Škodí psyllium? Reálny vplyv psyllia na naše zdravie

Psyllium je jednou z tých vecí, o ktorých ľudia hovoria ako o zázračnom prostriedku na zažívanie, detoxikáciu a dokonca aj na chudnutie. Vyzerá to, že ho nájdete všade - v regáloch s doplnkami stravy, smoothie baroch aj zdravých receptoch. Ale môže psyllium mať aj negatívne účinky? Môže nám uškodiť? V tomto článku sa pozrieme na to, čo psyllium vlastne je, ako funguje, aké sú jeho výhody a či sa musíme obávať nejakých vedľajších účinkov.

psyllium-poháre-lyžice

Čo je to psyllium?

Psyllium je vláknina získavaná z obalov semien skorocelu indického (Plantago ovata). Je známe svojou schopnosťou absorbovať vodu a zväčšovať svoj objem. Vďaka tejto vlastnosti je psyllium cenené ako skvelý doplnok stravy na podporu trávenia a zlepšenie pohybu čriev. Predstavte si ho ako malého, nenápadného superhrdinu, ktorý sa zväčšuje, aby vám pomohol s tráviacimi problémami.

Psyllium vs. iné druhy vlákniny

Vláknina je jednou z najdôležitejších zložiek našej stravy, ktorú často podceňujeme. Pritom má zásadný vplyv na zdravie nášho trávenia, srdca i metabolizmu. Existujú dva hlavné typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Poďme sa pozrieť, ako psyllium zapadá do tejto kategórie a prečo je tak unikátny

Rozpustná vláknina

Tento typ vlákniny sa vo vode rozpúšťa a vytvára gélovitú látku. Rozpustná vláknina je skvelá na udržanie zdravého trávenia, pretože spomaľuje priechod potravy tráviacim traktom a predlžuje pocit sýtosti. Pomáha tiež stabilizovať hladinu krvného cukru a znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL). Rozpustnú vlákninu nájdeme v potravinách ako je ovos, fazuľa, ľanové semienka, ovocie a samozrejme psyllium.

psyllium-plant-powder

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina je „kefa“ pre naše črevá. Nie je rozpustná vo vode, a preto prechádza črevami v nezmenenej podobe. Tým zvyšuje objem stolice a urýchľuje jej priechod tráviacim systémom. Je kľúčová pre prevenciu zápchy. Túto vlákninu nájdeme v celozrnných potravinách, zelenine, orechoch a semienkach.

Čo psyllium odlišuje?

Psyllium je jedinečné tým, že má vysoký obsah rozpustnej vlákniny, čo ho radí medzi špičkové vlákninové doplnky. Na rozdiel od vlákniny v ovocí alebo zelenine, ktoré obsahujú zmes rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, psyllium je čistá rozpustná vláknina, čo mu dáva niekoľko výhod:

  • Zväčšuje svoj objem: Keď psyllium príde do kontaktu s vodou, absorbuje ju a zväčšuje svoj objem. Tento proces vytvára gél, ktorý pomáha zmäkčiť stolicu a uľahčuje jej priechod črevami. Vďaka tomu je psyllium skvelým pomocníkom pri zápche a nepravidelnom vylučovaní.
  • Podporuje zdravie srdca: Štúdie ukazujú, že pravidelný príjem psyllia môže znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Tým prispieva k prevencii srdcových ochorení a zlepšuje celkový metabolizmus tukov.
  • Pomáha pri hnačke: Zaujímavé je, že psyllium funguje ako obojsmerná pomoc. Pri zápche pomáha zmäkčiť stolicu a uľahčiť jej vylučovanie, zatiaľ čo pri hnačke absorbuje prebytočnú tekutinu v črevách, čím zmierňuje jeho príznaky.

Môže psyllium pomôcť pri chudnutí?

Pokiaľ sa snažíte schudnúť, psyllium môže byť vaším tajným pomocníkom. Vďaka schopnosti absorbovať vodu a zväčšovať svoj objem vám môže psyllium pomôcť cítiť sa sýtejšie na dlhšiu dobu. Keď ho užijete pred jedlom, môže znížiť pocit hladu a podporiť vás v konzumácii menších porcií.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne užívajú psyllium, môžu mať lepšiu kontrolu nad svojou hmotnosťou vďaka tomu, že im psyllium pomáha udržať stálu hladinu krvného cukru a obmedziť chute na sladké.

psyllium-prášok-na-lyžicu

Možné vedľajšie účinky

Hoci je psyllium považované za bezpečný a zdravý výživový doplnok, existujú situácie, kedy môže spôsobiť problémy. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria:

  • Nadúvanie a plynatosť: Pri užívaní väčšieho množstva psyllia, alebo pokiaľ s ním začínate, sa môžu objaviť zažívacie problémy ako nadúvanie.
  • Upchatie čriev: Pokiaľ nepijete pri užívaní psyllia dostatok vody, môže dôjsť k jeho hromadeniu v črevách, čo vedie k zápche alebo dokonca k upchatiu čriev.
  • Alergická reakcia: U niektorých ľudí sa môžu objaviť alergické reakcie, ako je vyrážka, svrbenie alebo ťažkosti s dýchaním.

Psyllium ako doplnok stravy

Psyllium je dostupné v rôznych formách – prášok, kapsule, ale aj ako súčasť niektorých potravinových doplnkov. Pri jeho užívaní je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a piť dostatok vody, aby nedošlo k jeho hromadeniu v črevách.

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-psyllium-husk--610-mg--100-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/now-foods-psyllium-husk--500-mg--200-rastlinnych-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-certified-organic-psyllium-husk--625-mg--60-rastlinnych-kapsul/

Recepty s psylliom

Psyllium môžete použiť aj ako prísadu do rôznych receptov. Skúste tieto jednoduché nápady:

  • Smoothie s psylliom: Pridajte lyžičku psyllia do svojho obľúbeného smoothie a získate vlákninu navyše.
  • Psylliové palacinky: Nahraďte časť múky v ceste na palacinky psylliem pre vyšší obsah vlákniny.
  • Chlieb s psylliom: Pridaním psyllia do cesta na domáci chlieb zlepšíte jeho štruktúru a získate zdravšiu alternatívu.

Psyllium teda áno alebo nie?

Psyllium je neuveriteľne užitočný doplnok stravy, ktorý môže priniesť množstvo zdravotných benefitov, najmä pre trávenie a chudnutie. Je dôležité ho užívať s dostatočným množstvom vody a dodržiavať odporúčané dávky, aby ste sa vyhli vedľajším účinkom. Ak hľadáte spôsob, ako zlepšiť svoje trávenie, podporiť črevnú mikroflóru alebo dokonca schudnúť, psyllium rozhodne stojí za vyskúšanie.

Zdroje:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  3. https://academic.oup.com/nutritionreviews/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/sukraloza--benefity-a-problemy-tohto-popularneho-sladidla/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/tabata--intenzivny-trening--ktory-zmeni-vasu-kondiciu-iba-za-4-minuty/

 

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/maltitol--zdravejsi-alternativa-cukru-nebo-skryta-rizika/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/sacharidy-nie-su-len-cukry/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/recept-na-chudnutie--kaloricky-deficit/