Príčiny vypadávanie vlasov: Ako sa brániť rednutiu a strate vlasov

Vlasy sú dôležitou súčasťou našej identity, a preto nás môže ich rednutie či padanie výrazne zasiahnuť. Je bežné, že sa počas života stretnete s určitou mierou vypadávania vlasov, avšak extrémne padanie vlasov u žien aj mužov môže byť signálom hlbších problémov. Tento blogový článok vás prevedie príčinami vypadávania vlasov a praktickými tipmi, ako tomu čeliť, či už vás trápi sezónne padanie vlasov na jeseň, padanie vlasov po pôrode, alebo máte pocit, že vaša vlasová kozmetika nespĺňa očakávania.

blond-zdravé-vlasy-hrebeň

Prírodný cyklus vlasov

Vlasy rastú v prirodzenom cykle, ktorý má tri základné fázy: rastovú (anagénnu), prechodnú (katagénnu) a kľudovú (telogénnu). Počas rastovej fázy, ktorá trvá niekoľko rokov, vlasy aktívne rastú. Prechodná fáza je krátka – vlasy prestávajú rásť a pripravujú sa na pokojovú fázu. V telogénnej fáze vlasy vypadnú a začína rásť nový vlas. Je normálne, že každý deň prídete o zhruba 50–100 vlasov. Pokiaľ však padanie vlasov prekračuje túto hranicu, môže ísť o problém, ktorý si vyžaduje pozornosť.

Hlavné príčiny vypadávanie vlasov

Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu ovplyvniť padanie vlasov. Niektoré z nich sú prirodzené, iné sú výsledkom životného štýlu alebo zdravotného stavu.

  • Genetické predispozície: Dedičnosť hrá hlavnú úlohu v rednutí a vypadávanie vlasov. Pokiaľ rodičia trpeli padaním vlasov, existuje vyššia pravdepodobnosť, že sa s týmto problémom stretnete aj vy.
  • Hormonálne zmeny: Hormonálne výkyvy, ako napríklad počas tehotenstva alebo po pôrode, môžu viesť k padaniu vlasov. Padanie vlasov po pôrode je pomerne časté, a aj keď môže byť nepríjemné, často ide o dočasný problém.
  • Stres: Dlhodobý stres môže narušiť prirodzený cyklus rastu vlasov, čo vedie k ich predčasnému vypadávaniu.
  • Nesprávna starostlivosť o vlasy: Časté používanie agresívnej vlasovej kozmetiky, nadmerné používanie tepelných nástrojov na úpravu vlasov, alebo dokonca príliš tesné účesy môžu viesť k oslabeniu vlasov a ich postupnému vypadávaniu.
  • Životné prostredie a sezóna: Padanie vlasov na jeseň je bežným javom. Po letných mesiacoch, kedy boli vlasy vystavené slnku a teplu, sa môže objaviť prirodzený útlm rastu.
  • Zdravotné stavy: Niektoré ochorenia, ako napríklad poruchy štítnej žľazy alebo autoimunitné choroby, môžu viesť k extrémnemu padaniu vlasov u žien aj mužov.

padanie-vlasov-hrebeň-česanie

Ako sa brániť proti vypadávaniu vlasov

Dobrá správa je, že proti vypadávaniu vlasov je možné bojovať. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžete aplikovať:

  • Správna starostlivosť o vlasy: Vyhnite sa agresívnym chemikáliám a dbajte na kvalitnú vlasovú kozmetiku, ktorá bude rešpektovať prirodzený cyklus vlasov a pokožku hlavy. Voľte jemné šampóny a kondicionéry, ktoré vlasy nevysušujú a dodávajú im potrebné živiny.
  • Zdravá strava: Strava bohatá na vitamíny a minerály je kľúčom k zdravým vlasom. Dbajte na dostatok vitamínu B, železa a zinku vo svojom jedálničku, ktoré podporujú rast vlasov. Omega-3 mastné kyseliny sú tiež dôležité na udržanie vlasov silných a lesklých.
  • Trichológia: Trichológia je vedný odbor zaoberajúci sa vlasovou a kožnou starostlivosťou. Ak vás trápi nadmerné padanie vlasov, môže byť užitočné navštíviť trichológa, odborníka, ktorý vám môže vykonať podrobnú analýzu vlasov a navrhnúť liečbu na mieru.
  • Znižovanie stresu: Pravidelná relaxácia a techniky na znižovanie stresu, ako je joga alebo meditácia, môžu pomôcť udržať vaše vlasy v dobrej kondícii. Stres totiž nielen zhoršuje stav vlasov, ale taktiež ovplyvňuje celkovú rovnováhu tela.

Zdravé vlasy začínajú správnymi návykmi

Veľa ľudí si neuvedomuje, že niektoré každodenné návyky môžu ich vlasy výrazne oslabovať. Vyvarujte sa príliš tesných účesov, ako sú pevné copy alebo drdoly, ktoré spôsobujú ťahanie vlasových korienkov, čo môže viesť k ich oslabovaniu a následnému vypadávaniu. Dlhodobé nosenie týchto účesov môže spôsobiť trvalé poškodenie vlasového vlákna aj vlasovej pokožky.

Ďalšou častou chybou je spanie s mokrými vlasmi. Vlasy sú v tomto stave oveľa krehkejšie, a preto by ste ich nemali zaťažovať počas spánku. To platí aj pre mokré vlasy počas dňa – chodiť von s mokrými vlasmi môže viesť k ich lámaniu a poškodeniu, najmä v chladnejšom počasí.

Pokiaľ ide o česanie vlasov, dbajte na šetrnosť. Pri rozčesávaní je ideálne začať pri končekoch a postupne sa dostávať k celej dĺžke vlasov. Tento prístup zabraňuje zbytočnému namáhaniu a lámaniu vlasov. Obmedzte tiež časté používanie tepelných nástrojov, ako sú žehličky a fény, pretože teplo vysušuje vlasy a robí ich krehkými.

Šetrnosť je dôležitá aj pri sušení vlasov uterákom. Agresívne trenie vlhkých vlasov uterákom môže spôsobiť ich lámanie a oslabenie. Namiesto toho vlasy jemne zabaľte do uteráka a nechajte ho vstrebať prebytočnú vodu.

Na noc môžete svoje vlasy chrániť pomocou ochranných účesov, ktoré znižujú trenie, alebo investovať do saténovej obliečky na vankúš. Tento materiál je hladký a nedráždi vlasy tak ako klasická bavlna, čím znižuje lámanie vlasov počas spánku.

žena-umývanie-vlasov-uteráky

Doplnky stravy na vlasy

Doplnky stravy sú výborným pomocníkom, ak máte pocit, že vaša strava nie je dostatočne bohatá na živiny potrebné na rast vlasov. Vypadávanie vlasov je často spojené s nedostatkom kľúčových vitamínov a minerálov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v ich raste a regenerácii. Doplnky stravy môžu poskytnúť potrebné živiny, ktoré podporia rast vlasov a pomôžu zastaviť ich nadmerné vypadávanie.

  • Biotín (vitamín B7): Posilňuje vlasové vlákno, podporuje rast vlasov a zvyšuje ich pevnosť.
  • Železo: Nedostatok železa môže spôsobiť vypadávanie vlasov, preto je jeho doplnenie dôležité pre zdravý rast.
  • Zinok: Pomáha udržovať zdravie vlasových folikulov a podporuje obnovu vlasov.
  • Kolagén: Zlepšuje pružnosť a silu vlasov, čo znižuje lámavosť.
  • Vitamín D: Nedostatok tohto vitamínu môže ovplyvniť cyklus rastu vlasov, a preto je kľúčový na udržanie zdravia vlasov.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Podporujú hydratáciu a pružnosť vlasov, zlepšujú ich celkovú kondíciu.

Zaradenie týchto doplnkov do každodennej rutiny môže výrazne pomôcť v boji proti vypadávaniu vlasov a podporiť ich zdravý rast.

Záverečné tipy pre zdravé vlasy

Padanie vlasov môže byť stresujúca záležitosť, ale pochopenie jeho príčin a zavedenie správnej starostlivosti môže výrazne zlepšiť stav vašich vlasov. Či už vás trápi sezónne padanie vlasov na jeseň, hormonálne výkyvy alebo máte pocit, že vaša vlasová kozmetika nefunguje, ako by mala, existuje množstvo riešení, ktoré vám môžu pomôcť. Investícia do správnej starostlivosti o vlasy a zdravého životného štýlu sa rozhodne oplatí.

Aké doplnky stravy pre zdravie vlasov u nás nájdete?

##PRODUKT## https://www.natima.sk/solgar-skin--nails-hair--komplex-pre-pokozku--nechty-a-vlasy--60-tabliet/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/now-foods-biotin-extra-silny--10-000-mcg--120-rastlinnych-kapsul/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-zinc-chelated-complex--zinok--selen-a-med--25-mg--100-veganskych-kapsul/ 

Zdroje:

  1. https://www.healthline.com/health/hair-loss
  2. https://www.emergetrichology.com/post/the-role-of-stress-and-diet-on-hair-loss
  3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820
  4. https://www.healthline.com/health/thinning-hair

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-vitamin-d-naozaj-dolezity/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/benefity-doplnovania-zinku/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/vitaminy-a-mineraly--kde-ich-najst-a-preco-ich-nase-telo-tolko-potrebuje/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ako-hormonalna-nerovnovaha-ovplyvnuje-vase-telo-aj-mysel/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kolagen-na-mieru--ako-vybrat-ten-najucinnejsi-pre-vase-zdravie/