Príznaky ADHD: Aké sú varovné signály?

Predstavte si, že máte hlavu plnú nápadov, myšlienky vám lietajú rýchlosťou svetla a sústredenie je pre vás také vzdialené ako Mars. Mnohí z nás majú občas také chvíle, ale pre ľudí s ADHD je to každodenná realita. ADHD alebo Attention Deficit Hyperactivity Disorder, teda porucha pozornosti s hyperaktivitou, je stav, ktorý ovplyvňuje mnoho aspektov života, a to nielen v detstve, ale často aj v dospelosti. V tomto článku sa pozrieme na hlavné príznaky ADHD, ako ich rozpoznať a kedy ich na čase vyhľadať odbornú pomoc.

ADHD_muž

Čo je ADHD?

Ak by sme mali ADHD vysvetliť jednou vetou, povedali by sme, že ide o neurovývojovú poruchu, ktorá ovplyvňuje schopnosť človeka sústrediť sa, kontrolovať impulzy a regulovať aktivitu. ADHD je jednou z najčastejších porúch u detí, ale nie je obmedzená iba na detstvo – ADHD u dospelých je tiež veľmi bežné, hoci sa prejavy môžu mierne líšiť. Dôležité je rozlišovať medzi ADHD a ADD. Zatiaľ čo ADHD zahŕňa hyperaktivitu, ADD (Attention Deficit Disorder) sa zameriava skôr na problémy s pozornosťou bez prítomnosti výraznej hyperaktivity.

Hlavné varovné signály ADHD

ADHD sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi a nemusí byť vždy ľahké ho rozpoznať. Ak sa však stretnete s nasledujúcimi príznakmi, môže ísť o varovné signály ADHD:

  • Neschopnosť sa sústrediť: Ľudia s ADHD majú často problém udržať pozornosť na jednej činnosti po dlhšiu dobu. To môže byť zvlášť viditeľné pri činnostiach, ktoré vyžadujú pokoj a koncentráciu, ako je čítanie, písanie alebo štúdium. Ak máte problémy so sústredením skúste Natios Mind Focus bez kofeínu pre zlepšenie koncentrácie.
  • Hyperaktivita: Nadmerná aktivita je jedným z najčastejších príznakov ADHD, najmä u detí. Hyperaktivita sa môže prejavovať ako neustále pohybovanie, netrpezlivosť, neustále rozprávanie alebo obtiažnosť zostať v pokoji.
  • Impulzivita: Ľudia s ADHD často konajú bez premýšľania, čo môže viesť k nepremysleným rozhodnutiam alebo správaniu. Impulzivita môže zahŕňať prerušovanie ostatných, neschopnosť čakať v rade alebo vybuchovanie emócií.
  • Problémy s organizáciou: Udržanie poriadku, plánovanie času a organizácia úloh môžu byť pre ľudí s ADHD skutočnou výzvou. To môže viesť k zabúdaniu dôležitých termínov alebo strácaniu vecí.
  • Neschopnosť dokončiť úlohy: Ľudia s ADHD často začínajú mnoho rôznych projektov, ale majú problém ich dokončiť. Môže to byť spôsobené tým, že sa ľahko nechajú rozptýliť alebo stratia záujem.

Ako rozpoznať rozdiel medzi normálnym správaním a ADHD?

Je dôležité si uvedomiť, že mnoho detí (a dospelých) môže občas vykazovať niektoré z vyššie uvedených príznakov bez toho, aby nutne trpeli ADHD. Ako teda spoznať, či ide o ADHD prejavy, alebo len o normálne správanie?

  • Dlhodobosť a intenzita: Prejavy ADHD nie sú jednorazovou záležitosťou. Ak sa problémy s pozornosťou, impulzivita alebo hyperaktivita objavujú pravidelne a dlhodobo, je to dôvod na zamyslenie.
  • Výrazné ovplyvnenie každodenného života: Ak správanie výrazne narúša schopnosť zvládať každodenné úlohy, ako je štúdium, práca alebo udržiavanie vzťahov, môže ísť o ADHD.
  • Nevhodnosť vzhľadom na vek: U detí je hyperaktivita alebo nedostatok pozornosti v určitých obdobiach bežný. Avšak ak je správanie nevhodné vzhľadom na vek dieťaťa, môže to byť signál ADHD.

ADHD_dieťa

Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Pokud máte podezření, že vy nebo vaše dítě trpíte ADHD, je důležité neodkládat konzultaci s odborníkem. ADHD léčba zahrnuje různé přístupy, včetně behaviorální terapie, podpůrných strategií a v některých případech i medikace. Vyhledání odborné pomoci je na místě, pokud:

  • Prejavy ADHD trvajú dlhšie ako šesť mesiacov a majú negatívny vplyv na život.
  • Správanie spôsobuje problémy v práci, škole alebo osobných vzťahoch.
  • Príznaky ADHD sú príliš intenzívne a ovplyvňujú kvalitu života.

Odborník, ako je psychológ alebo psychiater, môže vykonať podrobnú diagnostiku, ktorá zahŕňa rozhovory, testy a hodnotenie správania. Na základe výsledkov môže byť stanovená diagnóza a odporúčaný vhodný postup liečby.

Hviezdy, ktoré žijú s ADHD

Záver

ADHD je zložitá porucha, ktorá ovplyvňuje život mnohých ľudí, a to nielen v detstve, ale aj v dospelosti. Rozpoznanie príznakov ADHD je prvým krokom k tomu, aby bolo možné nájsť účinnú pomoc a zlepšiť kvalitu života. Ak si všimnete varovné signály, neváhajte sa obrátiť na odborníka, ktorý vám pomôže porozumieť tomu, čo je ADHD, a navrhne vhodné kroky na jeho zvládanie. Pamätajte, že s vhodnou podporou a liečbou je možné viesť plnohodnotný a šťastný život, či už je ADHD súčasťou vášho života alebo života niekoho, koho máte radi.

Doplnky stravy, ktoré môžu byť nápomocné pri ADHD:

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-mind-focus--60-veganskych-kapsul/ 

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-omega-3-premium-anchovies--1000-mg--100-softgel-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-magnesium-bisglycinate-1000-mg-b6--90-veg--kapsul-elementarny-horcik-200-mg/

Zdroje

  1. https://www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd
  2. https://adhd-institute.com/burden-of-adhd
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878
  4. https://www.healthline.com/health/adhd

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-je-uzivanie-macy-take-prospesne/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/pre-maximalne-sustredenie-a-ucenie-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/huba-lion-s-mane--prirodny-neurologicky-zazrak/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mozgova-hmla--preco-vznika-a-ako-ju-riesit/