Vitamíny a minerály: Kde ich nájsť a prečo ich naše telo toľko potrebuje?

Vitajte v našom malom sprievodcovi svetom vitamínov a minerálov! Možno si myslíte, že vitamíny a minerály sú len ďalšie zbytočné pojmy na etiketách potravín, ale v skutočnosti sú to kľúčové zložky, ktoré udržujú naše telo v chode ako dobre naolejovaný stroj. V tomto článku si predstavíme niekoľko dôležitých minerálov a vitamínov a tiež sa pozrieme na to, prečo by ste možno mali zvážiť zaradenie doplnkov stravy do svojho jedálnička.

vitamíny_minerály

Minerály, na ktoré by sme nemali zabúdať

Minerály sú základné stavebné kamene nášho tela, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Od podpory zdravých kostí až po správnu funkciu svalov a nervového systému – bez nich by sme jednoducho nefungovali. Okrem horčíka, vápnika a zinku, ktoré si predstavíme podrobnejšie, sú tiež dôležité minerály ako železo, ktoré je nevyhnutné na tvorbu červených krviniek, draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak, a selén, ktorý pôsobí ako silný antioxidant chrániaci bunky pred poškodením. Poďme sa teraz pozrieť na tieto nenahraditeľné minerály bližšie.

Horčík (Mg)

Horčík je tak trochu superhrdina medzi minerálmi. Pomáha viac ako 300 rôznym enzymatickým reakciám v tele, od produkcie energie po syntézu bielkovín. Je nevyhnutný pre svalovú a nervovú funkciu, podporuje zdravie kostí a zubov a pomáha udržovať normálny srdcový rytmus. Horčík nájdete v potravinách ako sú listová zelenina (špenát, kel), orechy (mandle, kešu), semienka (tekvicové, slnečnicové), fazuľa a celozrnné produkty. Pokiaľ často cvičíte alebo máte stresujúci životný štýl je vhodné zvážiť príjem horčíka aj vo forme doplnkov stravy. Preto sme vytvorili jedny z najkvalitnejších horčíkov NATIOS Magnesium Malate a NATIOS Magnesium Bisglycinate.

Vápnik (Ca)

Vápnik je základný stavebný kameň pre naše kosti a zuby. Je dôležitý pre správnu funkciu svalov, krvnú zrážanlivosť a nervový systém. Ak máte nedostatok vápnika, môže to viesť k osteoporóze, čo je stav, keď sú kosti krehké a ľahko sa lámu. Najlepšími zdrojmi vápnika sú mliečne produkty ako mlieko, syr a jogurt. Ak nie ste fanúšikmi mliečnych výrobkov, alebo ste vegáni, skúste potraviny ako sú tofu, mandle, brokolica a obohatené rastlinné mlieko.

mliečne-výrobky-mlieko-syr

Zinok (Zn)

Zinok je kľúčový minerál pre imunitný systém a hojenie rán. Podieľa sa na syntéze bielkovín, delení buniek a dokonca hrá úlohu v čuchu a chuti. Nedostatok zinku môže viesť k oslabeniu imunity, vypadávaniu vlasov alebo spomaleniu rastu. Zinok nájdete v mäse (najmä v hovädzom a kuracom), morských plodoch (ustrice sú jeho skvelým zdrojom), fazuľach, orieškach a semienkach. Pre vegetariánov sú dobrým zdrojom napríklad tekvicové semienka alebo cícer.

Nevyhnutné vitamíny pre náš život

Vitamíny sú pre naše telo ako malé kľúče, ktoré odomykajú rôzne dôležité procesy. Každý vitamín má svoju špecifickú funkciu, a pokiaľ ich máme nedostatok, naše telo začne trpieť. Okrem vitamínov A, B, C a D, ktoré si podrobnejšie rozoberieme, sú dôležité aj ďalšie vitamíny, napríklad vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant a chráni bunky pred poškodením, a vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravia kostí. Poďme sa teraz bližšie pozrieť na tie najdôležitejšie vitamíny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať.

Vitamín A

Vitamín A je kľúčový pre zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Pomáha nám vidieť za šera a udržuje našu pokožku pružnú a zdravú. Je tiež dôležitý pre rast buniek a ich správnu funkciu. Nachádza sa hlavne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú pečeň, mliečne produkty a vajcia. Ak ste vegetarián alebo vegán, nebojte sa – váš zdroj vitamínu A nájdete v karotenoidoch, ktoré sa nachádzajú v mrkve, sladkých zemiakoch, špenáte a ďalších oranžových a zelených druhoch zeleniny.

bátatá-sladké-zemiaky-vitamín-a

Vitamín B

Vitamín B je celá skupina vitamínov, ktoré spoločne pomáhajú telu premieňať jedlo na energiu, podporujú nervový systém a zohrávajú kľúčovú úlohu v tvorbe červených krviniek. Medzi najznámejšie patrí B12, ktorý je dôležitý pre nervový systém a tvorbu DNA, a B6, ktorý pomáha regulovať náladu a spánok. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú v celom rade potravín. B12 nájdete predovšetkým v mäse, rybách, mliečnych výrobkoch a vajciach. B6 zase v kuracom mäse, rybách, banánoch, zemiakoch a orieškoch. Pre vegetariánov a vegánov môžu byť vitamíny skupiny B, predovšetkým B12, problém. Preto je dôležité zvážiť doplnky stravy.

Vitamín C

Vitamín C je známy ako silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Je tiež kľúčový na tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku, kĺby a cievy. Okrem toho zvyšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov a posilňuje imunitný systém. Hojne sa vyskytuje v citrusových plodoch, jahodách, kivi, paprike, brokolici a paradajkách. Pokiaľ chcete mať istotu, že ho máte dostatok, dajte si napríklad pohár pomarančového džúsu alebo si pridajte čerstvú papriku do šalátu.

Vitamín D

Vitamín D je nevyhnutný pre zdravie kostí, pretože pomáha telu vstrebávať vápnik. Navyše zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme a môže ovplyvňovať náladu. Nedostatok vitamínu D môže viesť k rednutiu kostí a zvýšenému riziku infekcií. Jeho najlepším zdrojom je slnečné svetlo, ale môžete ho nájsť aj v potravinách, ako sú tučné ryby (losos, makrela), vajcia a obohatené mliečne výrobky. V zimných mesiacoch alebo pokiaľ trávite málo času na slnku, môže byť dobré zvážiť doplnky stravy.

vitamín-D-slnečný-svit

Prečo využívať doplnky stravy

Aj keď je ideálne získavať všetky vitamíny a minerály z vyváženej stravy, nie je to vždy možné. Moderný hektický životný štýl, stres, znečistenie a ďalšie faktory môžu ovplyvniť našu schopnosť získať dostatok týchto kľúčových živín. Navyše niektorí ľudia majú špecifické potreby, ktoré je ťažké pokryť iba stravou – napríklad športovci, tehotné ženy, seniori alebo ľudia s určitými zdravotnými problémami. Doplnky stravy môžu byť užitočným nástrojom, ako zaistiť, že vaše telo dostáva všetko, čo potrebuje. Je však dôležité vyberať si kvalitné doplnky od overených výrobcov a najlepšie po konzultácii s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Multivitamíny

Ak sa vám zdá, že je zložité zaistiť si všetky potrebné vitamíny a minerály zo stravy, možno zvažujete multivitamíny. Multivitamíny sú komplexné doplnky stravy, ktoré obsahujú široké spektrum potrebných živín v jednej tablete alebo kapsuli. Môžu byť užitočné, ak máte pocit, že vaša strava nie je dostatočne pestrá, alebo ak máte špecifické potreby, napríklad v tehotenstve, pri intenzívnom tréningu alebo vo vyššom veku.

Aké doplnky stravy ponúkame u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.sk/vitaminy-a-mineraly/

Doplniť vitamíny a minerály potrebujú všetci

Tieto športové celebrity sú živým dôkazom toho, aké dôležité sú vitamíny a minerály pre vrcholový výkon aj celkové zdravie. Okrem tvrdého tréningu a odhodlania venujú veľkú pozornosť aj správnej výžive, ktorá je základom ich úspechov na najvyššej úrovni.

  • Cristiano Ronaldo – päťnásobný víťaz Zlatej lopty známy svojou neuveriteľnou fyzickou kondíciou a disciplinovaným prístupom k zdravému životnému štýlu. Ronaldo prikladá veľký význam správnej výžive a doplňovaniu vitamínov a minerálov. Dodržuje prísnu diétu, ktorá zahŕňa dostatok bielkovín, zdravých tukov a sacharidov, a zároveň sa sústredí na pravidelný prísun vitamínu D, horčíka a zinku, ktoré podporujú jeho regeneráciu, svalový rast a imunitný systém. (https://www.menshealth.com/fitness/a29069749/cristiano-ronaldo-soccer-diet-fitness/)
  • Serena Williams – jedna z najlepších tenistiek všetkých čias je veľkým zástancom zdravej výživy a doplnkov stravy. Serena verí v silu prírodných potravín a zároveň podporuje suplementáciu, ktorá jej pomáha udržať vysokú úroveň energie a vytrvalosť. Často hovorí o dôležitosti vitamínu C a B-komplexu, ktoré prispievajú k jej vysokému výkonu na kurte a k celkovému zdraviu. (https://www.womenshealthmag.com/health/a19978765/serena-williams-diet/)
  • LeBron James – hviezda NBA, známy svojou dlhovekosťou a výkonmi na vrchole športu, venuje veľkú pozornosť svojej strave a zdraviu. LeBron spolupracuje s odborníkmi na výživu, aby zaistil, že jeho telo dostáva všetky potrebné živiny. Jeho diéta zahŕňa dostatok omega-3 mastných kyselín, horčíka a vitamínov, ako je vitamín D a E, ktoré podporujú regeneráciu a chránia jeho svaly a kĺby. (https://www.espn.com/nba/story/_/id/21734909/nba-how-lebron-james-spends-15-million-year-body)

V zdravom tele zdravý duch

Vitamíny a minerály sú pre naše telo nevyhnutné. Pomáhajú nám udržiavať zdravé kosti, silné svaly, bystrú myseľ a odolný imunitný systém. Pokiaľ sa chcete cítiť dobre a byť plní energie, je dôležité dbať na to, aby vaša strava obsahovala dostatok týchto dôležitých látok. A ak máte pocit, že vaša strava nie je dostatočne pestrá, neváhajte siahnuť po kvalitných doplnkoch stravy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť optimálne zdravie.

Zdroje:

  1. https://www.nccih.nih.gov/health/vitamins-and-minerals
  2. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/
  3. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/why-take-vitamin-and-mineral-supplements

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/ako-posilnit-imunitu-v-case--ked-je-to-najviac-potrebne/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnych-foriem-vitaminov-b/

##BLOG#https://www.natima.sk/blog/je-vitamin-d-naozaj-dolezity/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/co-su-to-elektrolyty-a-preco-su-dolezite/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravia--ktoru-si-zamilujete/