Od čriev k celkovému zdraviu: Prečo sú probiotiká nevyhnutné?

Čo sú probiotiká a prečo by nás mali zaujímať naše črevá? V dnešnej rýchlej dobe, plnej stresu, fast foodu a hektických dní, ľahko zabúdame na základné piliere nášho zdravia – a tým sú zdravé črevá. Možno si poviete, že trávenie nie je najatraktívnejšia téma, ale akonáhle zistíte, aký obrovský vplyv môžu probiotiká mať na váš každodenný život, váš pohľad sa rýchlo zmení. Probiotiká nie sú len pre črevá – hrajú dôležitú rolu v celkovom zdraví tela, a preto si zaslúžia našu pozornosť a starostlivosť.

mléčné-výrobky-sýry-mléko

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie, keď ich konzumujeme v správnom množstve. Možno ste už počuli o „dobrých“ baktériách, ktoré by mali byť súčasťou našej stravy – práve tieto baktérie sú probiotiká. Najznámejšími kmeňmi sú napríklad lactobacillus a bifidobacterium, ktoré nájdeme vo fermentovaných potravinách, ako je jogurt, kefír alebo kyslá kapusta. Ale pozor, nie všetky probiotiká sú rovnaké! Napríklad Smidge probiotiká sú špeciálne formulované, aby vyhovovali rôznym potrebám, vrátane tých pre bábätká.

Ako probiotiká ovplyvňujú naše črevá?

Črevá sú niečo ako centrála nášho zdravia. Práve tam sa nachádza náš mikrobióm – komplexné spoločenstvo mikroorganizmov, ktoré majú kľúčový vplyv na náš imunitný systém, trávenie a dokonca aj na našu náladu. Probiotiká tu zohrávajú úlohu strážcov poriadku. Udržujú rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami, čím zabraňujú vzniku rôznych problémov, ako je nadúvanie, zápcha alebo hnačka.

Prehľad hlavných funkcií probiotík v črevách:

  • Podpora trávenia: Probiotiká napomáhajú tráveniu potravy a vstrebávaniu živín.
  • Ochrana pred patogénmi: Zabraňujú rastu škodlivých baktérií, ktoré by mohli spôsobiť infekcie.
  • Posilňovanie imunity: Podporujú produkciu imunitných buniek a pomáhajú telu bojovať proti infekciám.

V neposlednom rade hrajú probiotiká kľúčovú úlohu v starostlivosti o naše hrubé črevo, kde je koncentrácia týchto dobrých baktérií najvyššia. Hrubé črevo je miesto, kde probiotiká spolupracujú s prebiotikami (vlákninou, ktorá slúži ako potrava pre probiotiká) na udržanie zdravého prostredia pre náš mikróbiom.

zdravi_črev

Vplyv probiotík na celkové zdravie

Možno si hovoríte, ako môžu takí malí tvorovia, ako sú baktérie, mať vplyv na niečo také veľké, ako je naše celkové zdravie. Odpoveď znie: viac, než by ste čakali!

  1. Imunitný systém: Ako sme spomínali, probiotiká sú kľúčovým hráčom v našom imunitnom systéme. Keď je náš mikrobióm v poriadku, naše telo je lepšie pripravené čeliť infekciám a chorobám. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú probiotiká, majú nižšie riziko prechladnutia a chrípky.
  2. Psychické zdravie: Áno, počujete správne! Existuje stále viac dôkazov o tom, že stav našich čriev ovplyvňuje našu náladu a psychické zdravie. Probiotiká môžu pomôcť znížiť príznaky depresie a úzkosti tým, že podporujú produkciu serotonínu, hormónu šťastia, v našich črevách.
  3. Zdravie pokožky: Naša pokožka je často odrazom toho, čo sa deje vo vnútri nášho tela. Probiotiká môžu pomôcť zlepšiť stav pokožky tým, že znižujú zápalové reakcie, ktoré môžu spôsobovať akné, ekzémy a ďalšie kožné problémy.
  4. Metabolizmus a hmotnosť: Niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu zohrávať úlohu pri regulácii hmotnosti tým, že ovplyvňujú spôsob, akým telo ukladá tuky a ako efektívne spaľujeme kalórie.

Probiotiká pre bábätká

Možno vás prekvapí, že probiotiká sú dôležité nielen pre dospelých, ale aj pre našich najmenších. Probiotiká pre bábätká môžu mať zásadný vplyv na ich vývoj a zdravie.

  • Podpora trávenia: Miminka majú často problémy s trávením, ako sú koliky alebo nadúvanie. Probiotiká môžu pomôcť zmierniť tieto ťažkosti.
  • Rozvoj imunitného systému: Prvé roky života sú kľúčové pre rozvoj imunitného systému dieťaťa. Probiotiká podporujú zdravý vývoj črevnej mikroflóry, čo je základný kameň pre silný imunitný systém.
  • Prevencia alergií: Niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu znížiť riziko vzniku alergií u detí.

Ako zahrnúť probiotiká do svojej stravy

Takže ste sa rozhodli, že probiotiká sú pre vás tá správna cesta. Ako ich ale zahrnúť do každodenného jedálnička?

  1. Fermentované potraviny: Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zvýšiť príjem probiotík, je konzumácia fermentovaných potravín. Skúste si dať jogurt na raňajky, kefír ako osviežujúci nápoj alebo kyslú kapustu ako prílohu na obed.
  2. Doplnky stravy: Pokiaľ nemáte radi fermentované potraviny, môžete siahnuť po doplnkoch stravy. Na trhu nájdete mnoho variantov, od bežných až po špecializované. Pozrite sa na našu ponuku probiotík a presvedčte sa sami, ako dokážu ovplyvniť vaše celkové zdravie.
  3. Zdravá strava: Nezabúdajte tiež na to, že probiotiká potrebujú kvalitnú potravu, aby mohli správne fungovať. To znamená zaradiť do stravy dostatok vlákniny, ktorá slúži ako prebiotiká.

prebiotické-jedlá

Slovenské magazíny, ktoré sa venovali probiotikám:

Zdravie začína v črevách

Probiotiká nie sú len nejakým moderným trendom - sú zásadnou súčasťou našej cesty k celkovému zdraviu. Od zdravých čriev, ktoré podporujú trávenie a imunitu, až po vplyv na našu náladu a pokožku – probiotiká majú čo ponúknuť každému z nás. Či už ich zaradíte do svojho jedálnička prostredníctvom fermentovaných potravín, alebo zvolíte doplnky stravy ako Smidge probiotiká, urobíte krok správnym smerom.

Pamätajte, že zdravie začína v črevách. Tak prečo si nedopriať tú správnu podporu a nezaradiť probiotiká do svojho každodenného režimu? Vaše telo, a možno aj vaša nálada, vám za to poďakujú!

Zdroje:

  1. https://www.webmd.com/digestive-disorders/video/probiotics-healthy-bacteria
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/probiotics/faq-20058065
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-take-probiotics
  4. https://www.rtvs.sk/novinky/zaujimavosti/247136/odbornik-o-probiotikach-ako-vplyvaju-na-nase-zdravie

Jaká probiotika u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/smidge-sensitive-probiotic-powder--probiotika-v-prasku--8-kmenov--20-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-probiotic-16-s-fos-50-mg--probiotika--3-2-miliardy-cfu--16-kmenov--60-rastlinnych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/smidge-infant-probiotic-powder--probiotika-pre-deti-v-prasku--7-kmenov--15-g/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ako-hormonalna-nerovnovaha-ovplyvnuje-vase-telo-aj-mysel/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/co-su-antioxidanty/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/natios-pomaha-hematoonkologii-v-ostrave/