Mozgová hmla: Prečo vzniká a ako ju riešiť

Určite ste už niekedy zažili ten pocit, kedy sa vám hlava zdá byť zahmlená, myšlienky sa ťažko skladajú dohromady a vy sa nemôžete sústrediť ani na to, čo ste mali na obed, nieto ešte na zložitejšie úlohy. Priatelia, vitajte vo svete „mozgovej hmly“! Nie, nejde o nový typ počasia, ale o stav, ktorý môže negatívne ovplyvniť váš každodenný život. Poďme sa spoločne pozrieť na to, prečo mozgová hmla vzniká a čo s ňou môžeme urobiť.

žena_problémy_s_myslením_brain_fog

Čo znamená pojem mozgová hmla?

Mozgová hmla, alebo ako sa často používa v angličtine „brain fog“, je stav, kedy sa naša myseľ zdá byť spomalená, nesústredená a nejasná. Je to niečo ako keď sa snažíte čítať knihu cez mliečne sklo – vidíte písmená, ale nedokážete ich spojiť dohromady do zmysluplného celku. Príznaky mozgovej hmly môžu zahŕňať problémy s koncentráciou, problémy s pamäťou, ťažké rozhodovanie a celkový pocit únavy.

Mozgová hmla môže zasiahnuť kohokoľvek a kedykoľvek. Môže byť dočasná, napríklad po noci, kedy ste sa poriadne nevyspali, ale môže byť aj dlhodobejšia, čo už vyžaduje väčšiu pozornosť.

Príčiny vzniku mozgovej hmly

Príčiny vzniku mozgovej hmly môžu byť rôzne. Často ide o kombináciu viacerých faktorov, ktoré sa navzájom posilňujú. Poďme si ich rozobrať.

  • Nedostatok spánku: Pokiaľ má váš mozog dostať šancu fungovať na plné obrátky, potrebuje kvalitný spánok. Bez neho sa cítite unavení, podráždení a váš mozog nepracuje tak, ako by mal.
  • Stres: Stres je jeden z najväčších vinníkov, pokiaľ ide o mozgovú hmlu. Keď ste v strese, vaše telo produkuje hormóny, ktoré môžu ovplyvniť kognitívne funkcie a pamäť.
  • Nedostatok fyzickej aktivity: Pohyb je pre mozog kľúčový. Cvičenie zlepšuje krvný obeh a pomáha dodávať kyslík a živiny do mozgu. Bez pohybu sa mozog doslova „zakalí“.
  • Zlá strava: Ste to, čo jete - a váš mozog na to obzvlášť dbá. Strava bohatá na rafinované cukry a nezdravé tuky môže viesť k únave a mozgovej hmle.
  • Zdravotné problémy: Niektoré zdravotné stavy, ako napríklad depresia, úzkosť alebo hormonálna nerovnováha, môžu spôsobiť príznaky mozgovej hmly.

unavený_muž_v_práci_brain_fog

Tipy na odstránenie mozgovej hmly

Dobrá správa je, že sa dá s mozgovou hmlou niečo robiť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu opäť rozjasniť vašu myseľ:

  • Dostatočný spánok: Zamerajte sa na to, aby ste každú noc spali aspoň 7-8 hodín. Zlepšite kvalitu spánku tým, že si vytvoríte pokojné a temné prostredie, kde vás nič nebude rušiť.
  • Stres pod kontrolou: Naučte sa zvládať stres pomocou techník, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo jóga. Niekedy môže pomôcť aj obyčajná prechádzka v prírode.
  • Pravidelné cvičenie: Cvičenie nemusí znamenať len behanie na páse. Skúste si nájsť pohyb, ktorý vás baví - tanec, plávanie alebo napríklad len rýchlu prechádzku. Dôležité je, aby ste sa hýbali pravidelne.
  • Vyvážená strava: Jedzte potraviny, ktoré podporujú funkciu mozgu. Patria sem napríklad ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, orechy, semienka, listová zelenina a ovocie.
  • Príjem dostatočného množstva vody: Dehydratácia môže zhoršiť sústredenie a spôsobiť únavu. Dbajte na pravidelný príjem tekutín počas celého dňa.
  • Prestávky počas práce: Každú hodinu si doprajte krátku prestávku. Vstaňte, prejdite sa alebo sa len na chvíľu pozerajte z okna. Vášmu mozgu to poskytne potrebnú úľavu a osvieženie.

lekcia_pilates_ženy

Úloha doplnkov stravy v podpore mozgových funkcií

Okrem zmien vo vašom životnom štýle môžu hrať dôležitú úlohu aj doplnky stravy. Niektoré z nich sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na kognitívne funkcie a pamäť. Tu je pár z nich, ktoré stoja za zmienku:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Tieto zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v rybom oleji, sú kľúčové pre udržanie zdravia mozgu. Pomáhajú zlepšovať sústredenie a pamäť.
  • Vitamin B12: Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k únave a mozgovej hmle. Doplnenie vitamínu B12 môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie.
  • Ginkgo biloba: Tento bylinný doplnok je často používaný na podporu pamäte a zlepšenie krvného obehu v mozgu.
  • L-theanin: Táto látka sa nachádza v zelenom čaji a je známa svojimi upokojujúcimi účinkami, ktoré môžu pomôcť zmierniť stres a zlepšiť sústredenie.
  • Mind Focus: Ak hľadáte doplnok stravy, ktorý môže pomôcť zlepšiť vašu sústredenosť a jasnosť myslenia, pozrite sa na Natios Mind Focus. Tento produkt obsahuje kombináciu kľúčových ingrediencií, ktoré podporujú kognitívne funkcie, zlepšujú pamäť a pomáhajú zmierniť mozgovú hmlu.

Záverečné rady a úvahy

Mozgová hmla môže byť nepríjemným a frustrujúcim zážitkom, ale s trochou úsilia sa jej môžete zbaviť. Kľúčom je zamerať sa na zdravý životný štýl, zahrňujúci dostatok spánku, pohybu, vyváženú stravu a zvládanie stresu. Nezabudnite tiež na rolu doplnkov stravy, ktoré môžu podporiť vašu snahu o zlepšenie mozgových funkcií. Či už ste obeťou mozgovej hmly len občas, alebo sa s ňou stretávate dlhodobo, pamätajte, že váš mozog je schopný sa zotaviť a opäť fungovať na plné obrátky.

Zdroje

  1. https://www.health.com/condition/alzheimers/brain-fog-causes
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/brain-fog
  3. https://www.uclh.nhs.uk/patients-and-visitors/patient-information-pages/understanding-and-managing-brain-fog
  4. https://www.healthline.com/health/your-5-minute-read-on-fighting-brain-fog

Aké doplnky stravy na podporu mozgu ponúkame?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-mind-focus--60-veganskych-kapsul/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-ginkgo-biloba-extract--60-mg--120-kapsul-2/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/jarrow-l-theanine--200-mg--60-rastlinnych-kapsul/ 

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/pre-maximalne-sustredenie-a-ucenie-zvolte-natios-mind-focus/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-skupiny-b/