Tetánia: Od príčin po liečbu a ako sa vyrovnať s príznakmi

Tetánia je zdravotný stav, ktorý sa môže objaviť nečakane a nemožno ho jednoducho ignorovať. Pokiaľ vás vaše telo varuje tetániou, je dôležité reagovať – a to skôr, ako sa situácia zhorší. V tomto článku sa dozviete, čo tetánia je, aké sú jej príčiny, ako ju rozpoznať a čo robiť, ak vás tento nepríjemný problém postihne.

úzkosť

Čo je Tetánia?

Tetánia, čiže tetanický záchvat, je stav, pri ktorom dochádza k zvýšenej dráždivosti nervov a svalov. Telo sa môže dostať do stavu, kedy začnú nastávať svalové kŕče, tiky a ďalšie nepríjemné prejavy. Často sa stretnete aj s termínom neurogénnej tetánie, čo je typ tetánie spôsobený problémami v nervovom systéme. Tento stav môže byť veľmi znepokojujúci, ale je dôležité si uvedomiť, že tetánia je varovný signál vášho tela, že niečo nie je v poriadku.

Latentná Tetánia vs. Neurogénne Tetánia

Latentné a neurogénne tetánie sú odlišné stavy s podobnými príznakmi, ako sú svalové kŕče a zvýšená nervová dráždivosť. Latentná tetánia je spôsobená nedostatkom minerálov (horčík, vápnik) a je spojená s metabolickými poruchami, pričom príznaky sa objavujú len za určitých podmienok. Neurogénne tetánia vyplýva z problémov v nervovom systéme, ako je poškodenie nervov. Latentná tetánia je väčšinou reverzibilná a liečiteľná, zatiaľ čo neurogénna tetánia vyžaduje zložitejší prístup. Správna diagnóza je kľúčová, pretože latentná tetánia môže byť skrytá a prerušovaná, zatiaľ čo neurogénna tetánia je trvalejšia a výraznejšia.

Príčiny Tetánie

Tetánia môže mať mnoho príčin, ale niekoľko hlavných faktorov sa objavuje častejšie ako ostatné:

  • Nedostatok horčíka: Horčík je kľúčový minerál pre správnu funkciu nervov a svalov. Nedostatok horčíka je jednou z najčastejších príčin tetánie. Niekedy môže byť potrebné doplniť horčík pomocou špeciálnych prípravkov, ako je napríklad NATIOS Magnesium Bisglycinate. Tento doplnok stravy ponúka skvelú vstrebateľnosť a pomáha účinne zmierniť kŕče aj podporovať zdravie nervového systému.
  • Stres: Stres je častým spúšťačom tetánie. Pod vplyvom stresu telo vyčerpáva svoje zásoby minerálov, čo môže viesť k tetanickému záchvatu.
  • Hyperventilácia: Rýchle a povrchné dýchanie môže spôsobiť pokles hladiny oxidu uhličitého v krvi, čo následne ovplyvňuje acidobázickú rovnováhu a môže vyvolať tetániu.
  • Metabolické poruchy: Poruchy v metabolizme, ako je hypokalciémia (nízka hladina vápnika), môžu tiež viesť k tetánii.
  • Latentná tetánia: Tento termín sa používa pre stav, kedy sa tetánia prejavuje len miernymi príznakmi, ktoré často zostávajú nerozpoznané. Latentná tetánia môže prejsť do akútneho záchvatu, pokiaľ sa nelieči.

bolesť_na_hrudi

Príznaky a Prejavy

Tetánia sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, a preto je dobré byť pripravený. Tu sú niektoré typické príznaky tetánie:

  • Svalové kŕče a tiky: Kŕče sa môžu objaviť kdekoľvek na tele, ale najčastejšie postihujú ruky, nohy a tvár.
  • Brnenie a necitlivosť: Tieto pocity sa objavujú najmä v rukách a nohách.
  • Úzkosť a nepokoj: Často je sprevádzaná pocitom napätia, úzkosti alebo dokonca paniky.
  • Rýchle dýchanie: Mnoho ľudí pri tetanickom záchvate začne rýchlo a plytko dýchať, čo zhoršuje celú situáciu.
  • Bolesť na hrudi: Bolesť môže byť intenzívna a môže napodobňovať príznaky srdcového infarktu.

Čo robiť pri tetanickom záchvate?

Pokiaľ máte pocit, že vás prepadá tetanický záchvat, je dôležité zachovať pokoj a postupovať podľa nasledujúcich krokov:

  1. Upokojte sa: Aj keď je to ľahšie povedané ako urobené, skúste sa zamerať na pomalé, hlboké dýchanie. Dýchanie do papierového vrecka môže pomôcť zvýšiť hladinu oxidu uhličitého v krvi.
  2. Hydratácia: Napite sa vody, prípadne nápoje s obsahom horčíka.
  3. Zmena prostredia: Ak ste v hlučnom alebo stresujúcom prostredí, pokúste sa premiestniť do pokojnejšieho miesta.
  4. Ľahnite si: Ak môžete, ľahnite si a uvoľnite svaly.
  5. Konzultujte lekára: Ak tetanický záchvat trvá dlhšie alebo sa opakuje, neváhajte kontaktovať lekára.

dýchanie_do_sáčku

Liečba Tetánie

Tetánia môže byť nepríjemná, ale s vhodnou liečbou je možné symptómy zmierniť alebo úplne odstrániť.Liečba tetánie zahŕňa:

  • Doplňovanie horčíka: Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako sa vysporiadať s tetániou, je zaistiť dostatočný prísun horčíka. Potravinové doplnky horčíka môžu byť veľmi užitočné.
  • Riadenie stresu:Techniky ako meditácia, jóga alebo relaxačné cvičenia môžu pomôcť znížiť hladinu stresu a tým aj riziko tetánie.
  • Zmena životného štýlu: Upravte svoj jedálniček, zaraďte doň potraviny bohaté na horčík a ďalšie minerály. Tiež sa zamerajte na dostatok spánku a pravidelnú fyzickú aktivitu.
  • Lieky: V niektorých prípadoch môže byť potrebné nasadiť lieky, ktoré pomôžu stabilizovať nervovú sústavu a znížiť riziko kŕčov.

Čo si z toho odniesť

Tetánia je vážnym varovným signálom, ktorý by ste nemali ignorovať. Či už sa jedná o miernu latentnú tetániu alebo plne rozvinutý tetanický záchvat, vaše telo vám hovorí, že niečo nie je v poriadku. Dbajte na svoj životný štýl, dopĺňajte nevyhnutné minerály, a pokiaľ na sebe zaznamenáte príznaky tetánie, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc. Vaše zdravie je predsa len to najcennejšie, čo máte!

Zdroje

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23129-tetany
  2. https://www.healthline.com/health/neurological-health/tetany
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23143-hypocalcemia
  4. https://www.webmd.com/brain/hypocalcemia-tetany

Aký horčík u nás nájdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/magnezium--horcik/ 

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/mnozstvo-elementarneho-horcika/ 

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/blog-bojujete-so-stresom-skuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/huba-lion-s-mane--prirodny-neurologicky-zazrak/