Pestrec – záchrana nielen pre vašu pečeň

Pestrec mariánsky je bylina, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať ako obyčajný bodliak. V skutočnosti sa však jedná o jednu z najmocnejších liečivých rastlín, ktorá sa používa na podporu zdravia pečene a celkovú detoxikáciu tela. Vďaka svojim účinným látkam a mnohým zdravotným benefitom sa Pestrec stáva stále populárnejším doplnkom stravy. Poďme sa pozrieť bližšie na to, čo túto bylinu robí tak výnimočnú!

Ostropestřec-miska

Kde sa vzal Pestrec mariánsky?

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) pochádza z oblasti Stredomoria, kde bol tradične používaný v ľudovej medicíne už pred tisíc rokmi. Jeho účinky boli známe už v starovekom Ríme a Grécku, kde bol považovaný za rastlinu s ochrannými vlastnosťami pre pečeň. Po stáročia bol Pestrec považovaný za základnú bylinu pre podporu zdravia, predovšetkým kvôli svojmu vplyvu na trávenie a detoxikáciu organizmu.

Látky tejto liečivej byliny

Hlavné čaro Pestreca mariánskeho tkvie v jeho účinných látkach, z ktorých najznámejší je silymarín. Silymarín je komplex flavonoidov, ktorý zahŕňa silybín, silydianín a silychristín. Tieto látky majú silné antioxidačné, protizápalové a regeneračné účinky, ktoré chránia pečeňové bunky pred poškodením voľnými radikálmi a toxínmi. Silybín je považovaný za najsilnejšiu zložku silymarínu, ktorá sa podieľa na regenerácii pečene a zlepšenie ich funkcie.

Ako Pestrec chráni a regeneruje pečeň

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele, zodpovedným za detoxikáciu, metabolizmus tukov a produkciu dôležitých proteínov. Pestrec mariánsky sa ukázal byť veľmi účinným v ochrane pečeňových buniek vďaka schopnosti stabilizovať bunkové membrány a stimulovať regeneráciu poškodených tkanív. Silymarín zvyšuje hladinu glutatiónu, čo je kľúčový antioxidant v pečeni, a tým zlepšuje ich detoxikačné schopnosti.

Štúdie ukázali, že Pestrec môže byť nápomocný pri liečbe pečeňových problémov, ako je stučnenie pečene, alkoholická a nealkoholická steatohepatitída (NASH), a môže pomôcť aj pri regenerácii pečene po poškodení toxíny, liekmi alebo alkoholom. Vďaka svojim silným antioxidačným účinkom pomáha chrániť pečeňové bunky pred oxidačným stresom a znižuje riziko poškodenia pečeňových tkanív.

ostropestřec-rostlina

Ďalšie zdravotné benefity Pestreca mariánskeho

1. Detoxikácia organizmu

Pestrec nielen chráni pečeň, ale tiež pomáha pri celkovej detoxikácii tela. Podporuje elimináciu toxických látok z tela a zlepšuje funkciu detoxikačných enzýmov. To má pozitívny vplyv na celkové zdravie a vitalitu.

2. Podpora trávenia

Bylina zlepšuje trávenie tým, že stimuluje produkciu žlče, ktorá je nevyhnutná na rozklad tukov v tele. Vďaka tomu môže pomôcť pri nadúvaní, pocite ťažkosti po jedle alebo problémoch s trávením tukov.

3. Antioxidačné účinky

Silymarín je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tým pomáha spomaľovať proces starnutia a znižuje riziko vzniku chronických ochorení spojených s oxidačným stresom.

4. Podpora imunitného systému

Pestrec posilňuje imunitný systém tým, že podporuje zdravie pečene, ktoré sú kľúčové pre správnu imunitnú odpoveď. Zdravá pečeň lepšie spracováva a eliminuje škodlivé látky, čo pomáha telu brániť sa proti infekciám.

Na čo si dať pozor

Aj keď je Pestrec všeobecne považovaný za bezpečný, existujú určité situácie, kedy by ste mali byť opatrní. Ľudia s alergiou na rastliny z čeľade hviezdicovitých (napríklad sedmokrásky, chryzantémy) by sa mali vyhnúť užívaniu Pestreca, pretože môže vyvolať alergickú reakciu. Ak užívate lieky na riedenie krvi alebo máte chronické ochorenie pečene, je vhodné sa poradiť s lekárom pred začatím užívania tejto byliny.

Tipy na použitie Pestreca v kuchyni:

  • Pridajte drvený Pestrec do smoothie alebo proteínového nápoja.
  • Použite ho ako posypku na šalát alebo miešané vajíčka.
  • Pripravte si čaj z drvených semien Pestreca na podporu detoxikácie.
  • Vyskúšajte olej z Pestreca ako zdravú alternatívu k bežným olejom.

Pestrec máme dostupný aj na našom e-shope:

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-milk-thistle-extract--pestrec--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/pestrec--serafin-tinktura-z-pucikov--50-ml/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/mycomedica-ostropestrec-extrakt--milk-thistle-550-mg--90-rastlinnych-kapsul/

Prečo ho vyskúšať?

Pestrec mariánsky je viac než len obyčajná bylina. Je to prírodný ochranca pečene, ktorý ponúka široké spektrum zdravotných výhod, od detoxikácie až po podporu trávenia a imunitného systému. Či už bojujete s problémami s pečeňou, alebo len chcete podporiť celkové zdravie, Pestrec je skvelým doplnkom do vašej dennej rutiny.

 Zdroje:

  1. https://www.semanticscholar.org/paper/Hepatoprotective-herbal-drug
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098397/
  3. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(02)01244-5/abstract

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/antioxidanty--volne-radikaly-a-oxidacny-stres--co-sa-deje-v-nasom-tele/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ako-hormonalna-nerovnovaha-ovplyvnuje-vase-telo-aj-mysel/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravia/