SPF: Bezpečné a zdravé opaľovanie

Leto, slnko, pláž a... červená spálená pokožka? Nie, ďakujeme! Prinášame vám sprievodcu bezpečným a zdravým opaľovaním, aby vaše leto bolo len o radosti, a nie o spáleninách a bolestiach. Tak poďme na to!

Opaľovacie krémy na pláž SPF

Čo je to SPF

SPF, čiže Sun Protection Factor, je magická skratka, ktorú nájdete na každom opaľovacom kréme. Tento faktor udáva, ako dlho môžete zostať na slnku bez toho, aby vaša pokožka začala červenať. Jednoducho povedané, SPF 30 vás ochráni 30-krát dlhšie ako keď na slnko vyrazíte bez akéhokoľvek krému. To ale neznamená, že môžete celý deň ležať na pláži ako placka - stále musíte byť opatrní a krém pravidelne obnovovať.

Ako správne vybrať opaľovací krém

Pokiaľ hľadáte kvalitné SPF produkty, navštívte našu ponuku SPF produktov. Ponúkame širokú škálu opaľovacích krémov, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy ochrany a starostlivosti o pokožku. Tu je niekoľko tipov ktorými sa riadiť, pri výbere správneho opaľovacieho krému.

Typ pleti

Ak máte citlivú pleť, siahnite po prírodnom opaľovacom kréme. Vyhnite sa parfémom a chemickým látkam. Prírodné opaľovacie krémy obvykle obsahujú minerálne filtre ako oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktoré vytvárajú fyzickú bariéru proti UV žiareniu. Ak máte mastnú pleť, voľte ľahšie krémy, ktoré neupchávajú póry.

SPF faktor

Na bežné denné použitie stačí SPF 30, ale ak plánujete dlhší pobyt na slnku, rozhodne zvoľte SPF 50. Vyššia SPF ponúka lepšiu ochranu proti UVB žiareniu, ktoré je hlavnou príčinou spálenia kože. Pri výbere krému vždy zohľadnite svoju aktivitu – pokiaľ sa budete veľmi potiť alebo plávať, zvoľte vodeodolný opaľovací krém.

Opaľovacie krémy na pláž SPF

Formát

Krémy, maslá, spreje... Čo si vyberiete? Spreje sú praktické pre rýchlu aplikáciu a ľahko sa nanášajú aj na ťažko dostupné miesta. Krémy často poskytujú lepšie pokrytie a sú ideálne na suchú pokožku, pretože ju zároveň hydratujú. Maslo na opaľovanie môže byť skvelou voľbou pre intenzívnejšiu hydratáciu, najmä ak obsahuje prírodné oleje.

Vhodnosť pre deti

Detská pokožka je oveľa citlivejšia ako tá dospelá, preto je potrebné voliť špeciálny opaľovací krém pre deti. Také krémy sú hypoalergénne, bez parfumov a často obsahujú fyzikálne filtre (napr. oxid zinočnatý), ktoré zaisťujú šetrnú ochranu.

Špeciálne potreby detskej pokožky:

  • Hypoalergénny: Minimalizuje riziko alergických reakcií.
  • Fyzikálne filtre: Zaisťujú okamžitú ochranu po aplikácii.
  • Vodeodolnosť: Ideálna pre malé vodomily.

Opaľovacie krémy na pláž SPF

Prečo nezabúdať na SPF ochranu tváre

Tvár je najviac vystavená slnku a zároveň má najtenšiu pokožku. Preto je dôležité používať špeciálne SPF 50 na tvár, ktorý nielen chráni pred spálením, ale aj predčasným starnutím pleti. A ak nosíte make-up, nebojte sa, existujú skvelé produkty, ktoré kombinujú SPF ochranu s vašim obľúbeným tónovacím krémom.

Prírodné vs. chemické opaľovacie krémy

Prírodné opaľovacie krémy majú oproti chemickým niekoľko zásadných výhod. Používajú minerálne filtre ako oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktoré vytvárajú fyzickú bariéru a odrážajú UV lúče okamžite po aplikácii. Vďaka tomu sú ideálne na citlivú pokožku a neobsahujú žiadne drsné chemikálie. Na rozdiel od nich chemické opaľovacie krémy absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, čo môže byť efektívne, ale občas spôsobuje podráždenie alebo alergie.

Pokiaľ chcete chrániť svoju pleť prirodzene a vyhnúť sa potenciálnym vedľajším účinkom, prírodné opaľovacie krémy sú skvelou voľbou. Pozrite sa na našu ponuku prírodných opaľovacích krémov značky Biosolis alebo Wooden Spoon a objavte produkty, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy ochrany a starostlivosti o pokožku. Vaša pokožka bude chránená a vy sa budete cítiť skvele!

Dôsledky Nepoužívanie SPF

Nepoužívanie SPF má svoje následky, a nie sú práve príjemné:

  • Spáleniny: A nielen to, ale opakované spálenie môže viesť k vzniku melanómu.
  • Predčasné starnutie: UV žiarenie urýchľuje tvorbu vrások a pigmentových škvŕn.
  • Riziko rakoviny kože: Každé spálenie zvyšuje riziko vzniku kožného karcinómu.

Nepodceňujte teda silu slnečnej ochrany a chráňte svoju pokožku!

Opaľovanie v tehotenstve

Tehotenstvo prináša mnoho radostí, ale aj zmien v tele, vrátane citlivejšej pokožky. V tomto období je vhodné používať prírodný opaľovací krém, ktorý neobsahuje chemikálie. Hydratácia a ochrana pred slnkom sú kľúčové, aby bola pokožka zdravá a bez pigmentových škvŕn.

SPF ako kľúč proti predčasnému starnutiu pleti

Zhrnutie starostlivosti o pokožku na slnku

Opaľovanie môže byť zábava, ak sa vykonáva správne. Nezabúdajte na:

  • Správny výber opaľovacieho krému: Či už je to SPF 50 na tvár alebo opaľovací krém pre bábätká, každý typ pokožky potrebuje svoju špecifickú starostlivosť.
  • Pravidelné obnovovanie: Každé dve hodiny a po každom plávaní.
  • Opaľovanie pod mrakom: Slnko páli aj cez mraky, takže SPF krém je nutnosťou.

A čo na záver? Slnko je síce skvelý parťák na leto, ale je potrebné sa pred ním chrániť. Tak vyrazte von, užívajte si leto, ale nezabudnite na svoj opaľovací krém!🌞🧴

Ktoré opaľovacie prípravky u nás nájdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/pripravky-na-opalovanie/

Zdroje

  1. WebMD – Sun Protection and Sunscreen: What to Know https://www.webmd.com/drugs/2/drug-366/sunscreen-topical/details
  2. Mayo Clinic – Sunscreen: How to Help Protect Your Skin from the Sun https://www.mayoclinichealthsystem.org/locations/eau-claire/services-and-treatments/dermatology/sun-protection
  3. American Academy of Dermatology – Sunscreen FAQs https://www.aad.org/media/stats-sunscreen
  4. Healthline – How to Choose the Best Sunscreen for Your Skin https://www.healthline.com/health/best-sunscreen

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-vitamin-d-naozaj-taky-dolezity/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/je-kolagen-skutocne-ucinny/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/preco-sa-reishi-nazyva-huba-nesmrtelnosti/