Sukralóza: Benefity a problémy tohto populárneho sladidla

Vitajte v sladkom svete sukralózy, kde sa sladkosť kombinuje s nulovým kalorickým príjmom. Sukralóza je jedným z najrozšírenejších umelých sladidiel, ktoré je obľúbené pre svoju intenzívnu sladkosť a fakt, že neobsahuje žiadne kalórie. Ale je naozaj tak nevinná, ako sa zdá? V tomto článku sa pozrieme na to, čo sukralóza vlastne je, aké sú jej benefity, ale aj aké problémy môžu byť s jej používaním spojené.

muffiny-pečenie-dezerty-sladidlo

Čo je to sukralóza a kde ju nájdeme?

Sukralóza, známa tiež ako E955, je umelé sladidlo, ktoré je približne 600-krát sladšie ako bežný cukor (sacharóza), ale na rozdiel od neho neobsahuje žiadne kalórie. Objav sukralózy bol vlastne náhodou, keď vedci v roku 1976 pri pokusoch s chemickými látkami pôvodne zamýšľanými pre insekticídy objavili jej extrémne sladkú chuť. Sukralóza je od tej doby hojne používaná ako náhradné sladidlo v celom rade potravín a nápojov.

Nájdeme ju v mnohých bežne dostupných produktoch, vrátane sýtených nápojov, žuvačiek, cukroviniek, pečiva, cereálií, proteínových tyčiniek, mliečnych výrobkov a dokonca aj v niektorých liečivách určených pre diabetikov. Je obľúbená nielen kvôli svojej vysokej sladivosti, ale aj kvôli svojej tepelnej stabilite, vďaka ktorej si zachováva sladkú chuť aj pri varení a pečení.

Proces výroby

Sukralóza je chemicky odvodená od sacharózy (bežného cukru) v procese, pri ktorom sú tri hydroxylové skupiny v molekule cukru nahradené atómami chlóru. Tento proces dáva sukralóze jej vysokú sladkosť a tiež odolnosť voči teplu a kyselinám, čo ju robí ideálnou pre široké použitie v potravinárstve. Chlór v sukralóze zaisťuje, že ju naše telo nedokáže spracovať ako bežný cukor, čo znamená, že neobsahuje žiadne kalórie a prechádza jednoducho tráviacim systémom.

Výhody sukralózy ako sladidla

  • Žiadne kalórie: Sukralóza je nekalorické sladidlo, čo znamená, že neprispieva k dennému príjmu kalórií. To je ideálny pre tých, ktorí chcú kontrolovať svoju váhu alebo cukrovku.
  • Stabilita: Na rozdiel od niektorých iných sladidiel si sukralóza zachováva svoju sladkosť aj pri vysokých teplotách, čo ju robí vhodnou na pečenie a varenie.
  • Žiadne vedľajšie chuťové efekty: Sukralóza má veľmi podobnú chuť ako bežný cukor, čo z nej robí ideálnu náhradu pre ľudí, ktorí chcú znížiť príjem cukru, ale nechcú kompromitovať chuť.
  • Bezpečnosť: Sukralóza bola schválená regulačnými orgánmi ako bezpečná pre konzumáciu, vrátane FDA a EFSA*.

*FDA (Food and Drug Administration) je americká vládna agentúra zodpovedná za ochranu verejného zdravia prostredníctvom regulácie potravín, liekov, a ďalších produktov. EFSA (European Food Safety Authority) je európska agentúra, ktorá poskytuje nezávislé vedecké stanoviská a poradenstvo týkajúce sa bezpečnosti potravín a krmív v Európskej únii.

sladidlo-misa-zelené-pozadie

Vplyv na zdravie

Aj keď je sukralóza vyhlásená za bezpečnú, existujú určité otázky ohľadom jej vplyvu na zdravie. Niektoré štúdie naznačujú, že sukralóza môže mať vplyv na črevnú mikroflóru, čo môže viesť k problémom s trávením a metabolizmom. Aj keď sukralóza sama o sebe neobsahuje kalórie, môže stimulovať chuť na sladké, čo by mohlo viesť k vyššej spotrebe iných kalorických potravín.

Porovnanie s inými sladidlami

V porovnaní s inými umelými sladidlami, ako je aspartám alebo sacharín, má sukralóza niekoľko výhod. Na rozdiel od aspartámu je stabilný pri vysokých teplotách, čo ju robí vhodnou na varenie a pečenie. Tiež nemá horkú pachuť, ktorú môže mať sacharín. V porovnaní s prírodnými sladidlami, ako je stevia, má sukralóza často neutrálnejšiu chuť, čo môže byť pre niektorých spotrebiteľov výhodné. Na druhú stranu, prírodné sladidlá môžu mať svoje vlastné zdravotné benefity, ktoré sukralóza neposkytuje.

porovnanie-sladidel

Pomáha sukralóza chudnutie?

Jednou z hlavných výhod sukralózy je, že nepridáva žiadne kalórie, čo z nej robí atraktívnu voľbu pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Niektorí ľudia môžu vďaka sukralóze ľahšie obmedziť kalorický príjem, iní môžu mať tendenciu kompenzovať "ušetrené" kalórie tým, že si doprajú iné kalorické potraviny. Existujú aj názory, že umelé sladidlá môžu narušiť prirodzenú reguláciu hladu, čo môže viesť k prejedaniu.

Odporúčanie na záver

Sukralóza ponúka množstvo výhod, najmä pokiaľ ide o zníženie kalorického príjmu a kontrolu hmotnosti. Je však dôležité mať na pamäti, že nie je všeliekom. Pokiaľ sukralózu používate, robte to s rozvahou a kombinujte ju s vyváženou stravou bohatou na prírodné potraviny. Ako pri každom umelom sladidle je kľúčová moderácia – prehnané používanie by mohlo mať nežiaduce účinky. Na záver možno povedať, že sukralóza môže byť užitočným nástrojom pre tých, ktorí chcú znížiť príjem cukru, ale je dôležité sledovať jej vplyv na celkové stravovacie návyky.

Aké iné sladidlá ponúkame

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/sladidla/

Zdroje:

  1. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/74/11/670/2281652
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27039282/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230009000786
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10882816/
  5. https://digital.csic.es/bitstream/10261/268813/1/Agullo2022FoodChem.pdf

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/maltitol--zdravejsi-alternativa-cukru-nebo-skryta-rizika/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/sacharidy-nie-su-len-cukry/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravia--ktoru-si-zamilujete/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/co-su-to-elektrolyty-a-preco-su-dolezite/