Natios Activated B-Complex: Sila Aktívnych Foriem Vitamínov Skupiny B

Predstavte si svet, kde vaše telo dostáva presne tie vitamíny, ktoré potrebuje, v najúčinnejšej forme, priamo pripravené na využitie. Znie to ako sci-fi? S naším Natios Activated B-Complex sa tento sen stáva realitou. Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre nespočetné množstvo telesných funkcií, od produkcie energie z potravy ktorú konzumujeme, po podporu nervového systému, ktorá sprostredkováva komunikáciu medzi mozgom a telom, čo umožňuje správne fungovanie svalov, orgánov a zmyslových reakcií.

Aj napriek rozmanitosti vitamínov B nie je každý z nich rovnocenný. Aktívne formy týchto vitamínov sú kľúčom k maximálnej účinnosti a my sme ich pre vás spojili v jednom revolučnom doplnku stravy. V našom blogu sa pozrieme na podrobné zloženie B-Complexu a jeho prínosov pre vaše zdravie. Pridajte sa k nám a objavte, ako môže Natios Activated B-Complex zmeniť kvalitu vášho života.

Aktívne vs. Neaktívne Formy Vitamínov Skupiny B

Rozdiel medzi aktívnymi a neaktívnymi formami vitamínov skupiny B môže mať zásadný vplyv na to, ako efektívne váš organizmus využíva tieto životne dôležité látky. Aktívne formy vitamínov sú priamo použiteľné telom bez ďalšej premeny, čo znamená, že sú rýchlejšie a účinnejšie absorbované. Naproti tomu neaktívne formy potrebujú ďalšie metabolické kroky na premenu na aktívnu formu, čo môže viesť k strate účinnosti. Okrem toho ľudia s určitými genetickými variantmi alebo zdravotnými podmienkami môžu mať problémy s metabolizáciou neaktívnych foriem vitamínov B.

Prečo užívať B-komplex?

Prečo vlastne siahnuť po B-komplexe? Táto otázka sa často vybavuje v momente, keď sa začneme zaoberať starostlivosťou o svoje zdravie. B-komplex je kľúčom k mnohým dôležitým procesom v našom tele, vrátane podpory metabolizmu, nervového systému a zdravia pokožky, vlasov a nechtov. Každý vitamín B má svoj jedinečný prínos, a keď sú všetky prítomné v optimálnom množstve, spoločne môžu vytvoriť sieť podporujúcu celkové zdravie a pohodu.

Bohužiaľ, mnoho z nás nedostáva dostatočné množstvo týchto vitamínov iba zo stravy, najmä ak máte reštriktívnu stravu alebo prechádzate obdobím zvýšeného stresu, čo môže vyžadovať vyšší príjem týchto dôležitých živín. Preto sa B-komplex v podobe doplnku stravy stáva užitočným prostriedkom na zabezpečenie dostatočného príjmu a podporu celkového zdravia a vitality.

Benefity 16 obsiahnutých aktívnych zložiek

I. Niacín (vitamín B3 z inositol hexanikotinátu)

Niacín, známy tiež ako vitamín B3, je kľúčovou živinou pre správnu funkciu každej časti vášho tela. Je obsiahnutý v rôznych potravinách, predovšetkým v mäse, hydine, rybách, orechoch a strukovinách.Ako doplnok stravy môže niacín napomôcť k zníženiu hladiny cholesterolu, zmierneniu artritických ťažkostí, podpore funkcie mozgu a zlepšeniu stavu pokožky.

Nové štúdie naznačujú, že môže tiež pomôcť predchádzať niektorým typom rakoviny kože. Jedno výskumné zistenie ukázalo, že užívanie 500 mg nikotínamidu - formy niacínu - dvakrát denne znížilo výskyt nemelanómovej rakoviny kože u vysoko rizikových jedincov [1].

Natios Activated B-Complex: Síla Aktivních Forem Vitamínů Skupiny B

II. Kyselina alfa lipoová

Kyselina alfa-lipoová je organická látka prítomná vo všetkých bunkových štruktúrach ľudského tela. Vzniká vo vnútri mitochondrií, kde podporuje enzýmy pri procese premeny živín na energiu [2].

Vyniká tiež svojimi antioxidačnými účinkami, ktoré sú spojené s niekoľkými výhodami, ako je regulácia hladiny cukru v krvi, zníženie zápalu, spomalenie procesu starnutia kože a zlepšenie funkcie nervov. Kyselinu alfa lipoovú produkujú ľudia iba v obmedzenom množstve, preto sa mnohí uchyľujú k určitým potravinám alebo doplnkom stravy, aby maximalizovali jej príjem.

III. Vitamín C (z lipozomálneho komplexu kyseliny askorbovej)

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je kľúčovou živinou nevyhnutnou pre mnoho dôležitých funkcií v tele. Je zapojený do biosyntézy kolagénu, čo je základná proteínová zložka spojivových tkanív, kostí, chrupavky, kože a ciev. Ďalej funguje ako kofaktor pri tvorbe neurotransmiterov (katecholamínov), ktoré sú dôležité pre fungovanie nervovej sústavy, a tiež pri tvorbe L-karnitínu, ktorý je nevyhnutný pre premenu tukov na energiu. Vitamín C je tiež nevyhnutný na tvorbu aminokyselín a niektorých peptidových hormónov. Pokiaľ nedochádza k dostatočnému príjmu vitamínu C, môžu sa objaviť vážne zdravotné komplikácie.

Lipozómová forma vitamínu C má takmer 100% vstrebateľnosť, čo je hlavná výhoda oproti bežnej forme vitamínu C. Lipozómy sú mikroskopické bubliny s dvojitou fosfolipidovou membránou, ktoré efektívne dopravujú živiny, ako je vitamín C, do krvného obehu, kde ich chránia pred oxidáciou a degradáciou , čím zvyšujú ich stabilitu a účinnosť.

Štúdie naznačujú, že vitamín C môže mať úlohu aj v prevencii niektorých typov rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho boli zaznamenané pozitívne účinky vitamínu C na nervový systém a jeho schopnosť znižovať zápaly a oxidatívny stres v tele, čo má potenciál pomôcť v prevencii a liečbe niektorých chronických a akútnych ochorení [3].

IV. Betaín (trimetylglycín)

Trimetylglycín (TMG), tiež známy ako betaín, je chemická zlúčenina, ktorá sa skladá z glycínu spojeného s tromi metylovými skupinami. Telo túto látku produkuje prirodzene a nájdeme ju aj v potravinách ako je červená repa. Táto látka sa často využíva na podporu športového výkonu a na posilnenie zdravia srdca a pečene. Trimetylglycín zohráva kľúčovú úlohu v chemickom procese zvanom metylácia, ktorý je nevyhnutný pre správnu tvorbu DNA [4].

V. Vitamín B1 (ako tiamíndifosfát chlorid)

Vitamín B1 (tiamín), je kľúčovým členom skupiny ôsmich vitamínov B. Vzhľadom na to, že tiamín môže byť v tele uchovávaný iba krátku dobu, je nevyhnutné ho prijímať pravidelne. Tento vitamín sa vyskytuje v celých zrnách, hnedej ryži, bravčovom mäse, hydine, sójových bôboch, orechoch, sušených fazuľach, hrášku a obohatených obilninách [5].

Tiamín je nevyhnutnou živinou, ktorú potrebujú všetky tkanivá tela na správne fungovanie. Bol prvým objaveným vitamínom skupiny B, čo je dôvod, prečo nesie číslo 1. Rovnako ako ostatné vitamíny skupiny B je tiamín rozpustný vo vode a pomáha telu premieňať potravu na energiu. Jeho rola v metabolizme je kľúčová, čo ho robí nepostrádateľným pre naše celkové zdravie a vitalitu.

VI. Vitamín B2 (ako riboflavín 5-fosfát)

Vitamín B2, známy aj ako riboflavín, prináša mnoho výhod pre vaše zdravie. Okrem udržania zdravého stavu vašich očí a sviežeho vzhľadu pokožky taktiež podporuje energetický metabolizmus a funkciu buniek. Mnoho ľudí získava dostatočné množstvo riboflavínu prostredníctvom svojej stravy. Avšak niektorí ľudia, vrátane športovcov vegetariánov a vegánov, môžu potrebovať doplnky stravy na dosiahnutie odporúčanej dennej dávky.

Štúdie naznačujú, že riboflavín, môže hrať dôležitú úlohu v prevencii migrénových záchvatov a ochrane pred vznikom šedých zákalov súvisiacich s vekom. Tieto poznatky predstavujú nádej pre jedincov trpiacich migrénami a pre tých, ktorí chcú udržať svoj zrak čo najzdravšie aj v neskoršom veku [6].

Natios Activated B-Complex: Síla Aktivních Forem Vitamínů Skupiny B

VII. Kyselina pantoténová (vitamín B5 z pantetínu 50%)

Kyselina pantoténová, má v metabolizme významné miesto. Spolu s ostatnými vitamínmi skupiny B zohráva kľúčovú úlohu v procese premeny proteínov, sacharidov a tukov na energiu. Jeho účinky však nekončia iba u energetického metabolizmu. Podieľa sa aj na udržaní zdravej pokožky a slizníc, podporuje správnu funkciu nervovej sústavy a má kľúčovú úlohu pri tvorbe neurotransmiterov, ktoré prenášajú signály v nervovej sústave [7].

VIII. Inozitol (z inositol hexanikotinátu a myo-inositolu)

Inositol, často označovaný ako vitamín B8, nie je v skutočnosti vitamínom, ale skôr typom cukru s niekoľkými kľúčovými funkciami v tele. Má významný vplyv na účinky inzulínu, čo môže prispievať k lepšiemu duševnému zdraviu ak riešeniu metabolických problémov, vrátane cukrovky.

Okrem toho pôsobí na neurotransmitery v mozgu, ako sú serotonín a dopamín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v regulácii nálady a emócií. To znamená, že inositol môže pomôcť zlepšiť celkový psychický stav [8].

IX. PABA (kyselina aminobenzoová)

Vitamín B10 je alternatívny názov pre organickú zlúčeninu PABA, ktorá je bielou kryštalickou látkou. Aj keď nie je považovaný za klasický vitamín alebo základnú živinu, je zaradený do komplexu vitamínov B. Táto látka sa nachádza v rôznych potravinách, ako sú pivovarské kvasnice, orgánové mäso, huby, celozrnné výrobky a špenát.

PABA je všeobecne známa pre svoju účasť pri tvorbe kyseliny listovej, čo je dôležitý vitamín B-komplexu, ktorý je nevyhnutný pre rôzne funkcie v tele, vrátane bunkového delenia a tvorby DNA [9].

Okrem iného má pozitívne účinky na kvalitu kože a vlasov. Niektoré štúdie naznačujú, že PABA môže pomáhať s kožnými problémami, ako je tvrdnutie tkanív a zafarbenie [10]. Navyše sa PABA historicky používala na tmavnutie šedivých vlasov, čo bolo podporené ranými štúdiami, ktoré ukazovali, že suplementácia PABA viedla k repigmentácii [11].

X. Cholín (z cholín dihydrogén citrátu)

Cholín je kľúčová živina nevyhnutná pre správne fungovanie tela a udržanie ľudského zdravia. Aj keď vaša pečeň môžu produkovať malé množstvo cholínu, väčšinu musíte získať z potravy. Cholín hrá dôležitú úlohu vo fungovaní pečene, zdravom vývoji mozgu, pohybe svalov, nervovom systéme a metabolizme.

Cholín je nevyhnutný na tvorbu membránových fosfolipidov a neurotransmiteru acetylcholínu. Štúdia zistila, že zdraví ľudia, ktorí boli na diéte bez cholínu po dobu troch týždňov, mali znížené zásoby cholínu v tele a začali vykazovať známky pečeňovej dysfunkcie. Tieto výsledky ukazujú, že cholín je nevyhnutnou živinou, pokiaľ strava neobsahuje dostatok metionínu a kyseliny listovej [12].

XI. Vitamín B6 (ako pyridoxal 5-fosfát [P-5-P])

Vitamín B6 ponúka mnoho prínosov, vrátane podpory mozgovej činnosti a posilnenia imunitného systému. Medzi potraviny bohaté na vitamín B6 patrí cícer, tofu a hovädzia pečeň. Vitamín B6 plní v tele rad funkcií a je zapojený do viac ako 100 enzymatických reakcií. Jednou z jeho hlavných úloh je podpora premeny bielkovín, tukov a sacharidov na energiu [13].

Vitamín B6 je dôležitý pre tvorbu neurotransmiterov, ktoré fungujú ako kľúčové chemické látky v mozgu. Tiež sa podieľa na regulácii energetickej spotreby mozgu. Výskumy ukazujú, že starší jedinci s vyššími hladinami vitamínu B6 v krvi majú lepšiu pamäť [14].

Natios Activated B-Complex: Síla Aktivních Forem Vitamínů Skupiny B

XII. Horčík (z bisglycinátu horečnatého)

Horčík je nevyhnutným minerálom na optimálne fungovanie mozgu a tela. Hrá kľúčovú úlohu v udržiavaní správnej hladiny cukru v krvi a podporuje športový výkon. Tento dôležitý minerál je obsiahnutý v rôznych potravinách, vrátane listovej zeleniny, orechov, semien a fazule, ale mnoho ľudí nedostáva dostatočné množstvo horčíka vo svojej strave.

Hořčík funguje jako kofaktor v biochemických reakcích prováděných enzymy. Je zapojen do více než 600 reakcí v těle, což zahrnuje procesy jako je tvorba energie z potravy, syntéza nových bílkovin z aminokyselin a údržba genetické informace v DNA a RNA [15].

Horčík funguje ako kofaktor v biochemických reakciách vykonávaných enzýmami. Je zapojený do viac ako 600 reakcií v tele, čo zahŕňa procesy ako je tvorba energie z potravy, syntéza nových bielkovín z aminokyselín a údržba genetickej informácie v DNA a RNA [15].

XIII. Koenzým Q10

Koenzým Q10 je prirodzene prítomný v tele, pričom najvyššia koncentrácia sa nachádza v srdci, pečeni, obličkách a pankrease. Jeho funkcia spočíva v produkcii energie v bunkách prostredníctvom tvorby antioxidantu adenosintrifosfátu (ATP), čo pomáha prenášať bunkovú energiu a zároveň chráni bunky pred oxidačným stresom.

Vzhľadom na to, že CoQ10 je prítomný prevažne v bunkových mitochondriách, sa zistilo, že môže byť účinný pri liečbe migrény [16]. S postupujúcim vekom sa znižuje účinnosť mitochondrií, čo môže viesť k odumieraniu mozgových buniek a prispievať k ochoreniam, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Podľa niektorých štúdií môže CoQ10 spomaliť progresiu týchto neurodegeneratívnych ochorení [17, 18]

XIV. Biotín

Biotín, známy aj ako vitamín B7 alebo vitamín H, je dôležitý pre udržanie zdravého stavu vlasov, kože a nechtov. Aj keď väčšina ľudí získava dostatočné množstvo biotínu z vyváženej stravy, existujú tvrdenia, že vyšší príjem biotínu môže mať niekoľko prínosov. Patrí medzi ne možnosť regulovať hladinu cukru v krvi a podpora celkového zdravia vlasov, kože a nechtov.

Existuje hypotéza, že doplnenie biotínu by mohlo byť prospešné pre tehotné ženy, pričom by mohlo prispieť k zdravšiemu vývoju plodu. Nedávne štúdie tiež naznačujú, že biotín zohráva dôležitú úlohu v bunkovej signalizácii, regulácii génov a štruktúre chromatínu [19].

XV. Vitamín B12 (ako metylkobalamín)

Vitamín B12 (kobalamín), je kľúčovým vitamínom, ktorý telo potrebujete, ale nie je schopné ju produkovať samo. Doplnky vitamínu B12 môžu prinášať rôzne výhody pre vaše telo a celkové zdravie, od podpory očí a mysle po starostlivosť o kosti, vlasy a kožu.

Vitamín B12 nie je len nutričným doplnkom, môže mať aj priaznivý vplyv na vašu náladu. Dostatočný príjem tohto vitamínu môže pomôcť udržiavať pozitívny duševný stav a podporiť celkové pocity pohody. Tento účinok bol potvrdený výskumom, ktorý zistil, že vitamíny B môžu pomôcť zlepšiť náladu spojenú so stresom, a to tak u zdravých jedincov, ako aj u tých, ktorí sú viac náchylní na príznaky depresie[20].

XVI. Folát (ako 5-metyltetrahydrofolát)

Folát je skupina podobných zlúčenín s dôležitými nutričnými vlastnosťami. Jeho aktívna forma, nazývaná 5-metyltetrahydrofolát (5-MTHF), je vitamín B9. V tráviacom systéme sa folát premení na biologicky aktívnu formu vitamínu B9, teda 5-MTHF, než vstúpi do krvného obehu [21].

Folát prináša množstvo možných výhod pre vaše zdravie. Medzi ne patrí zníženie rizika poruchy autistického spektra (ASD) a určitých typov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka. Ďalej bol spojený s redukciou hladiny homocysteínu v tele, čo môže znížiť riziko srdcového infarktu, mŕtvice a demencie. Navyše môže hrať úlohu pri znižovaní rizika depresie a zlepšení účinnosti niektorých antidepresív [22].

Natios Activated B-Complex: Síla Aktivních Forem Vitamínů Skupiny B

Záver

Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre mnoho telesných funkcií, od produkcie energie po podporu nervového systému a zdravia pokožky, vlasov a nechtov.Natios Activated B-Complex obsahuje všetky dôležité aktívne formy vitamínov B v jednom, čím vytvára komplexnú podporu pre celkové zdravie a vitalitu. Pre tých z vás, ktorí nedostávajú dostatočné množstvo týchto vitamínov zo stravy, je tento doplnok stravy ideálnym riešením. Presvedčte sa sami a zažite, ako môže podporiť vaše telo a myseľ každý deň. Natios Activated B-Complex je cesta k lepšiemu zdraviu a vitalite.

Použitá literatúra:

1. A. C. Chen et al., „A Phase 3 Randomized Trial of Nicotinamide for Skin-Cancer Chemoprevention", N Engl J Med, roč. 373, č. 17, s. 1618–1626, říj. 2015, doi: 10.1056/NEJMoa1506197.

2. L. Packer a E. Cadenas, „Lipoic acid: energy metabolism and redox regulation of transcription and cell signaling", J Clin Biochem Nutr, roč. 48, č. 1, s. 26–32, led. 2011, doi: 10.3164/jcbn.11-005FR.

3. G. Grosso et al., „Effects of vitamin C on health: A review of evidence", Frontiers in bioscience: a journal and virtual library, roč. 18, s. 1017–29, čer. 2013, doi: 10.2741/4160.

4. L. A. Zinovkina a R. A. Zinovkin, „DNA Methylation, Mitochondria, and Programmed Aging", Biochemistry (Mosc), roč. 80, č. 12, s. 1571–1577, pro. 2015, doi: 10.1134/S0006297915120044.

5. J. Martel, C. Kerndt, a D. Franklin, „Vitamin B1 (Thiamine)", 2020, s. PMID: 29493982.

6. H. J. Powers, „Riboflavin (vitamin B-2) and health12", The American Journal of Clinical Nutrition, roč. 77, č. 6, s. 1352–1360, čer. 2003, doi: 10.1093/ajcn/77.6.1352.

7. „Encyclopedia of Dietary Supplements | Paul M. Coates, Joseph M. Betz",. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://www.taylorfrancis.com/books/edit/10.1201/b14669/encyclopedia-dietary-supplements-paul-coates-marc-blackman-joseph-betz-gordon-cragg-mark-levine-joel-moss-jeffrey-white

8. J. Levine, „Controlled trials of inositol in psychiatry", Eur Neuropsychopharmacol, roč. 7, č. 2, s. 147–155, kvě. 1997, doi: 10.1016/s0924-977x(97)00409-4.

9. Y. G. Ko a P. X. Ma, „Growth of oriented p-aminobenzoic acid crystals by directional freezing", CrystEngComm, roč. 14, č. 23, s. 7891–7894, zář. 2012, doi: 10.1039/C2CE26285A.

10. SAWALHA, Khalid. Treatment of scleroderma with para-aminobenzoic acid: effect on disease morbidity. Online. ISSN: 2591-7951 Dostupné z: https://www.alliedacademies.org/articles/treatment-of-scleroderma-with-paraaminobenzoic-acid-effect-on-disease-morbidity.pdf. [cit. 2024-05-29]. 

11. P. Manga, N. Elbuluk, a S. J. Orlow, „Recent advances in understanding vitiligo", F1000Res, roč. 5, s. F1000 Faculty Rev-2234, zář. 2016, doi: 10.12688/f1000research.8976.1.

12. S. Zeisel et al., „Choline, an essential nutrient for humans", FASEB journal: official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, roč. 5, s. 2093–8, kvě. 1991, doi: 10.1096/fasebj.5.7.2010061.

13. N. R. Abosamak a V. Gupta, „Vitamin B6 (Pyridoxine)", in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2024. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/

14. „Office of Dietary Supplements - Vitamin B6". Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/

15. J. H. F. de Baaij, J. G. J. Hoenderop, a R. J. M. Bindels, „Magnesium in Man: Implications for Health and Disease", Physiological Reviews, roč. 95, č. 1, s. 1–46, led. 2015, doi: 10.1152/physrev.00012.2014.

16. L. Testai, A. Martelli, L. Flori, A. F. G. Cicero, a A. Colletti, „Coenzyme Q10: Clinical Applications beyond Cardiovascular Diseases", Nutrients, roč. 13, č. 5, s. 1697, kvě. 2021, doi: 10.3390/nu13051697.

17. Komaki H, Faraji N, Komaki A, Shahidi S, Etaee F, Raoufi S, Mirzaei F. Investigation of protective effects of coenzyme Q10 on impaired synaptic plasticity in a male rat model of Alzheimer's disease. Brain Res Bull. 2019 Apr;147:14-21. doi: 10.1016/j.brainresbull.2019.01.025. Epub 2019 Feb 2. PMID: 30721766.

18. Ghasemloo E, Mostafavi H, Hosseini M, Forouzandeh M, Eskandari M, Mousavi SS. Neuroprotective effects of coenzyme Q10 in Parkinson's model via a novel Q10/miR-149-5p/MMPs pathway. Metab Brain Dis. 2021 Oct;36(7):2089-2100. doi: 10.1007/s11011-021-00795-4. Epub 2021 Aug 6. PMID: 34357552.

19. Zempleni J. Uptake, localization, and noncarboxylase roles of biotin. Annu Rev Nutr. 2005;25:175-96. doi: 10.1146/annurev.nutr.25.121304.131724. PMID: 16011464.

20. L. M. Young, A. Pipingas, D. J. White, S. Gauci, a A. Scholey, „A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals", Nutrients, roč. 11, č. 9, s. 2232, zář. 2019, doi: 10.3390/nu11092232.

21. „Folate", Linus Pauling Institute. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/folate

22. „Office of Dietary Supplements - Folate". Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/