Prečo sa Reishi prezýva huba nesmrteľnosti?

Vitajte vo fascinujúcom svete huby Reishi, ktorá si právom vyslúžila prezývku „huba nesmrteľnosti“. Táto zázračná huba, známa aj ako Ganoderma lucidum, sa stala neoddeliteľnou súčasťou ako tradičnej medicíny, tak modernej výživy vďaka svojim úžasným zdravotným prínosom. Jej schopnosti siahajú od posilnenia imunity až po podporu dlhovekosti, a tak niet divu, že je Reishi považovaná za jednu z najcennejších superpotravín. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je Reishi tak výnimočná, čo obsahuje, aké má zdravotné benefity a či stojí za vyskúšanie.

reishi_huba

História Reishi: Staroveký poklad

Reishi má hlboké korene v tradičnej čínskej medicíne, kde bola používaná už pred viac ako 2000 rokmi. V starovekej Číne bola považovaná za symbol dlhovekosti, duchovného rastu a nesmrteľnosti. Bola taká cenená, že si ju mohli dovoliť len cisári a najvyššie elity, čo ju rýchlo zaradilo medzi „byliny kráľov“. Legenda hovorí, že Reishi dokázala predĺžiť život a dodať telu vitalitu, čo ju urobilo jednou z najhľadanejších rastlín tej doby.

Moderná veda síce nepotvrdzuje nesmrteľnosť, ale jej zdravotné prínosy sú dnes dobre zdokumentované a stále prebiehajú nové štúdie, ktoré odhaľujú ďalšie tajomstvo tejto pozoruhodnej huby.

Zloženie a účinné látky Reishi

Reishi je doslova nabitá bioaktívnymi látkami, ktoré jej prepožičiavajú jej výnimočné vlastnosti. Hlavnými zložkami, vďaka ktorým sa Reishi radí medzi superpotraviny, sú:

  • Polysacharidy: Tieto zložité cukry majú silné imunitné účinky a podporujú zdravie čriev.
  • Triterpény: Zlúčeniny s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev.
  • Antioxidanty: Reishi je bohatá na antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a spomaľujú proces starnutia.

Hlavné benefity Reishi

Reishi ponúka množstvo zdravotných prínosov, ktoré z nej robia skutočnú „hubu nesmrteľnosti“. Pozrime sa bližšie na jednotlivé benefity, ktoré táto huba nesmrteľnosti ponúka:

1. Posilnenie imunitného systému

Reishi je bohatá na polysacharidy, najmä na betaglukány, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Tieto látky stimulujú aktivitu bielych krviniek, čo zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Vďaka tomu sa telo lepšie bráni vírusom, baktériám a ďalším patogénom, čo môže výrazne znížiť riziko ochorenia, najmä v obdobiach, keď je imunita oslabená.

reishi_čaj

2. Protizápalové účinky

Vďaka vysokému obsahu triterpénov má Reishi silné protizápalové účinky. Triterpény pomáhajú znižovať zápal v tele, čo je kľúčové pre prevenciu chronických zápalových ochorení. Reishi môže tiež pomôcť ľuďom, ktorí trpia zápalovými stavmi, a zmierniť príznaky spojené so zápalom.

3. Podpora zdravia srdca a ciev

Reishi má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Triterpény obsiahnuté v tejto hube pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Navyše Reishi môže pomôcť regulovať krvný tlak a zlepšiť prietok krvi, čo prispieva k zdraviu srdca a znižuje riziko srdcových chorôb, ako je ateroskleróza.

4. Zlepšenie spánku a zníženie stresu

Jedným z menej známych benefitov Reishi je jej schopnosť zlepšovať kvalitu spánku a pomáhať telu lepšie zvládať stres. Reishi pôsobí ako adaptogén, čo znamená, že pomáha telu vyrovnávať sa s fyzickým aj psychickým stresom.

lepší_spánok

5. Antioxidačné účinky

Reishi je doslova nabitá antioxidantmi, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k procesu starnutia a vzniku chronických ochorení. Antioxidanty v Reishi chránia bunky pred oxidačným stresom, spomaľujú starnutie a podporujú celkové zdravie.

6. Podpora zdravej pečeňovej funkcie

Reishi je známa svojimi detoxikačnými účinkami, ktoré podporujú zdravú funkciu pečene. Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom tela a Reishi pomáha zlepšovať ich schopnosť filtrovať toxíny z krvi. To je kľúčové nielen pre udržanie zdravia pečene, ale aj pre celkové zdravie tela.

Ako Reishi užívať?

Reishi je k dispozícii v rôznych formách, ktoré sa líšia koncentráciou a spôsobom užívania. Medzi najbežnejšie formy patria:

  • Tinktúry a extrakty: Vysoko koncentrované formy, ktoré ponúkajú rýchle vstrebávanie účinných látok.
  • Prášok: Možno pridať do smoothies, polievok alebo iných pokrmov.
  • Kapsule: Pohodlná forma s presne odmeranou dávkou.

Všetky tieto formy sú dostupné na našom e-shope:

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-huba-reishi-mleta--lesklokorovka-obycajna-100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-reishi-extract--500-mg--40--polysaccharides--90-veganskych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-reishi-mushroom-tekuty-extrakt--huba-reishi-29-6-ml--bez-alkoholu-a-cukru/

Na čo si dať pozor

Hoci je Reishi považovaná za bezpečnú, existujú niektoré skupiny ľudí, ktoré by mali byť opatrné. Osoby s autoimunitnými ochoreniami, tehotné a dojčiace ženy alebo ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi by mali užívanie Reishi konzultovať so svojím lekárom. Tiež je dôležité vyberať kvalitné produkty, aby sa zabezpečilo, že obsahujú čisté a účinné látky.

Stojí Reishi za vyskúšanie?

Reishi má všetky dôvody, prečo si vyslúžila prezývku „huba nesmrteľnosti“. Jej bohaté zloženie, podporujúce imunitný systém, zdravie srdca, duševnú pohodu a celkovú vitalitu, z nej robí vynikajúci doplnok pre každodennú starostlivosť o zdravie. Pokiaľ hľadáte spôsob, ako podporiť svoju imunitu, spomaliť starnutie a zlepšiť kvalitu života, Reishi rozhodne stojí za vyskúšanie.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10094145/
  2. https://www.researchgate.net/publication/224972936_Ganoderma_lucidum_Lingzhi_or_Reishi_A_Medicinal_Mushroom
  3. https://www.academia.edu/305933/Medicinal_Mushrooms_Their_therapeutic_properties_and_current_medical_usage_with_special_emphasis_on_cancer_treatments

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/maca-ucinky--vsetko--co-potrebujete-vediet/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/pre-maximalne-sustredenie-a-ucenie-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-b/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ake-tajomstva-skryva-huba-cordyceps/