Prečo zaradiť chia semienka do každodennej stravy?

Chia semienka sa v posledných rokoch stávajú stále populárnejšou potravinou, a to nielen medzi vyznávačmi zdravej výživy. Možno ste už počuli o ich schopnosti pomôcť pri chudnutí, podporiť zdravie srdca alebo dodať energiu. Ale čo vlastne robí z týchto malých semienok takú nutričnú bombu, a prečo by sme ich mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička? V tomto článku vám priblížim, aké zdravotné prínosy chia semienka majú, aká je ich nutričná hodnota, a ponúknem niekoľko praktických tipov, ako ich ľahko začleniť do každodennej stravy.

jahodový-jam-chia-semienka

Nutričná hodnota chia semienok

Chia semienka sú naozajstným pokladom, pokiaľ ide o obsah živín. Na rozdiel od svojej malej veľkosti obsahujú nesmierne vysokú koncentráciu živín, čo z nich robí tzv. "superpotravinu".Či už vás zaujímajú chia semienka chudnutie alebo chcete podporiť svoje celkové zdravie, ich výživové hodnoty vás rozhodne zaujmú:

  • Bohatá na vlákninu: Chia semienka sú doslova natlačené vlákninou. V 100 gramoch chia semienok nájdete okolo 34 gramov vlákniny, čo je viac ako polovica odporúčaného denného príjmu.
  • Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín: Chia semienka sú jedným z najlepších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca a mozgu.
  • Proteínová bomba: Obsahujú zhruba 16 gramov bielkovín na 100 gramov, čo je skvelý zdroj pre vegetariánov a vegánov.
  • Bohatá na minerály a vitamíny: Chia semienka sú plné vápnika, železa, horčíka a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie kostí a chránia telo pred voľnými radikálmi.
  • Nízky obsah kalórií: Hoci sú výživné, obsah chia semienka kalórie je veľmi nízky. To z nich robí ideálnu potravinu pre každého, kto sa snaží udržať štíhlu líniu.

Zdravotné prínosy chia semienok

Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu chia semienka prinášajú množstvo zdravotných výhod. Či už hľadáte spôsob, ako podporiť svoje zdravie, alebo sa zaujímate o chudnutí, tu je niekoľko hlavných účinkov chia semienok:

  • Podpora trávenia a chudnutia: Vďaka vysokému obsahu vlákniny chia semienka napomáhajú zdravému tráveniu a zaisťujú dlhší pocit sýtosti. To môže pomôcť znížiť kalorický príjem a prispieť k chudnutiu.
  • Zdravie srdca: Omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v chia semienkach podporujú zdravie srdca a pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu.
  • Energia a vytrvalosť: Chia semienka sú obľúbené medzi športovcami vďaka schopnosti dodávať energiu a zlepšovať výdrž. Sú tiež známe svojou hydratáciou, čo z nich robí skvelú voľbu pred fyzickou aktivitou.
  • Zdravá pokožka a vlasy: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov chia semienka napomáhajú boju proti starnutiu a prispievajú k zdraviu pokožky a vlasov.

toast-banán-chia-semienka

Ako chia semienka zaradiť do každodennej stravy

Zaradiť chia semienka do každodenného jedálnička nie je nijako zložité. Tu je niekoľko tipov, ako si s nimi ľahko obohatiť jedálniček:

  • Chia semienka v jogurte: Stačí pridať lyžičku chia semienok do jogurtu a nechať ich pár minút napučať. Tento jednoduchý trik zvýši výživovú hodnotu vášho ranného snacku.
  • Chia semienka recepty: Pridajte chia semienka do smoothies, šalátov alebo ich použite pri pečení ako náhradu vajec (stačí zmiešať semienka s vodou a nechať napučať).
  • Chia puding: Zmiešajte chia semienka s rastlinným mliekom a nechajte cez noc v chladničke. Ráno vás čaká chutný a zdravý chia puding.
  • Pridanie do polievok a omáčok: Chia semienka môžete využiť na zahusťovanie polievok či omáčok. Je to skvelý spôsob, ako pridať viac vlákniny do vašej stravy.

Tipy a odporúčania pre konzumáciu

  • Hydratácia je kľúčová: Chia semienka sú známe svojou schopnosťou absorbovať tekutiny. Preto je dôležité zabezpečiť, aby pri konzumácii chia semienok bol dostatočný príjem tekutín. Dajte si pohár vody pred a po ich konzumácii, aby vaše telo malo dostatok hydratácie.
  • Začínajte postupne: Pokiaľ s chia semienkami ešte len začínate, odporúčam začať s menším množstvom, napríklad jednou lyžičkou denne, a postupne dávku navyšovať, aby ste predišli možným tráviacim ťažkostiam.
  • Skúste rôzne recepty: Či už si pripravujete chia puding, pridávate chia semienka do smoothies alebo experimentujete s ich využitím v šalátoch, receptov je veľa. Každý si nájde svoj obľúbený spôsob, ako chia semienka konzumovať.

chia-semienka-puding-ovocie

Vedľajšie účinky chia semienok

Aj keď sú chia semienka veľmi zdravé, môžu u niektorých ľudí spôsobiť vedľajšie účinky. Vysoký obsah vlákniny môže viesť k tráviacim ťažkostiam, ako je nadúvanie alebo zápcha, najmä ak nie sú dostatočne hydratované. Ľudia s citlivým trávením by mali chia semienka konzumovať postupne as dostatkom tekutín. Zriedkavo môžu spôsobiť alergické reakcie. Ak užívate lieky na riedenie krvi, poraďte sa s lekárom, pretože chia semienka obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu ovplyvniť zrážanlivosť krvi.

Aké chia semienka u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/grizly-chia-semienka-bio--1000-g/

Záverečné myšlienky

Chia semienka sú nenápadné, ale ich účinky na zdravie sú naozaj fascinujúce. Či už sa zaujímate o chudnutie, alebo chcete podporiť celkové zdravie, sú skvelým doplnkom každodennej stravy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, omega-3 mastných kyselín a nízkemu obsahu kalórií sa chia semienka ľahko stanú vašou obľúbenou súčasťou jedálnička. Či už si ich pridáte do jogurtu, smoothie alebo si z nich pripravíte puding, výhody chia semienok sú nesporné. Začnite s nimi ešte dnes a uvidíte, ako sa vaše zdravie postupne zlepší!

Zdroje

  1. https://www.health.harvard.edu/nutrition/chia-seed-benefits-what-you-need-to-know
  2. https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds
  3. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chia-seeds

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/vitaminy-a-mineraly--kde-ich-najst-a-preco-ich-nase-telo-tolko-potrebuje/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-vitamin-d-naozaj-dolezity/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/prerusovany-post--revolucia-v-stravovani-alebo-len-dalsi-trend/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/recept-na-chudnutie--kaloricky-deficit/