, že ak zistíte, koľko horčíka by ste mali skutočne dávkovať, možno zmeníte názor. 

Odporúčaný denný príjem pre mužov je 400-420 mg elementárneho horčíka a pre ženy 310-320 mg elementárneho horčíka. Časť tejto dennej dávky môžete získať z potravy, ale môže byť veľmi náročné získať každý deň celkové denné množstvo.

V nasledujúcich odsekoch budú uvedené príklady, ako sa líši individuálna absorpcia a využitie rôznych foriem horčíka. Pre ilustráciu uvedieme štyri v poslednom čase veľmi propagované formy horčíka. Ide o malát horečnatý, bisglycinát horečnatý, citrát horečnatý a oxid horečnatý.

Vždy uvedieme príklady na tablete, ktorá by obsahovala 1000 mg danej zlúčeniny.

Malát horečnatý (zlúčenina)

1x tableta 1000 mg zlúčeniny Obsah elementárneho horčíka v 1000 mg zlúčeniny Vstrebateľnosť
Magnesium malate 11–17 % = 110–170 mg e. horčíka 70–80%


Zlúčenina horčíka s kyselinou jablčnou. Samotný obsah elementárneho horčíka sa zvyčajne pohybuje okolo 15-17 %. To znamená, že vo výrobku obsahujúcom 1000 mg zlúčeniny v jednej tablete je obsah elementárneho horčíka až 170 mg. Skutočná absorpcia tejto formy horčíka je približne 70-80 %. Výsledkom je, že v najlepšom prípade sa skutočne vstrebáva približne 135 mg horčíka (u mužov je denná dávka približne 400 mg).

Táto forma horčíka sa vďaka kombinácii s kyselinou jablčnou vyznačuje vysoko energizujúcim účinkom, a preto je vhodná najmä počas dňa. Pomáha tiež znižovať únavu a napomáha správnemu fungovaniu nervového systému, svalov a podporuje činnosť pečene.

V tomto prípade by ste mali užívať približne 3-4 tablety denne.

Bisglycinát horečnatý (zlúčenina)

1x tableta 1000 mg zlúčeniny Obsah elementárneho horčíka v 1000 mg zlúčeniny Vstrebateľnosť
Magnesium bisglycinát 12–20 % = 120–200 mg e. horčíka 70–80%

 

Zlúčenina horčíka viazaná medzi aminokyselinou glycínom. V tejto forme horčíka sa nachádza približne 12-20 % elementárneho horčíka a jeho absorpcia je približne 80 %.

Výhodou tejto formy je jej výborná dostupnosť a tiež to, že sa zatiaľ nezistilo, že by spôsobovala vedľajšie účinky aj pri vyšších dávkach. Táto forma horčíka má upokojujúci účinok. Ľudia, ktorí ho užívajú, majú lepší spánok a sú celkovo pokojnejší.

V tomto príklade by ste mali užívať približne 3 tablety denne

Citrát horečnatý (zlúčenina)

1x tableta 1000 mg zlúčeniny Obsah elementárneho horčíka v 1000 mg zlúčeniny Vstrebateľnosť
Magnesium citrate 15 % = 150 mg e. horčíka 80–90%


Je veľmi dobre známa, nachádza sa vo veľkom množstve výrobkov a používa sa už dlho. Má tiež vysoký obsah elementárneho horčíka (až 15 %), čo znamená 150 mg na 1000 mg zloženého produktu. Dokonca aj jeho vstrebateľnosť sa pohybuje medzi 80-90 % a dá sa povedať, že je pre organizmus najužitočnejší.

Problémom tejto formy je však to, že pri vyšších dávkach môže mať laxatívne účinky, a preto sa neodporúča prijímať celý denný príjem len z tejto citrátovej soli. Takisto by sa nemal dopĺňať dlhodobo.

V tomto prípade by ste mali užívať približne 2-3 tablety denne.

Oxid horečnatý (zlúčenina)

1x tableta 1000 mg zlúčeniny Obsah elementárneho horčíka v 1000 mg zlúčeniny Vstrebateľnosť
Oxid horečnatý 60 % POZOR! Iba 4 %

 

Ide o formu horčíka, ktorá sa hojne používala najmä v minulosti. Táto forma horčíka obsahuje až 60 % elementárnej formy horčíka. To môže znamenať, že patrí medzi najúčinnejšie formy horčíka. Bohužiaľ sa však zistilo, že pri oxide horčíka sa vstrebáva len 4 % celkového množstva, čo z neho robí veľmi neúčinnú verziu.

Okrem toho, podobne ako pri iných formách, aj pri tejto hrozí pri vyšších dávkach riziko hnačky. Preto táto navonok veľmi dostupná a pohodlná forma patrí medzi najmenej vhodné.

V tomto prípade by ste museli užívať neuveriteľné množstvo približne 13-17 tabliet denne!


Hodnotenie: 

 Bisglycinát horečnatý  1. miesto - upokojujúce účinky, pomáha proti kŕčom a nespavosti
 Malát horečnatý  2. miesto - Energizujúce účinky
 Citrát horečnatý  3. miesto - Dlhotrvajúce účinky, nemožno užívať dlhodobo
 Oxid horečnatý  Neodporúčame! Nízka absorpcia.


Po tom všetkom, čo bolo uvedené v tomto článku, ste možno zistili, že je dosť ťažké vybrať jeden univerzálny výrobok, ktorý by bol vhodný pre každého. Často je tiež ťažké zistiť, koľko elementárnej (aktívnej) formy horčíka daný výrobok vôbec obsahuje..

Preto sme sa rozhodli uviesť na trh produkty NATIOS. Produkty NATIOS Magnesium Bisglycinate a NATIOS Magnesium Malate sú výnimočné svojou čistotou, pretože sú úplne bez prídavných látok, nestráviteľných látok a éterov.


Natios Magnesium Bisglycinate

Elementárny horčík je v tomto produkte obsiahnutý v koncentrácii 200 mg v 1 kapsule. Koncentrácia nie je zvýšená žiadnymi inými zlúčeninami a je najčistejšou formou bisglycinátu horečnatého. Pri tejto koncentrácii stačí užívať 2 kapsuly denne.

  • 1000 mg magnézia bisglycinátu obsahuje 200 mg elementárneho horčíka v 1 kapsule
  • je obohatený o 2 mg vitamínu B6 (P-5-P) pre lepšiu absorpciu

3020-1_natios-magnesium-bisglycinate-1000-mg-b6--90-veganskych-kapsli(1)

zobrazit SK

Natios Magnesium Malate

Na rozdiel od bisglycinátu horčíka, ktorý má upokojujúce účinky, pomáha proti kŕčom a nespavosti, je malát horčíka ideálny, ak hľadáte horčík s energizujúcimi účinkami..

Natios Magnesium Malate obsahuje plných 170 mg elementárneho horčíka v jednej 1000 mg tablete. Odporúčame užívať 2-3 tablety denne.

  • 1000 mg malátu hořečnatého obsahuje 170 mg elementárního hořčíku v 1 kapsli
  • je obohatený o 2 mg vitamínu B6 (P-5-P) pre lepšiu absorpciu

Malate

zobrazit SK

Tip: Ideálny spôsob doplnenia horčíka je užívať 1-2 kapsule magnézia malátu ráno a 1 kapsulu magnézia bisglycinátu večer.


Horčík sa samozrejme nachádza aj v potravinách. Pripravili sme aj príklad zdrojov a približných množstiev horčíka, ktoré môžete získať zo 100 g potravín.. 

potraviny bohate na magnesium (zdroje magnesia)