Prerušovaný pôst: Revolúcia v stravovaní alebo len ďalší trend?

Prerušovaný pôst sa stal fenoménom posledných rokov. Niekto ho miluje, niekto ho zatracuje, ale jedno je isté - vyvoláva veľa otázok. Ako funguje prerušovaný pôst, prečo je tak populárny a hlavne - môže vám naozaj pomôcť schudnúť a zlepšiť zdravie? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

prerušovaný-pôst-budík-meter

Princíp prerušovaného pôstu

Prerušovaný pôst nie je žiadna nová diéta, skôr ide o spôsob stravovania, ktorý strieda obdobie jedla a pôstu. V praxi to znamená, že máte určité časové okno, počas ktorého jete, a zvyšok dňa sa postíte. Na rozdiel od tradičných diét, ktoré vám hovoria, čo máte jesť, prerušovaný pôst sa zameriava na to, kedy jesť. Tento štýl stravovania má korene v našich dávnych predkoch, ktorí nemali k dispozícii jedlo celý deň a museli sa uspokojiť s tým, čo práve ulovili alebo nazbierali.

Rôzne typy prerušovaných pôstov

Prerušovaný pôst má mnoho variantov, takže si každý môže nájsť tú, ktorá mu vyhovuje najlepšie. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • 16/8: Asi najpopulárnejší variant, kedy sa 16 hodín postíte a 8 hodín jete. Napríklad prvé jedlo dňa si dáte na poludnie a posledné okolo ôsmej večer.
  • 14/10: Miernejšia verzia, ktorá sa hodí skôr pre začiatočníkov alebo ženy. Postíte sa 14 hodín a jete 10 hodín.
  • 18/6: Pre pokročilejších. Tu máte iba 6hodinové okno na jedlo a 18 hodín pôstu.
  • 5:2: Jete normálne päť dní v týždni a dva dni sa obmedzíte na približne 500-600 kalórií denne.
  • Eat-Stop-Eat: Postíte sa celý deň (24 hodín) raz alebo dvakrát týždenne.
  • OMAD (One Meal a Day): Extrémna verzia, kde sa konzumuje iba jedno jedlo denne, väčšinou vo večerných hodinách.

Aký si mám vybrať?

Výber vhodného typu prerušovaného pôstu závisí od vašich cieľov, životného štýlu a individuálnych preferencií. Ak ste úplný začiatočník, skúste začať s 14/10 a postupne prejdite na 16/8. Pokiaľ máte problém dodržiavať dlhšie pôsty, môžu byť vhodnejšie ľahšie verzie. Športovci a ľudia s vyššou fyzickou aktivitou by mali zvoliť varianty s kratším pôstom, aby neohrozili svoj výkon.

Čo sa deje s telom počas pôstu?

Prerušovaný pôst má zaujímavý efekt na telo. Keď sa postíte, hladina inzulínu klesá, čo podporuje spaľovanie tukov. Naopak stúpa hladina rastového hormónu, čo môže urýchliť regeneráciu a rast svalov. V tele sa taktiež aktivuje proces zvaný autofágia, čo je prirodzený mechanizmus čistenia a obnovy buniek.

hodinky-hlad-pôst

Pomáha pri chudnutí?

Áno, prerušovaný pôst býva veľmi efektívny pre chudnutie. Tým, že sa sústredíte na konzumáciu jedla v určitom časovom okne, väčšinou prirodzene znížite celkový príjem kalórií. Navyše telo pri dlhších obdobiach bez jedla začne využívať tukové zásoby ako zdroj energie, čo podporuje chudnutie. Štúdie ukazujú, že prerušovaný pôst môže viesť k úbytku hmotnosti, zníženiu viscerálneho tuku (tuk okolo orgánov) a zlepšeniu metabolizmu.

Kto by sa mal prerušovanému pôstu vyhnúť?

Prerušovaný pôst nemusí byť vhodný pre každého. Vyhnúť by sa mu mali:

  • Tehotné a dojčiace ženy: Potrebujú pravidelný príjem živín pre zdravý vývoj dieťaťa.
  • Diabetici a ľudia s hypoglykémiou: Pôst môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi, čo môže byť nebezpečné.
  • Ľudia s poruchami príjmu potravy: Prerušovaný pôst môže zhoršiť ich stav.
  • Osoby s chronickými ochoreniami: Vždy je najlepšie konzultovať akúkoľvek diétnu zmenu s lekárom.

Čo jesť pri prerušovanom pôste?

Pri prerušovanom pôste je dôležité nielen to, kedy jete, ale aj čo jete. Aj keď máte určité časové okno pre jedlo, nie je to voľná vstupenka na bezhlavé prejedanie sa nezdravými potravinami. Kľúčom je zamerať sa na potraviny, ktoré sú bohaté na živiny, a poskytujú telu potrebné vitamíny, minerály a energiu. Keď jete, snažte sa vyberať zdravé bielkoviny ako kuracie mäso, ryby, vajcia alebo strukoviny, ktoré pomáhajú s rastom a regeneráciou svalov.

Zdravé tuky ako avokádo, orechy alebo olivový olej podporujú sýtosť a sú dôležité pre správnu funkciu buniek. Komplexné sacharidy z celozrnných produktov, zeleniny a ovocia dodajú telu energiu a potrebnú vlákninu na zdravé trávenie. Naopak je dobré vyhýbať sa spracovaným potravinám, sladkostiam a nadmernému príjmu prázdnych kalórií, ktoré môžu narušiť benefity pôstu.

V rámci pitného režimu je dôležité dbať na dostatočný prísun vody, ktorá pomáha udržať hydratáciu a podporuje správne fungovanie tela, obzvlášť počas pôstu, keď je potrebné piť pravidelne a dostatočne. Vyskúšajte aj srvátkové proteíny, ktoré vám pomôžu rýchlo doplniť bielkoviny po tréningu a podporiť rast svalov.

Je pôst vhodný aj pre vás?

Prerušovaný pôst môže byť skvelým nástrojom na zlepšenie zdravia, chudnutie a celkovej pohody. Je flexibilný, ľahko sa prispôsobí vášmu životnému štýlu a nie je nutné počítať kalórie alebo vážiť každé jedlo. Ale nie je to všeliek a rozhodne nie je vhodný pre každého. Pokiaľ uvažujete o tom, že pôst vyskúšate, skúste začať pozvoľna, načúvajte svojmu telu a prispôsobte si pôst tak, aby vám sedel.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516560/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041311300503
  3. https://www.mdpi.com/2076-328X/7/1/4

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/bcaa--co-to-je-a-preco-by-ste-ich-mali-zaradit-do-svojho-jedalnicka/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/recept-na-chudnutie--kaloricky-deficit/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ktore-tuky-su-zdrave-a-preco-tvoria-potrebnu-cast-nasho-jedalnicka/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mozgova-hmla--preco-vznika-a-ako-ju-riesit/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-skupiny-b/